België - 2 mei 2017
door RONALD H.

De enorme groei-explosie van Econocom die niemand ziet

De allure van veel small- en midcaps is toch wel dat dit bedrijven zijn die veel groei kunnen voorleggen. Zie het maar als een auto: van 0 tot 100 gaat veel sneller dan van 100 naar 200 kilometer per uur. Sommige auto’s, tikken die 200 niet eens aan. Het werkt net zo met beursgenoteerde bedrijven.

Kleine bedrijven kunnen in veel gevallen mooie groei voorleggen, maar zodra de bedrijven grote largecaps zijn geworden, gaat die groei veel minder hard. Dat is helemaal niet erg, want juist in het largecapspectrum ontstaan de goede huisvader-aandelen.

Maar beleggers die naar snelle groeiers willen kijken met – en dat is belangrijk – aantrekkelijke waarderingen, kunnen veel beter kijken naar small- en midcaps. Een aandeel daarvan is bijvoorbeeld Econocom, dat bij ons in de portefeuille zit.

Econocom is een IT-dienstverlener. Zo helpt het bedrijf onder andere met het digitaliseren en doet dat in verschillende segmenten. Van gezondheidszorg, tot overheid of het MKB: Econocom heeft een hele brede kennis.

Bovendien speelt Econocom in op een trend waar u de laatste maanden vast wel eens van heeft gehoord: ‘Internet of Things’, waarbij apparaten in een hele (kantoor)omgeving kunnen worden aangesloten op het net.

Dat het bedrijf hier succesvol op inspeelt, merken we ook aan de  7,5% organische omzetgroei in het eerste kwartaal van 2017. En wie naar de cijfers sinds 2010 kijkt, ziet dat die groei al jaren gestaag doorzet:

Omzet_econocomq1

Aan de ene kant helpt Econocom bedrijven dus om te digitaliseren en aan de andere kant zet het in op the Internet of Things. Beide segmenten zijn absolute groeisegmenten. Maar naast deze twee groeipolen er is meer om beleggers blij te maken.

Zo heeft Econocom voor zichzelf nog een derde groeipool uitgevonden. Zo zijn de echte paradepaardjes van Econocom de zogenaamde “satellieten”.

Met satellieten bedoelen we uiteraard geen echte satellieten, maar wel de ontelbare kleine winstgevende IT-bedrijfjes waar Econocom meerderheidsbelangen in heeft opgebouwd. Deze kleine bedrijfjes hebben meestal een omzet van meer dan 10 miljoen euro, en zijn bij voorkeur winstgevend.

Ondanks dat Econocom meerderheidsbelangen opbouwt in deze bedrijfjes, mogen ze van Econocom onafhankelijk werken met hun oorspronkelijke management. Het enige wat Econocom doet, is het bieden van (financiële) ondersteuning. En deze strategie werkt uitstekend, want al die kleine bedrijfjes samen, dragen ontzettend veel bij aan de omzet.

Op het eerste gezicht ziet dit er natuurlijk al goed uit. Maar wij hebben een positie in Econocom ingenomen, omdat er in onze optiek ook iets is dat niet zo goed uit de verf komt, maar wel allesbepalend zal zijn voor een winstgroei in de komende jaren.

Wij denken namelijk aan synergiemogelijkheden tussen al deze verschillende bedrijfjes. Die mogelijkheden zijn zeer groot.

En sinds kort begint het management er meer en meer zijn werk van te maken om deze synergiën te ontplooien. Dit zal de komende jaren een onderliggende turbo op de cijfers zetten.

En dan hebben we nog geen rekening gehouden met externe groei.

Econocom netto financiele schuld q12017

Door de recente omzetting van zijn converteerbare obligaties in aandelen heeft Econocom een ijzersterke balans (netto financiële schuld werd sterk verlaagd) en ligt de weg open voor een nieuwe grote overname die de groep echt met de grote jongens kan doen concurreren.

Nu zou je beginnen denken dat aangezien Econocom zulke mooie vooruitzichten heeft, het bedrijf ook zeer duur gewaardeerd staat. Maar dat is niet het geval. Het aandeel noteert inderdaad op zijn hoogste niveau ooit, maar tegen 17 keer de verwachte winst voor 2017 staat het aandeel zeker niet duur. Er zit volgens ons nog heel wat brandstof in de tank.

Inspelen op bedrijven zoals Econocom, met mooie vooruitzichten, een uitstekende balans en veel verborgen groeipotentieel, lijkt ons dan ook ideaal. We zien Econocom, net zoals tal van andere bedrijven in onze portefeuille, flink hoger noteren binnen enkele maanden of jaren.

Dat is ook de reden voor een positie in het bedrijf. 

Meer weten over Econocom en de andere posities in onze portefeuille? Abonneer dan vandaag nog op het België Rapport bij BeursBrink. U krijgt dan toegang tot alle posities, analyses en bovendien ontvangt u ook al onze updates en alerts.

En dat allemaal vanaf 49 euro!

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.