Stablecoins zijn één van de sterkst groeiende delen van de cryptomarkt. Op dit moment bedraagt de totale marktwaarde van stablecoins meer dan $185 miljard. Decentrale stablecoins zijn hierbij een relatief nieuw fenomeen, die een enorme groei kennen. Recente stelde Justin Sun, oprichter van TRON, zelfs $10 miljard beschikbaar voor een nieuwe decentrale stablecoin, die waarschijnlijk een lucratieve kans biedt voor beleggers.
Een stablecoin is een digitale munt die gekoppeld is aan een “stabiel” reserve-actief zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Stablecoins zijn bedoeld om de volatiliteit te verminderen ten opzichte van niet-gekoppelde cryptocurrencies zoals bitcoin.
Een stablecoin heeft hierdoor het beste van beide werelden. Aan de ene kant heb je de voordelen van de blockchain, zoals snelle transacties die je 24/7 kan uitvoeren. Aan de andere kant heb je een stabiele waarde, zoals op je bankrekening.
Op de volgende grafiek van The Block is de groei van het aanbond stablecoins mooi weergegeven. Tot 2020 groeide deze markt met een vrij traag tempo. Vanaf 2021 is er echter een enorme versnelling van de groei. Op een jaar tijd ging deze markt maal 4. Op het hoogtepunt bedroeg de marktkapitalisatie van alle stablecoins meer dan $190 miljard.
Naast de “klassieke” stablecoins kennen de decentrale varianten ook een enorme opmars. Sinds 2021 kenden deze munten een groei van zo’n $1 miljard tot bijna $35 miljard, zoals op de grafiek te zien is.
Decentrale stablecoins zijn in de afgelopen jaren flink gegroeid. Er zijn ondertussen verschillende interessante modellen, die ten opzichte van centrale uitgevers verschillende voordelen bieden.
Ten eerste zijn decentrale varianten een stuk transparanter, omdat ze volledig via de blockchain werken. Je weet als gebruiker bijvoorbeeld altijd wat het onderpand van een munt is. Dat is handig zodat je altijd weet wat je risico precies is.
Ten tweede kennen decentrale stablecoins minder tegenpartijrisico. Althans verschillende modellen. DAI, de tweede grootste decentrale stablecoin, heeft bijvoorbeeld altijd meer crypto waarde in onderpand dan dat er DAI in omloop zijn. Je moet bijvoorbeeld minimaal 150% ETH hebben om een DAI te creëren.
Van alle stablecoins zien we dat Terra, met UST, tot nu toe het meest succesvol is.
Het netwerk van Terra is in staat om verschillende stablecoins uit te geven, zoals dollar of euro versies. De grootste is de dollar versie, die UST wordt genoemd. Het is heel makkelijk om UST te creëren. UST kan worden gemaakt door 1 dollar aan LUNA te vernietigen. In ruil hiervoor zal het Terra systeem altijd 1 UST uitgeven. Het mechanisme werkt ook andersom. Je kan ook UST inwisselen in ruil voor LUNA. Door dit gemak van creatie, stijgt het aantal UST in omloop als een speer.
Het is ook heel lucratief om de stablecoins te gebruiken, want beleggers die UST bezitten kunnen deze farmen op de Anchor applicatie. Hiervoor krijg je een jaarlijks rendement van wel 20% per jaar. Vanaf 1 mei werd deze rente echter iets verlaagd naar 18%. Ook wij bij BeursBrink farmen reeds op deze manier met de Crypto Yield Farmer.
Cryptomiljardair Jun Sun zal met Tron een nieuwe decentrale stablecoin USDD lanceren, zoals hij meldde in een aankondiging. Dat Sun met USDD hetzelfde model als UST zal inpassen bewijst het potentieel van dit systeem. Sun zal het systeem met $10 miljard steunen. Met dit systeem wil hij spaarders van USDD een rente van maar liefst 30% per jaar geven.
Ook lanceerde Near blockchain, met een marktwaarde van bijna $12 miljard, met USN hetzelfde model als UST. USN biedt beleggers een iets bescheidenere maar nog altijd hoge spaarrente van 10% per jaar.
De waarde van UST is gebaseerd op het eigen Terra systeem. Om UST te verkrijgen moet je immers LUNA vernietigen. Er is dus geen extern onderpand en daarom is er een aannemelijke kans dat de markt het vertrouwen in de stablecoin verliest, eenmaal de koers van LUNA hard daalt. Dit risico is ook van toepassing op varianten als USDD of USN.
Terra kocht daarom wel al en wil nog miljarden dollars aan bitcoins kopen om de fundamentele waarde van UST te versterken. Medeoprichter Do Kwon verklaarde dat Terra op termijn $10 miljard aan bitcoin wil kopen, voor zijn reserves aan te vullen.
Daarnaast zijn de systemen afhankelijk van subsidies van grote backers in het systeem. Subsidies zijn bijvoorbeeld goed voor een deel van de spaarrente van 20% op UST.
Wij vinden decentrale stablecoins zeker de moeite waard. Echter zijn wij voorstanders van de technologie en het investeren in een decentrale stablecoin met een ander model dan Terra. Dit doen wij reeds met de Crypto Yield Farmer.
Ook maken wij gebruik van de hoge UST spaarrente. Beleggers die dit ook willen doen, moeten zich wel zeer goed bewust zijn van het risico.
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.