Wanneer je als (kleine) belegger wat geld verliest en denkt dat je dit verlies nooit meer te boven komt, adem dan eens rustig diep in en uit. Er zijn immers mensen die een veelvoud van dit bedrag verloren hebben.
Wereldwijd verloren de miljardairs volgens Forbes in 2022 samen bijna $2 biljoen. De miljardairs in de Verenigde Staten verloren gezamenlijk $660 miljard, het hoogste bedrag van alle landen volgens Forbes. De grootste reden was de enorme duikvlucht van de technologieaandelen door de stijgende rente, de hoge inflatie en de verslechterende economie.
In dit artikel bespreken we de Amerikaanse miljardairs die in 2022 het meeste geld hebben verloren. Niet verrassend bestaat het grootste deel van de lijst uit tech-miljardairs.
Verlies in 2022: $115 miljard
Tesla CEO en kersverse eigenaar van Twitter Elon Musk is de onbetwiste nummer 1 in de lijst. Musk zag zijn vermogen dalen met maar liefst $115 miljard.
De overname van Twitter en de enorme daling van het aandeel Tesla waren de grootse factoren van de daling in het vermogen van Musk.
Toen Musk in oktober Twitter kocht voor $44 miljard, verkocht hij ongeveer $23 miljard aan Tesla-aandelen om de overname te financieren. Hij heeft sindsdien erkend dat hij Twitter veel te duur had gekocht.
Hiernaast is het aandeel van Tesla met meer dan 70% gedaald. Daar Musk zijn vermogen vooral bestaat uit aandelen van de elektrische autobouwer, heeft dit uiteraard een enorme invloed op zijn vermogen.
Verlies in 2022: $80 miljard
Jeff Bezos was lang de rijkste persoon ter wereld. Ondanks de forse daling van Musk, heeft Bezos zijn plaats niet opnieuw kunnen veroveren. Het vermogen van Bezos kreeg in 2022 immers ook een forse klap.
Bezos verloor ongeveer $80 miljard. Het aandeel van Amazon daalde dit jaar met meer dan 50%. Midden 2021 was Amazon nog op weg om de kaap van $2 biljoen aan marktwaarde te overtreffen. Nu schiet hier nog “slechts” $830 miljard van over.
Zoals de meeste technologieaandelen leed Amazon ook fors onder de stijgende rentetarieven. Beleggers maken zich hiernaast zorgen over de vertragende groei van zijn e-commerce en cloud activiteiten.
Verlies in 2022: $78 miljard
Voor Mark Zuckerberg is 2022 een jaar om snel te vergeten. Het aandeel van zijn bedrijf Meta, moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram, daalde in 2022 met zo’n 65%. Voor Zuckerberg resulteerde dit in een verlies van $78 miljard.
Facebook, de grootste inkomstenbron van het bedrijf, kende in 2022 een daling in de groei van zijn gebruikers. Ook spenderen bedrijven in het licht van de verslechterende economie minder geld aan advertenties. Advertenties zijn de grootste bron van inkomsten voor Facebook.
Hiernaast maken beleggers zich zorgen over de enorme investeringen die Meta doet in de metaverse. Hoewel dit op lange termijn mogelijk zijn vruchten kan afwerpen, brachten deze investeringen toch nog toe niets op. Het is onduidelijk wanneer de investeringen wel zullen renderen.
Verlies in 2022: $40 miljard
Alphabet, moederbedrijf achter Google, verloor dit meer dan 40% op de aandelenmarkt. Oprichter Larry Page zag zijn fortuin hierdoor met zo’n $40 miljard dalen.
Net zoals Facebook haalt Google het grootste deel van haar inkomen uit online-advertenties. Het bedrijf lijdt dus ook onder de mindere uitgaven die bedrijven spenderen aan advertenties. In het derde kwartaal van 2022 groeide de advertentie-inkomsten van Google met slechts 3%.
Terwijl de digitale advertentiemarkt in 2022 een beetje in het slop zat, zorgden de cloudactiviteiten van het bedrijf daarentegen voor een lichtpuntje. Google Cloud was de enige grote publieke cloudleverancier die de omzetgroei in het septemberkwartaal versnelde.
Verlies in 2022: $18 miljard
Phil Knight, medeoprichter van Nike, is de enige niet-techondernemer in de lijst. Knight verloor dit jaar meer dan $18 miljard. Het aandeel Nike kende een daling van zo’n 30%.
Als discretionair consumentenbedrijf wordt Nike getroffen door de dalende koopkracht van de consument. Terwijl levensmiddelenbedrijven of tandpastafabrikanten hun producten hoe dan ook zullen kunnen verkopen, ondervinden bedrijven die discretionaire consumentenproducten verkopen de gevolgen wanneer consumenten minder uitgeven.
Ook heeft Nike een relatief grote blootstelling aan opkomende markten. Dit kan een extra risico vormen omdat opkomende markten een groter risico lopen op een recessie. De sterke dollar drukte hiernaast ook op de inkomsten van Nike uit deze markten.
Bron: CNBC
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.