Nederland - 17 februari 2021 - Commodities

Dreigend tekort aan lithium duwt prijs omhoog

door SVEN VAN GASSE

De sector van elektrische voertuigen wordt steeds populairder. Aandelen van bedrijven als Tesla en Nio waren bij de beste presteerders van 2020. De shift naar elektrisch rijden is nu echt ingezet. Eén grondstof zou hier enorm van kunnen profiteren en dat is lithium.

Lithium is de belangrijkste grondstof in de productie van batterijen voor elektrische auto’s. Door de stijgende populariteit van deze auto’s, stijgt de vraag naar lithium fors. Het aanbod van lithium is echter niet onbeperkt, zoals bij alle grondstoffen, waardoor er een wereldwijd tekort dreigt.

Na enkele jaren in een aanbodoverschot te hebben gezeten, is het evenwicht tussen vraag en aanbod van lithium aanzienlijk verscherpt. Tegen 2025 zou de vraag het aanbod met meer dan 200 000 ton per jaar kunnen overstijgen. Er wordt verwacht dat de kloof in de daaropvolgende jaren nog groter wordt.

Bedrijven als Tesla en Nio kunnen hard geraakt worden wanneer er effectief een tekort aan lithium optreedt. Zij kunnen maar zoveel auto’s produceren als de hoeveelheid batterijen die beschikbaar is. De productie van batterijen is dan weer sterk afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid lithium.

In de video van deze week gaat Raja dieper in op de gebeurtenissen in de lithium-markt. Vanaf 2.35 wordt er over lithium gesproken.

Trendomkering

De lithiumprijs zit al sinds 2018 in een negatieve trend. We zien wel dat sinds de Covid-19 pandemie de prijs al een stevige stijging heeft doorgemaakt.

Voor de lithium-mijnen is dit een zeer goede zaak. Door de stijgende prijs zullen de producenten uiteraard meer verdienen. Wanneer het wereldwijde tekort zich doorzet, door de verdere opkomst van elektrische voertuigen, biedt dit voor beleggers heel mooie kansen.

Elon Musk besluit:

De fundamentele limiet voor elektrische voertuigen is sterk afhankelijk van de totale beschikbaarheid aan lithium.

Bron: Seeking Alpha

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.