Het resultatenseizoen is volop aan de gang. Big Tech heeft haar resultaten reeds bekendgemaakt. In dit artikel gaan we wat dieper in op deze resultaten.
De resultaten van Big Tech zijn een zeer belangrijke indicator voor de economie in het algemeen. Technologiebedrijven waren de afgelopen tien jaar toonaangevend voor de Amerikaanse economie en stimuleerden de aandelenmarkt tijdens de ergste dagen van de pandemie van het coronavirus. Nu, te midden van een hardnekkige inflatie en stijgende rentevoeten, geven zelfs de grootste reuzen van Silicon Valley te kennen dat er moeilijke dagen in het verschiet liggen.
We beginnen met Apple. Wanneer je de resultaten bekijkt, zie je dat de producten die Apple aanbiedt nog steeds het leeuwendeel van de omzet uitmaken. Deze tellen voor $71 miljard mee, terwijl de diensten “slechts” een aandeel van $19,2 miljard hebben.
Bij de producten wordt het meteen duidelijk dat de iPhone hét paradepaardje blijft van Apple. De verkoop van iPhones is immers goed voor 60% van de totale omzet die producten realiseren.
Hoewel de markten hadden gerekend op iets betere resultaten, reageerden deze over het algemeen vrij positief. Het aandeel kon de dag na het bekendmaken van de resultaten een winst laten zien, omdat beleggers Apple een relatief veilige haven in de huidige storm vinden.
Microsoft is één van de meest waardevolle bedrijven ter wereld en als je de resultaten bekijkt, wordt meteen duidelijk waarom.
De omzet van Microsoft is vrij gelijk verdeeld tussen de 3 afdelingen: Productivity & Business Processes, Intelligent Cloud en More Personal Computing. Wat echter het meest indrukwekkende is, is de enorme bruto winstmarge die Microsoft weet te behalen. Deze bedraagt maar liefst 69%.
Beleggers reageerden niet goed op de meest recente resultaten van Microsoft. Met een daling van meer dan 7%, kende het aandeel zijn slechtste dag van het jaar.
Alphabet is het meest bekend van haar zoekmachine Google. Dit komt ook tot uiting in de resultaten. De omzet die de advertenties op Google genereren zijn goed voor meer dan 70% van de totale advertentie-inkomsten.
Hoewel de omzet van Alphabet nog steeds groeide met 6%, waren beleggers hier niet tevreden mee. Een jaar eerder groeide de omzet immers met meer dan 40%. De 6% was de zwakste groei sinds 2013, afgezien van de periode aan het begin van de pandemie. Dit reflecteerde zich een een stevige daling van het aandeel. Alphabet zakte op de beurs met zo’n 9% en sloot hiermee haar slechtste dag sinds maart 2020 af.
Amazon realiseerde een omzet van maar liefst $127 miljard, wat het meeste is van alle techbedrijven. Wat wel opvalt is het feit dat Amazon aan het einde van de lijn, de net profit, het minste overhoudt. Dit komt omdat het bedrijf enorm veel kosten heeft om haar omzet te kunnen genereren.
Amazon is tot slot het meest bekend voor haar webwinkel. Uit de resultaten blijkt echter dat dit niet de bron van de winsten is. Het bedrijf is enkel winstgevend door Amazon Web Services en niet door hun e-commerceplatform.
Ook Amazon kende een negatieve reactie op de resultaten. Het aandeel van het bedrijf daalde met meer dan 10%. Amazon heeft hierdoor al haar koerswinst die het tijdens de pandemie boekte, volledig kwijtgespeeld.
Bron: Twitter
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.
Your article helped me a lot, thanks for the information. I also like your blog theme, can you tell me how you did it?