Nederland - 2 juni 2021 - crypto

“Digitale valuta zijn de toekomst voor het financiële systeem”

door SVEN VAN GASSE

Cryptocurrencies worden steeds breder geaccepteerd en dit ontgaat ook centrale banken niet. Volgens Elvira Nabiullina, voorzitter van de Russische centrale bank, zullen digitale munten de toekomst zijn van de financiële systemen.

Nabiullina denkt dat er nood is aan snelle en goedkope betaalsystemen. Digitale valuta’s van centrale banken of CBDC’s kunnen dit gat opvullen.

Moskou heeft in oktober een discussienota gepubliceerd over een digitale roebel. Het land streeft ernaar eind 2021 een prototype klaar te hebben. Hierna zouden pilootprojecten en proeven het volgende jaar van start kunnen gaan.

Nabiullina stelt:

Digitale valuta zijn de toekomst voor ons financiële systeem, omdat dit samenhangt met de ontwikkeling van de digitale economie.

Uitdaging

CBDC’s zijn niet hetzelfde als cryptocurrencies zoals bitcoin of ether. Bitcoin wordt decentraal beheerd, maar CBDC’s worden uitgegeven en gecontroleerd door de autoriteiten. Hiernaast zal de waarde gekoppeld zijn aan de valuta van het land. De waarde van 1 digitale roebel zal bijvoorbeeld gelijk zijn aan één contante roebel.

Verschillende centrale banken over de hele wereld zijn bezig met de ontwikkeling van soevereine digitale munten. Deze zouden volgens voorstanders de financiële inclusie kunnen bevorderen en grensoverschrijdende transacties gemakkelijker maken.

Nabiullina voorspelt echter dat het een uitdaging zal worden om gemeenschappelijke oplossingen te vinden tussen systemen die onafhankelijk van elkaar door verschillende landen zijn ontwikkeld. Als elke centrale bank zijn eigen systeem creëert met lokale normen, zal het zeer moeilijk zijn om  connecties tussen deze systemen tot stand te brengen en grensoverschrijdende betalingen te vergemakkelijken.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.