Nederland - 3 juli 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak start nieuw kwartaal in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week en daarmee ook het nieuwe kwartaal positief begonnen. De AEX sloot maandag 1,2 procent hoger op een slot van 513,12 punten. De AMX steeg 1,0 procent en de AScX won 0,7 procent.

“De Europese beurzen beginnen het nieuwe half jaar vol goede moed”, concludeerde beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx.

Het was een relatief rustig begin van een handelsweek die waarschijnlijk pas woensdag echt op gang zal komen. Wall Street sluit de deuren vandaag al eerder vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag dinsdag en blijft vanwege die feestdag morgen dan ook de hele dag gesloten.

De meeste aandacht trekken daarbij waarschijnlijk de notulen van de meest recente beleidsvergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank op respectievelijk woensdag en donderdag, aldus beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers. Die verslaglegging zal volgens Valk “nog meer de aandacht trekken”, na de onrust die de centrale banken vorige week nog veroorzaakten met hun uitspraken.

Op macro-economisch vlak was er maandag wel voldoende nieuws met inkoopmanagersindexen uit de eurozone, Azië en Amerika. De indices uit de eurozone toonden in het algemeen een sterkere groei in de industrie. Alleen Spanje viel enigszins uit de toon met een iets minder hoge bedrijvigheid. De inkoopmanagersindex voor Duitsland verbeterde van 59,5 in mei naar 59,6 in juni en die voor de eurozone als geheel steeg van 57,0 in mei naar 57,4 in juni. Econoom Chris Williamson van Markit noemde de prestaties van de industrie in de regio indrukwekkend en verwacht in de komende maanden een aanhoudend sterke groei.

In het Verenigd Koninkrijk was het beeld negatiever. Daar groeide de industrie in juni minder hard dan een maand eerder. De index kwam in mei nog uit op 56,3 en zakte afgelopen maand naar 54,3. Daarover zei econoom Rob Dobson van Markit dat de Britse industrie grotendeels bestand leek tegen de onverwachte verkiezingsuitslag en de onzekerheid rondom Brexit. De econoom voorziet in het tweede kwartaal dan ook een sterkere groei dan in de eerste drie maanden van het jaar, maar twijfelt of dit in de tweede helft van dit jaar ook vastgehouden kan worden.

Chinese inkoopcijfers bleken vanochtend vroeg beter dan verwacht, met een verrassende groei in de industrie in juni, waar juist een verdere krimp was voorzien. Tijdens de middaghandel verschenen in Amerika ook inkoopmanagersindexen voor de industriesector. Die van Markit toonde een groeivertraging in juni, terwijl die van ISM juist een groeiversnelling liet zien.

Olie werd flink duurder. De augustus-future op een vat West Texas Intermediate kostte 1,3 procent meer, ofwel 46,64 dollar, en een vat Brent met levering in september steeg 1,1 procent naar 49,28 dollar.

De euro/dollar werd rond het slot in Europa verhandeld op 1,1368. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1406 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1422 op de borden.

Stijgers en dalers

Van de 25 hoofdfondsen sloten de meesten in het groen. Koploper was ArcelorMittal dat 3,8 procent steeg, gevolgd door Aegon, dat 3,7 procent hoger sloot. Gemalto maakte de top drie compleet met een winst van 3,4 procent nadat het Amerikaanse blog WallStreet Wires opnieuw de overnamefantasie over de Franse digitale beveiliger deed aanwakkeren.

De verliezen beperkten zich tot rond een procent, voor Unibail-Rodamco, of minder.

AkzoNobel steeg 1,8 procent in de Amsterdamse hoofdgraadmeter. Het verf- en chemieconcern maakte bekend het Britse Flexcrete Technologies en het Franse Disa Technology over te nemen om zo de Performance Coatings tak te versterken. Verder meldde Het Financieele Dagblad dat AkzoNobels activistische aandeelhouder Elliot Advisors overweegt juridische stappen te ondernemen tegen het concern. In mei ving Elliott nog bot bij de Amsterdamse Ondernemingskamer met een verzoek om AkzoNobel te dwingen tot het uitschrijven van een bijzondere aandeelhoudersvergadering met als enige agendapunt het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans.

Bij de Midkapfondsen waren er maandag meer verliezers, waarbij Flow Traders onderaan eindigde met een daling van 1,7 procent. De AMX werd aangevoerd door OCI, dat de beurswaarde met 4,9 zag toenemen. Philips Lighting steeg 1,7 procent na een koersdoelverhoging door Bank of America Merrill Lynch van 35,00 naar 40,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling.

Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank is Philips Lighting één van de best presterende die zij volgen, maar blijft tegelijkertijd ook één van de meeste goedkope. De marktvorsers zijn daarom nog altijd positief over het aandeel.

Bij de kleinere fondsen was Avantium in trek. Het aandeel steeg 2,5 procent, terwijl Kiadis Pharma onder druk stond en 4,6 procent daalde.

NSI sloot vlak na de aangekondigde verkoop van een deel van de retailportefeuille. ING beoordeelde de verkoop, die 9 procent boven boekwaarde was, evenwel als positief.

BinckBank won 2,0 procent. ABN AMRO verlaagde maandag in aanloop naar de kwartaalcijfers het koersdoel van 5,30 naar 5,00 euro, bij een gehandhaafd Houden advies. Analist Cor Kluis verwacht ongeveer 2,04 miljoen transacties van particuliere beleggers in het tweede kwartaal, vrijwel gelijk aan de 2,08 miljoen in het eerste kwartaal, waarbij de afschaffing van de transactietaks in België zal hebben bijgedragen aan herstel ten opzichte van het zwakke jaar 2016. De analist wees verder op het belang van de ontwikkelingen bij de nieuwe groei-initiatieven.

TIE Kinetix maakte bekend met de gemeente Amsterdam een overeenkomst te hebben gesloten voor het versturen van elektronische facturen via zijn FLOW Partner Automation Platform. Analist Martijn den Drijver van NIBC beoordeelde de overeenkomst als positief en de koers van het lokaal genoteerde fonds steeg 2,2 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa kleurden de koersenborden in Amerika overwegend groen. De S&P 500 index steeg 0,6 procent en de Dow Jones index zelfs 0,9 procent. De Nasdaq hield het bij een verlies van 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.