Nederland - 24 juni 2019 - Aandelen

Damrak start handelsweek vermoedelijk in het rood

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting lager van start. Wall Street sloot vrijdag nipt lager, na een recordslot voor de S&P 500 op donderdag, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend amper van hun plaats komen.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Op een slotstand van 562,39 punten, daalde de AEX vrijdag ook al 0,2 procent. Op weekbasis steeg de hoofdindex evenwel 1,7 procent, geïnspireerd door de verruimingsgezinde geluiden vanuit de grote centrale banken.

Nu de centrale banken hun zegje hebben gedaan en beleggers een zeer laag renteklimaat in het vooruitzicht hebben gesteld, zal de aandacht deze week weer verschuiven naar de handelsoorlog en geopolitieke spanningen.

Beleggers kijken onder meer naar de start van de G20-top op 28 en 29 juni in het Japanse Osaka. De top van wereldleiders zal vooral in het teken staan van een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping, waarbij gesproken zal worden over de hoogoplopende handelsoorlog die de wereldwijde economische groei in de flank lijkt te raken. De teruglopende groeivooruitzichten waren afgelopen week nog aanleiding voor de centrale banken om voorzichtiger te worden.

President Donald Trump verdedigde zondag nog de door hem ingevoerde importheffingen.

De president schreef op Twitter dat toen de VS geen schulden hadden en alles met ‘cash’ betaalden, van snelwegen tot het militaire apparaat, het land een omvangrijk systeem van importheffingen kende. “Nu staan we toe dat andere landen onze welvaart, schatkist en banen stelen.”

Maar dat houdt nu op, aldus Trump. “Niet langer! De VS doen het geweldig, met onbeperkte potentie voor de toekomst!”, aldus de president.

Op het geopolitiek vlak overwegen de Verenigde Staten daarnaast om Iran nieuwe sancties op te leggen nadat de spanningen tussen de beide landen de afgelopen weken verder is opgelopen.

Amerika beschuldigt Iran van aanvallen op olietankers en Teheran heeft een Amerikaanse drone neergehaald. De VS willen de Iraanse olie-export naar nul brengen. “We hebben enorme sancties getroffen. We verhogen deze sancties nu”, zei Donald Trump dit weekend tegen NBC.

De Amerikaanse olieprijs sloot vrijdag op zijn hoogste niveau in drie weken en steeg op weekbasis 8,8 procent tot 57,43 dollar. In de Aziatische handel vanochtend steeg de future met 1,3 procent verder.

De euro zit daarnaast in de lift ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds de rentebesluiten van de centrale banken. Vanochtend stond er een stand van 1,1376 op de borden, ten opzichte van 1,1189 bij aanvang van de handelsweek vorige week.

De agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de Duitse Ifo index voor het ondernemersvertrouwen en de Chicago Fed index.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2019 met een half procent is gegroeid. Daarmee is het groeicijfer gelijk aan de eerste raming van het CBS.

Bedrijfsnieuws

Vandaag gaat de kwartaalherziening van Euronext in. Belangrijkste verandering in de Amsterdamse indexen, is dat Takeaway.com promoveert naar de AEX. “Een mooie toevoeging” na het vertrek van Gemalto en weer een extra Nederlands tintje, zei analist Corne van Zeijl onlangs tegen ABM Financial News. Verder keert specialist in magistrale bereidingen Fagron na ruim drie jaar weer terug in de AMX.

De raad van commissarissen van Corbion droeg Olivier Rigaud voor als nieuwe CEO van het bedrijf. Rigaud is volgens Corbion al bijna 30 jaar actief in de ingrediëntenmarkten, in leidinggevende functies bij Tate & Lyle en recentelijk als CEO van Naturex, totdat het werd overgenomen door Givaudan in 2018.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index noteerde vrijdag 0,1 procent lager op 2.950,52 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 26.719,47 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 8.031,71 punten.

Correctie: om aan te geven dat euro aan waarde wint ten opzichte van de dollar.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments