Nederland - 8 juli 2022 - Economie
door SVEN VAN GASSE

Duitse handelsoverschot voor het eerst negatief sinds 1991

Duitsland heeft sinds 1991 steeds een handelsoverschot gehad. Dit wilt zeggen dat het meer exporteerde dan dat het land importeert. Hier is nu echter een einde aan gekomen.

Duitsland postte in mei haar eerste maandelijkse handelstekort sinds 1991. Dit benadrukt de druk waarmee het land en andere Europese economieën worden geconfronteerd door de sterk stijgende energie- en voedselprijzen.

De volgende grafiek geeft weer dat Duitsland sinds 1991 haar handelstekort geleidelijk aan, aan het uitbouwen was. Afgelopen maanden daalde dit echter steeds, met een uiteindelijk negatieve waarde.

Import van energie is fors gestegen

De balans van de buitenlandse handel kwam uit op een tekort van $1 miljard. Uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek bleek echter dat de export slechts een beetje gedaald is. De voornaamste reden van het handelstekort is de grote stijging van de import.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn de energieprijzen de lucht in geschoten. Duitsland moet al haar energie importeren om haar fabrieken en huishoudens draaiende te houden. Hierdoor steeg het aandeel van de import enorm waardoor het nettoresultaat negatief uitkwam.

Als je wil weten hoe je geld kan verdienen aan deze stijgende energieprijzen, abonneer dan zeker op ons Energy Rapport. Op dit moment kan je zelfs profiteren van een gratis proefeditie van het rapport.

Bron: TwitterDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.