Nederland - 7 september 2018 - Beursblik

Damrak op zoek naar bodem na terugval

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een afwachtende opening tegemoet. Op Wall Street gaf techbeurs Nasdaq donderdagavond wederom terrein prijs, terwijl de Dow Jones index nipt in het groen sloot.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. De afgelopen drie handelsdagen gaf de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 ruim 20 punten prijs, ofwel 4,4 procent. In het lopende jaar staat de index nu op een bescheiden verlies van een procent.

Zorgen over de mondiale handelsperikelen en de financiële veerkracht van opkomende markten bleven donderdag boven de markt hangen. Met name de Turkse lira, de Indonesische roepia en de Zuid Afrikaanse rand staan de afgelopen weken onder druk, waardoor de schulden van deze landen omgerekend in met name dollars snel toenemen, waardoor een vicieuze cirkel dreigt.

Het sentiment in Azië werd daarnaast vanochtend aanvankelijk getemperd door de verwachting dat Amerika vandaag heffingen zou doorvoeren op Chinese goederen met een onderliggende waarde van 200 miljard dollar. Gedurende de handelsuren van de beurs in Hong Kong bleef een officiële Amerikaanse bevestiging hiervan echter nog uit. De Shanghai Composite wist een verlies om te buigen tot een winst, terwijl de beurzen in Sydney en Tokio wel terrein prijs gaven. De Indonesische beurs koerste daarnaast krap een half procent hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag verdeeld. Aan het eind van de handelsdag wisten de S&P 500 index en de Nasdaq hun verliezen gedeeltelijk te beperken. Techaandelen stonden donderdag evenwel opnieuw flink onder druk en eindigden voor de derde dag op rij met verlies.

De technologiezware Nasdaq heeft dit jaar sterk gepresteerd en volgens sommige analisten is er nu sprake van een koerscorrectie. “Dit is een wat late reactie die gericht is op de techsector”, stelde strateeg Peter Kenny van Kenny & Co. “Er is nog wat ruimte voor een verdere correctie. Dit zal volgens mij nog enige tijd doorwerken”.

Binnen de techsector kregen chipproducenten de hardste klappen, nadat zakenbank Morgan Stanley oplopende voorraden en prijsdruk signaleerde voor de notoir cyclische sector. Op het Damrak verloor donderdag indexzwaargewicht ASML, met een weging van 13 procent in de AEX index, bijna vijf procent van zijn beurswaarde. Daarmee was de chipmachinefabrikant uit Veldhoven ervoor verantwoordelijk dat de AEX index het donderdag een stuk slechter deed dan de ons omringende hoofdbeurzen.

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag 1,4 procent lager op 67,77 dollar op de New York Mercantile Exchange. De Amerikaanse ruwe olievoorraden bleken afgelopen week afgenomen te zijn met circa 4,3 miljoen vaten tot 401,5 miljoen vaten.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vrij stabiel op 1,1623.

Daarnaast bleek uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP dat het aantal banen in de private sector in de Verenigde Staten in augustus is gestegen met 163.000 stuks, terwijl gerekend werd op een toename van 190.000 nieuwe banen. In juli steeg het aantal banen nog met 217.000 stuks. Dit betekende een neerwaartse bijstelling van met 2.000 banen.

Het tegenvallende cijfer kan een negatieve voorbode zijn voor het officiële Amerikaanse banenrapport, dat vanmiddag wordt vrijgegeven. Naast het banenrapport hebben beleggers vandaag ook oog voor de definitieve cijfers over de economische groei in de eurozone in het tweede kwartaal en de Duitse industriële productie.

Bedrijfsnieuws

Jefferies verlaagde het koersdoel voor Signify van 24,00 naar 21,00 euro met een ongewijzigd Underperform advies. Volgens de analisten van zakenbank Jefferies vielen de cijfers van Signify over het tweede kwartaal op alle vlakken tegen.

ArcelorMittal mag pas een bod doen op Essar Steel als het de de verplichtingen van diverse dochterondernemingen voldoet. Dit oordeelde een rechtbank in India volgens persbureau Bloomberg. ArcelorMittal krijgt tot 11 september de tijd om schoon schip te maken.

ArcelorMittal sloot daarnaast met de Italiaanse vakbonden een voorlopig akkoord rondom een sociaal plan voor het personeel van Ilva, de staalfabriek die Arcelor wil inlijven.

ICT Group heeft ook het resterende belang van 49 procent in ICT Mobile van het management van ICT Mobile overgenomen. De transactie wordt in contanten voldaan. IC Group richt hiervoor een nieuwe entiteit op onder de naam OrnageNext, waarin ICT Mobile samen met een aantal onderdelen van ICT Group, waaronder software-oplossingen, een combinatie moet vormen.

Het consortium Van Oord–Hellenic Cables kreeg van Tennet de opdracht voor de levering en installatie van de zee- en landkabels voor het project Hollandse kust (zuid) Alpha.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,4 procent lager op 2.878,05 punten, terwijl de Nasdaq 0,9 procent verloor op 7.922,73 punten. De Dow Jones index stond daarentegen 0,1 procent hoger op 25.995,87 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.