Nederland - 9 juni 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak start hoger na Britse verkiezingsuitslag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet na onder meer een Britse verkiezingsuitslag die een rem kan zetten op de Brexit. Wall Street kwam donderdagavond niet van zijn plaats, terwijl ook de Aziatische beurzen vanochtend dichtbij huis bleven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog fractioneel hoger op 523,55 punten.

De markten stonden donderdag volledig in het teken van een drietal belangrijke gebeurtenissen, namelijk de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de verklaringen van oud-FBI directeur Comey.

Vanochtend werd duidelijk dat de Britse Conservatieven hun meerderheid in het Lagerhuis kwijtraken. De Tory’s worden wel de grootste partij met naar verwachting 318 zetels, dat waren er 330. Alleen wanneer er een absolute meerderheid is van tenminste 326 zetels, mag de premier een nieuwe regering vormen, anders is sprake van een zogenoemd ‘hung parliament’.  Tot voor kort leek de Britse premier May op basis van opiniepeilingen af te stevenen op een forse zege. May schreef verkiezingen uit in de verwachting dat een ruime meerderheid in het Lagerhuis haar mandaat om de Brexit door te voeren zou verstevigen.

“Een hung parliament zorgt voor allerlei soorten twijfel, onzekerheid en besluiteloosheid over de dreigende uitdaging die Brexit vormt”, aldus marktanalist Neil Wilson van ETX Capital. “Er moet over zoveel onderhandeld worden en elke vorm van tijdsverlies, vergroot alleen maar het risico dat de onderhandelingen uiteindelijk stuklopen.” Het Britse pond kwam onder druk te staan en daalde vanochtend naar 1,2718 ten opzichte van de dollar. Donderdag stond er nog een stand van 1,2962 op de borden.

Er werd donderdag verder met veel spanning uitgekeken naar de hoorzitting van oud-FBI directeur James Comey voor een onafhankelijke Senaatscommissie in verband met het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De door Donald Trump ontslagen FBI-directeur zei onder meer niet te twijfelen aan Russische beïnvloeding van de verkiezingen. Echt verbaal vuurwerk bleef evenwel achterwege en de positie van president Trump kwam niet in de gevarenzone, waardoor de getuigenis Wall Street niet in beweging zette.

De Europese Centrale Bank handhaafde daarnaast donderdag zoals verwacht het monetair beleid, maar liet referenties aan mogelijke renteverlagingen in de toekomst achterwege. “Dat is nieuw. Niet wereldschokkend, eerder een reality check met de betere economische cijfers”, vond marktanalist Elwin de Groot van Rabobank. De analist sprak van een “babystapje”.

Wall Street sloot donderdag nagenoeg onveranderd rond recordniveau’s. Volgens marktstrateeg JJ Kinahan van TD Ameritrade leek de markt niet onder de indruk van alle politieke ruis en zijn aandelen nog steeds in trek dankzij het sterke kwartaalcijferseizoen. 

De op Wall Street genoteerde Chinese e-commerce gigant Alibaba maakte bekend dat men voor het lopende boekjaar rekent op een omzetgroei van 45 tot 49 procent. Dat is weliswaar lager dan de 56 procent afgelopen jaar, maar beter dan analisten verwachtten. Indien gecorrigeerd voor de overnames van Youku en Lazada lag de omzetgroei afgelopen jaar overigens op 45 procent. Het aandeel won ruim 13 procent, waardoor de beurswaarde steeg met circa 42 miljard dollar naar maar liefst 360 miljard dollar. 

De juli-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,2 procent lager op 45,64 dollar, terwijl de euro/dollar vanochtend noteerde op 1,1206, ten opzichte van een stand van 1,1222 bij het sluiten van de Europese markten. 

Ook de uitslagen in Azië waren vanochtend beperkt. De beurs in Japan won enkele tienden van een procent, terwijl de beurs in Hong Kong juist enkele tienden van een procent prijs gaf. 

De beursagenda is vandaag matig gevuld. Beleggers kijken vooral uit naar cijfers over de Amerikaanse industriële productie in april. 

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse industriële productie in april op jaarbasis 2,4 procent hoger lag. In maart steeg de productie echter nog met 3,6 procent op jaarbasis en in februari was dit 6,0 procent.

De Banque de France stelde daarnaast vanochtend haar groeivooruitzichten opwaarts bij, terwijl de inflatieverwachtingen juist werden verlaagd, in lijn met de ramingen van de Europese Centrale Bank gisteren. De Franse economische groei voor dit jaar wordt geraamd op 1,4 procent, waar dit eerder nog 1,3 procent was.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM meer passagiers. In totaal, dat wil zeggen inclusief Transavia, vervoerde Air France-KLM in mei 8,8 miljoen passagiers, een stijging van 5,9 procent.

De activistische belegger en miljardair Paul Elliott Singer meldde per 7 juni een groter belang in AkzoNobel. Singer meldde een kapitaalbelang van 5,01 procent met een stemrecht van eveneens 5,01 procent.  In maart had Singer nog een belang en stemrecht van 3,25 procent in AkzoNobel.

IMCD kan mogelijk in beweging komen. ING verlaagde het advies voor het aandeel van Kopen naar Houden, maar verhoogde juist het koersdoel met 10,00 euro naar 52,00 euro.

VEON,  het telecom- en internetconcern dat sinds 4 april op Euronext Amsterdam genoteerd is, wil zijn raad van commissarissen uitbreiden van 9 naar 11 leden en draagt voor deze uitbreiding Ursula Burns en Guy Laurence als nieuwe leden voor. 

Aandeelhouders van  het Oostenrijkse vastgoedfonds met een notering op het Damrak Atrium European Real Estate kunnen een speciaal dividend tegemoet zien van 0,14 euro per aandeel. De uitkering is te danken aan “het aanhoudende vertrouwen in de vooruitzichten voor de groep, de sterke kaspositie en de lage leverage”, aldus Atrium in een toelichting.

Slotstanden Wall Street

Bij de slotbel noteerde de S&P 500 index donderdag nagenoeg onveranderd op een stand van 2.433,79 punten. De Dow Jones index steeg fractioneel tot 21.182,53 punten en de Nasdaq steeg 0,4 procent tot 6.321,76 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Download vandaag nog het Biotech Rapport van BeursBrink

De heren bij BeursBrink hebben wekenlang de biotechsector geanalyseerd. En de meest kansrijke aandelen, ETFs én beleggingsfondsen, zijn in dit rapport opgelijst. Bekijk het Biotech Rapport vandaag nog.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.