Europa - 1 mei 2020 - Beursbrink

Damrak houdt deuren gesloten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs houdt vrijdag de deuren gesloten op de Dag van de Arbeid. De Britse beurs is wel open en op Wall Street is er eveneens handel.

Op donderdag sloot de AEX nog 2,7 procent lager op 512,92 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets merkte op dat de Europese beurzen donderdag de maand april afsloten met een domper, ondanks dat er sprake was van de beste maand sinds oktober 2015. Beleggers raakten volgens Hewson in de ban van diverse macrocijfers, die geen goede voorbode zijn voor de cijfers in het lopende tweede kwartaal.

“Beleggers waren ervan overtuigd dat de meeste schade in het tweede kwartaal zou zijn en dat de cijfers over het eerste kwartaal niet zo slecht zouden zijn zoals gisteren wel bleek”, aldus Hewson. “Het feit dat de cijfers slechter waren dan verwacht en dat er nog veel cijfers moeten verschijnen, zorgden ervoor dat de kans op een V-herstel flink afneemt. Hierdoor verdampte gisteren een deel van de winst, dat in de afgelopen maand werd opgebouwd.”

Volgens Hewson werd er ook wat winst genomen in aanloop naar het lange weekend.

Wall Street sloot donderdag lager, waarbij beleggers gemengde bedrijfsresultaten te verwerken kregen. Later op de dag dreigde de Amerikaanse president Donald Trump om China nieuwe importtarieven op te leggen als straf voor de manier waarop het land met de coronacrisis is omgesprongen.

Hoewel de Amerikaanse beurzen lager sloten, wonnen de Dow Jones-index en S&P 500 op maandbasis 11,1 en 12,7 procent, hetgeen de beste maand markeerde sinds 1987. Techbeurs Nasdaq won zelfs 15,5 procent, de beste maand sinds 2000.

De Amerikaanse futures wijzen voor vanmiddag op een lagere opening, nadat Apple en Amazon donderdag nabeurs met bedrijfscijfers kwamen en waarschuwden voor de effecten van de coronacrisis in het lopende kwartaal.

In Azië, leverden de Japanse en Australische beurzen vanochtend in, terwijl de meeste Aziatische aandelenmarkten bleven gesloten.

De industrie in Japan is in april nog sterker gekrompen dan een maand eerder, zo bleek vanochtend uit cijfers. De inkoopmanagersindex die de industriële activiteit meet, kwam in april uit op 41,9 tegen 44,8 in maart. Daarmee wijst de index nu al twaalf maanden op rij op krimp.

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,0945. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,0958.

De olieprijs steeg donderdag verder door, met 25 procent. In de Aziatische handel vanochtend kwam er nog eens 0,9 procent bij.

Bedrijfsnieuws

ForFarmers heeft in het eerste kwartaal 2020 een hoger operationeel resultaat geboekt dankzij efficiency maatregelen, maar stelt zijn voorgenomen investeringen voor 2020 wel neerwaarts bij. Het bedrijf uit Lochem realiseerde een stijging op jaarbasis van de brutowinst van 4,4 procent, onder meer door een verbeterde productmix terwijl het operationeel resultaat (EBITDA) onderliggend met 44,1 procent opliep.

De jaarvergadering van BE Semiconductor Industries is donderdag akkoord gegaan met alle agendapunten.

Signify heeft met succes 1,275 miljard euro opgehaald om de brugfinanciering voor de overname van Cooper Lighting te kunnen aflossen.

Kiadis Pharma is in 2019 in de rode cijfers gedoken. In 2019 liep het verlies op van 29,8 miljoen naar 52,6 miljoen euro en verslechterde het bedrijfsresultaat van 25,2 miljoen euro negatief tot zelfs 73,2 miljoen euro negatief. Kiadis zag de kosten dan ook oplopen van 17,5 miljoen euro in 2018 naar 43 miljoen euro afgelopen jaar.

IEX Group heeft in 2019 wederom verlies geleden, maar tegen het einde van het jaar waren er wel zwarte cijfers.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,9 procent op 2.912 punten. De Dow Jones index verloor 1,2 procent tot 24.346 punten en de Nasdaq leverde 0,3 procent in op een slot van 8.890 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel