Europa - 16 augustus 2019 - Aandelen

Damrak hoger van start na licht herstel Wall Street

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger openen. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent.

De hoofdgraadmeter van Beursplein 5 daalde donderdag nog 0,3 procent tot 534,84 punten. Het handelsconflict en de aanhoudende zorgen over een vertraging van de wereldwijde economische groei bleven op het beurssentiment drukken.

Wall Street boekte donderdag terreinwinst, en herstelde daarmee licht van de koersval van woensdag, nadat sterke cijfers van supermarktketen Walmart en meevallende detailhandelsverkopen de hoop onder beleggers deed opleven dat een recessie mogelijk vermeden kan worden.

Woensdag werd de recessievrees juist nog sterk aangewakkerd door een inversie van de rentecurve op Amerikaanse staatsleningen. Kort geld uitlenen levert daardoor meer op dan geld voor langere tijd wegzetten. Inmiddels wijst de curve weer de normale kant op.

De Dow Jones index sloot 0,4 procent hoger, nadat de index woensdag nog met 3,1 procent het grootste dagverlies van 2019 moest incasseren.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen stevig in juli en overtroffen de verwachtingen. Consumenten spendeerden vorige maand meer in winkels en restaurants, een teken dat de handelsoorlog en de onrust op de financiële markten de koopbereidheid onder consumenten vooralsnog niet heeft aangetast.

Supermarktgigant Walmart rapporteerde daarnaast beter dan verwachte kwartaalcijfers en het concern verhoogde zijn vooruitzichten voor het lopende jaar. De retailer rapporteerde groei in zijn binnenlandse kernactiviteiten en online activiteiten, en realiseerde voor het twintigste achtereenvolgende kwartaal een stijging van de omzet. Het aandeel won ruim zes procent.

“De economische data hebben een kalmerend effect op de aandelenmarkten,” zei Larry Adam, investeringsstrateeg van Raymond James. “Na de groeiende angst voor een wereldwijde recessie, waaronder in de VS, toonden deze cijfers een redelijk robuust consumentenvertrouwen.”

De septemberfuture voor een vat ruwe West Texas Intermediate olie daalde donderdag 1,4 procent tot 54,47 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie werd 2 procent goedkoper. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast op 1,1105.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. Tokio en Seoel gaven terrein prijs, terwijl de Chinese beurzen ruim een half procent wonnen.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer het Amerikaanse consumentenvertrouwen en het aantal afgegeven Amerikaanse bouwvergunningen.

Bedrijfsnieuws

De aanvraag van Galapagos en Gilead Sciences om het middel filgotinib in de handel te mogen brengen is gevalideerd door het Europese geneesmiddelenbureau EMA. John Sundy van Gilead Sciences noemde de validering “een belangrijke mijlpaal”, terwijl Wild Abi-Saab van Galapagos aangaf dat “de volgende stap” hiermee is gezet om filgotinib te introduceren als nieuwe behandelingsoptie voor reumapatiënten in heel Europa.

De omzet van IMCD steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 21 procent van 1,15 miljard naar 1,40 miljard euro. Dat is een nipt tragere groei dan de 25 procent omzetstijging in heel 2018. De brutowinst verbeterde van 263,1 miljoen naar 312,0 miljoen euro, een stijging van 19 procent

TKH rondde de verkoop van de meerderheid van de industriële connectivity-activiteiten aan Torqx Capital Partners af.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot donderdag 0,25 procent hoger op 2.487,60. De Dow Jones-index steeg 0,4 procent op 25.579 punten en de Nasdaq eindigde 0,1 procent lager op 7.767 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel