Nederland - 14 juli 2021 - Centrale banken

ECB steekt tandje bij in ontwikkeling digitale euro

door SVEN VAN GASSE

Steeds meer landen zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken voor een digitale valuta. De Europese Centrale Bank kondigde op woensdag echter aan dat zij reeds zullen starten met de ontwikkeling van een digitale euro, nu steeds meer mensen cash geld links laten liggen.

Het project zal naar verwachting twee jaar in beslag nemen. Het is de bedoeling een digitale versie van de euro te ontwerpen, die dan in de 19 landen van de eurozone zal worden gebruikt. De daadwerkelijke invoering van de digitale munt zou hiernaast nog eens twee jaar extra kunnen duren, bovenop de ontwerp- en onderzoeksfase.

Negen maanden geleden publiceerde de ECB haar verslag over een digitale euro. In tussentijd zijn er verdere analyses en experimenten uitgevoerd en werden burgers en professionals om input gevraagd, met bemoedigende resultaten. Deze resultaten hebben de ECB doen besluiten om een versnelling hoger te schakelen, aldus Christine Lagarde.

Age of digital money

De digitale euro zal consumenten in staat stellen om elektronisch te betalen, zonder dat er bankbiljetten en munten nodig zijn. De digitale euro zou echter wel een aanvulling vormen op het bestaande monetaire systeem en niet in de plaats komen van fysiek geld.

Fabio Panetta, lid van de raad van bestuur van de ECB, verklaarde dat de ontwikkeling van een digitale euro absoluut noodzakelijk. Volgens hem wordt dit “the age of digital money” en zal de rol van cash geld steeds verder afnemen.

De discussie over een digitale euro ontstonden in het kielzog van de plannen van Facebook om een eigen digitale munt te ontwikkelen. De besprekingen raakten echter in een stroomversnelling door de Covid-19 pandemie, toen mensen massaal online goederen begonnen te kopen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.