Nederland - 10 juni 2021 - Aandelen

ECB gaat vermoedelijk stimulus vasthouden ondanks inflatiezorgen

door STIJN

Ondanks dat de wereld zich opmaakt voor de terugkeer van een hogere inflatie, verwachten marktkenners en economen dat de Europese Centrale Bank zijn voet op het gaspedaal zal houden inzake stimulus. Wereldwijd heerst er twijfel of overheid en centrale banken hun stimulusmaatregelen zullen terugschroeven gezien de stijgende inflatie.

Het inflatiespook brengt heel wat twijfels en onzekerheden met zich mee. Beleggers weten niet goed hoe overheden en centrale banken zullen reageren op de stijgende inflatie. En dat zorgt duidelijk voor een bedrukte sfeer op de financiële markten. Mark Wall, hoofdeconoom bij Deutsche Bank, verwacht echter dat de Europese Centrale Bank zal blijven stimuleren.

It is a close call, but we lean towards the ECB maintaining the pace of purchases.

En dat is niet evident gezien een hogere inflatie normaal gezien centrale banken in beweging zou moeten brengen om rentevoeten te verhogen en dergelijke. Maar gezien de uitzonderlijke situatie omtrent de coronapandemie, zijn dergelijke stappen nog niet genomen.

Stijgende inflatie

De inflatie is in verschillende ontwikkelede economieën gestegen naar een niveau dat de wereld al eventjes niet meer heeft gekend. De vraag is of deze stijging tijdelijk is en of de gegevens wel accuraat zijn. Carsten Brzeski, ECB watcher bij ING, benadrukt dat hard getroffen sectoren bij de heropening van de wereldeconomie sterkste prijsstijging zullen zien.

The re-opening of the economies will now bring many price mark-ups in the sectors hit the most by the lockdowns. Be it as a result of regaining previous losses or passing through higher costs.

In de nasleep van de coronapandemie lanceerde de Europese Centrale Bank het Pandemic Emergency Purchase Programme, of PEPP. Hiermee kopen ze obligaties om de kredietverlening te stimuleren en een economisch herstel aan te wakkeren. De ECB liet het PEPP ongewijzigd tijdens de vergadering in maart, met het beoogde aankoopbedrag nog steeds op 1,85 biljoen euro.

Bronnen: CNBC

Foto: Kerstin Herrmann – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.