Nederland - 5 januari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

De grootste winnaars en verliezers in 2022 op Wall Street

Het afgelopen jaar was allesbehalve een goed jaar voor de aandelenmarkten. De S&P is met bijna 20% gedaald. De Nasdaq noteert zelfs aan een verlies van meer dan 33%. Toch zijn er in deze economische onrustige tijden ook winnaars uitgekomen.

In dit artikel bespreken we de sectoren die het meeste winst en het meeste verlies hebben geboekt in 2022.

Grootste winnaar: Energie

Het is geen verrassing dat de energiesector naar voor komt als absolute winnaar van 2022.

De energiesector heeft dit jaar meer dan 60% winst geboekt, waarmee het aanzienlijk beter deed dan elke andere S&P-sector. Er is zelfs geen enkele andere sector die ook maar een winst van 5% heeft geboekt.

Occidental Petroleum is de grootste stijger van het jaar in de S&P 500, met een stijging van 122%. Constellation Energy staat op de tweede plaats met een stijging van 109% en Hess komt op plaats 3 met een winst van 94%.

De gas- en olieprijzen zijn de afgelopen weken weliswaar gedaald, maar ze zijn nog steeds een stuk hoger dan de afgelopen jaren. Dat heeft bijgedragen tot recordwinsten bij grote energiebedrijven. Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal het netto-inkomen van de wereldwijde olie- en gasproducenten in 2022 naar verwachting verdubbelen tot een record van $4 biljoen.

Grootste verliezer: Technologie

Technologieaandelen stegen het afgelopen decennium naar recordhoogtes omdat deze bedrijven volop profiteerden van een omgeving met een lage rente en lage inflatie. Nu dit niet langer het geval is, wordt dit pijnlijk duidelijk in de aandelenkoersen van deze bedrijven.

Energietechnologiebedrijf Generac Holdings is met een daling van 74% het slechts presterende aandeel in de S&P 500. Op de tweede plaats komt dating bedrijf Match Group dat met 70% is gedaald. Tesla sluit de top 3 af met een daling van ook zo’n 70%.

Big Tech beleefde een desastreus 2022. De sector boekte een collectief verlies van bijna $4 biljoen aan marktwaarde in 2022. Zelfs Apple, dat over het algemeen als stabieler wordt beschouwd dan andere techbedrijven, daalde met 31% een stuk harder dan de totale markt in 2022.

Bron: CNN
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.