Nederland - 31 december 2018 - Beursblik

Damrak probeert beursjaar met positieve noot af te sluiten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger openen. Wall Street bleef vrijdag dichtbij huis, terwijl veel beurzen in Azië vanochtend gesloten bleven.

De Duitse beurs houdt vandaag de deuren gesloten vanwege oudejaarsdag. De Londense beurs en de Euronext-markten in Amsterdam, Brussel en Parijs zijn een halve dag open. Op 1 januari zijn alle beurzen gesloten.

Futures op de AEX index wezen in aanloop naar de verkorte handelsdag op een winst van 0,7 procent. Vrijdag sloot de index al 1,7 procent hoger op 484,17 punten. De Europese beurzen konden vrijdag meeliften op de draai die Wall Street in het laatste handelsuur op donderdag maakte. De Amerikaanse beurzen wisten een eerder verlies in het laatste handelsuur goed te maken en zelfs in de plus te sluiten.

De beurs kan vandaag een duwtje in de rug krijgen door een hoopvol berichtje op Twitter van de Amerikaanse president Donald Trump omtrent de handelsbesprekingen.

“Ik heb net een lang en zeer goed gesprek gehad met president Xi van China. Als [er een deal] wordt afgesloten, zal deze zeer uitgebreid zijn en alle onderwerpen, gebieden en twistpunten bestrijken. Er wordt grote vooruitgang geboekt”, klonk het zaterdag. Overigens werd het vruchtbare telefoongesprek tussen Xi en Trump zondag ook bevestigd door het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Ook schreef Trump zaterdag op Twitter dat hij in het Witte Huis zit te wachten op de Democraten om een deal te sluiten over de grensbewaking. Sinds enkele dagen zit de Amerikaanse overheid deels op slot, omdat de Democraten Trump geen geld willen geven voor zijn muur aan de Mexicaanse grens. Reden voor de president om de geldkraan dicht te draaien, waardoor delen van de overheid niet langer kunnen functioneren.

Ondanks de hoopgevende futures voorbeurs zal 2018 als een teleurstellend jaar de boeken ingaan voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter. Waar de index in 2017 nog bijna 13 procent steeg, leverde een investering in de index tot vandaag een verlies op van 11 procent, dividend daargelaten.

“Het is een teleurstellend jaar geworden. Niet alleen is de groei van de wereldeconomie sterker vertraagd dan ik had voorzien, ook hebben de financiële markten veel negatiever gereageerd dan ik had verwacht. De politieke onzekerheid was een dominante factor dit jaar en waarschijnlijk zal dit in 2019 niet anders zijn. Een jaar geleden waren alle economen en marktanalisten optimistisch. Het liep echter allemaal slechter dan verwacht en nu lijkt pessimisme de overhand te hebben”, karakteriseert econoom Han de Jong van ABN AMRO beursjaar 2018.

De AEX begon het jaar weinig spannend op 544,79 punten. In februari volgde een dip maar in de maanden erna werd de weg omhoog verder ingezet. In juli werd de hoogste stand van het jaar bereikt op 576,24 punten en daarmee ook het hoogste niveau in zo’n 17 jaar. Op dat moment stond de AEX bijna 6 procent in de plus op jaarbasis.

Nog geen zes weken later, begin september, was die jaarwinst volledig verdampt. Een lichte opleving in oktober ten spijt, ging het daarna alleen maar bergafwaarts, met als dieptepunt 476 punten net na kerst. Dat markeerde het laagste niveau in bijna twee jaar.

Overigens staat de Duitse DAX index op een verlies van meer dan 18 procent, terwijl Brussel zelfs 19,5 procent inleverde. De CAC 40-index in Parijs daalde iets meer dan 12 procent.

Amerikaanse aandelen waren in 2018 meer in trek dan Europese. Op Wall Street werden zelfs meerdere records neergezet. In de laatste maanden van het jaar verdampten evenwel de winsten en zakten de beurzen in Amerika weg. Daardoor rest voor de Dow en de S&P een verlies op jaarbasis van dik 6 procent. Techbeurs Nasdaq daalt ten opzichte van 2017 bijna 5 procent.

In Azië bleven enkele beurzen, waaronder de Japanse en Chinese vanochtend dicht. De Hang Seng index in Hong Kong noteerde 1,3 procent hoger. Beleggers verwerkten een krimp van de Chinese industrie in december. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde, volgens officiële cijfers van het Chinese nationale statistiekbureau, van 50,0 in november naar 49,4 in december. Economen hadden gerekend op een onveranderde stand van 50,0.

Daarentegen groeide de Chinese dienstensector in december nog altijd, en zelfs in een iets hoger tempo. Deze inkoopmanagersindex steeg van 53,4 naar 53,8.

De beurzen in Sydney noteerden licht lager.

In 2018 behoorde de Shanghai tot ’s werelds slechtst presterende beurzen met een verlies van bijna 25 procent. De Nikkei index in Tokio verloor daarnaast 12 procent.

Een februari-future voor een vat ruwe WTI-olie werd vrijdag 1,6 procent, ofwel 0,72 dollar, duurder op 45,33 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis sloot de olieprijs 0,6 procent lager. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1428.

De bedrijfsagenda is komende week vrijwel leeg. Aandeelhouders van Sligro Food Group krijgen 2 januari al wel de definitieve omzetcijfers over 2018. Vanaf woensdag is het wat betreft macrocijfers weer ‘business as usual’, met onder meer de inkoopmanagersindexen voor de industrie.

Vrijdag volgen de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector en is er een Duits werkloosheidscijfer. Ook is er in principe het Amerikaanse banenrapport, maar deze publicatie zou wel eens kunnen komen te vervallen vanwege de shutdown.

Bedrijfsnieuws

AMG Advanced Metallurgical Group stelde Guido Löber aan als bestuursvoorzitter van AMG Technologies.

Alumexx liet zondag weten “onaangenaam verrast” te zijn door de open brief die grootaandeelhouder Mountainshield Capital Fund afgelopen vrijdag uitstuurde. De open brief, die was ondertekend door fondsmanager Selwyn Duijvestijn, leidde vrijdag tot een koerssprong van Alumexx van ruim 27 procent.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 0,1 procent tot 2.485,73 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 23.062,40 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 6.584,52 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.