Nederland - 18 mei 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak start licht lager na koersval op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Op Wall Street koersten de Amerikaanse beurzen donderdagavond scherp lager door aanhoudende berichtgeving die de geloofwaardigheid en integriteit van president Donald Trump onder druk zetten.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,5 procent. Onder meer een ex-dividend notering van Royal Dutch Shell weegt op de koersvorming. Donderdag gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak al 1,3 procent prijs op 529,06 punten.

De markten waren woensdag in de ban van de groeiende politieke problemen rondom de Amerikaanse president, die de aandacht steeds meer wegnemen van de stimuleringsplannen die tot nu toe een fundament vormden voor de rally op de aandelenmarkten. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot 1,8 procent lager, de grootste daling sinds september vorig jaar.

Het nieuwste schandaal waarin Trump in verwikkeld is geraakt zou zijn dat hij voormalig FBI-directeur James Comey, die hij vorige week ontsloeg, zou hebben gevraagd een lopend onderzoek naar voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten. Dit zou opgevat kunnen worden als een belemmering van de rechtsgang, volgens kenners, en kan in potentie de aanzet zijn tot een afzettingsprocedure. Eerder deze week schreef de Washington Post op basis van bronnen dat Trump zeer vertrouwelijke informatie van inlichtingendiensten deelde met de Russische minister Sergej Lavrov.

Beleggers zetten nu vraagtekens bij het vermogen van Trump om zijn marktvriendelijke plannen om te zetten in daden. “De sterke verkoopgolf in financials suggereert dat de markt nu van mening is dat er geen belasting- en/of regelgevende hervormingen komen”, aldus handelaar Michael Antonelli van Robert W. Baird & Co. Onder de Dow Jones-componenten daalde zakenbank Goldman Sachs ruim vijf procent, sectorgenoot JPMorgan Chase gaf krap vier prijs procent prijs.

De zogenaamde ‘veilige haven’ beleggingen waren juist in trek bij risico-schuwe beleggers. Het rendement op Amerikaanse staatsleningen daalde en de yen trok aan ten opzichte van de dollar. Ook de dollar kwam verder onder druk te staan. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1143, ten opzichte van een stand van 1,1105 woensdagochtend.

De scherpe dalingen op Wall Street trokken een wissel op het sentiment in Azië. Ondanks een groeiversnelling van de Japanse economie in het afgelopen kwartaal daalde de Nikkei index 1,4 procent. De Chinese beurzen hielden daarentegen de verliezen beperkt tot enkele tienden van een procent.

Beleggers kijken vandaag met name uit naar de notulen van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Philly Fed Index. Daarnaast rapporteren onder meer Alibaba en Wal-Mart cijfers.

Bedrijfsnieuws

Het operationele resultaat van NN Group steeg met 33 procent tot 406 miljoen euro, dankzij betere resultaten in alle segmenten. Dat is ruim boven de analistenverwachting van 324 miljoen euro. Zoals analisten vooraf hadden voorspeld, daalde de belangrijke Solvency II-ratio met 3 procentpunt, van 241 procent eind vorig jaar tot 238 procent. Delta Lloyd hield de relatief zwakke solvabiliteit op peil in het kwartaal waarin de verzekeraar werd overgenomen door NN Group, terwijl de inkomsten daalden door terughoudendheid met pensioencontracten en de exit van verlieslatende schadeverzekeringen. De Solvency II-ratio steeg van 143 procent ultimo 2016 naar 144 procent eind maart.

Het beheerd klantvermogen van Van Lanschot steeg in het eerste kwartaal met 1,4 miljard tot 70,8 miljard euro. Er stroomde per saldo 0,4 miljard aan vermogen bij de bank naar binnen, via de Private Bank, de online-variant Evi en het vermogensbeheerbedrijf. De risicogewogen kernkapitaalratio CET1 steeg naar 19,3 procent, terwijl de ongewogen leverage ratio stabiel was op 6,8 procent.

Value8 heeft in 2016 rode cijfers geboekt. Dit bleek uit de concept jaarrekening die het investeringsvehikel onder leiding van Peter Paul de Vries woensdagavond publiceerde, overigens zonder goedkeurende verklaring. Woensdagavond bleek dat er een verlies van bijna 1,6 miljoen euro werd geleden op minderheidsbelangen, waardoor het resultaat onder de streep 0,8 miljoen euro negatief bedroeg. In 2015 verdiende Value8 nog 5,1 miljoen euro.

Unibail-Rodamco haalde met de uitgifte van twee obligaties in totaal 1 miljard euro op. De uitgifte betrof twee obligaties van elk in totaal 500 miljoen euro met een looptijd van achtereenvolgens 12 en 20 jaar. De coupon van de obligatie met een looptijd van 12 jaar bedroeg 1,5 procent. De coupon van de tweede obligatie, met een looptijd van 20 jaar, bedroeg 2,0 procent.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 1,8 procent tot 2.357,07 punten, de Dow Jones index verloor 1,8 procent op 20.607,13 punten en de Nasdaq sloot 2,6 procent lager op 6.011,24 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.