Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
Nederland - 21 november 2018 - Europa

Damrak hervindt weg omhoog

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten, na een serie van verliesdagen op rij. De AEX index steeg 1,3 procent tot 517,34 punten, terwijl de AMX een winst van 1,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,4 procent.

In heel Europa herstelden de beurzen woensdag van de forse verliezen een dag eerder, met druk op de tech- en internetgerelateerde fondsen, zorgen over de mondiale economische groei en het voortslepende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.

“De AEX bereikte gisteren een belangrijk steunniveau”, aldus analisten van online broker Lynx. De groene borden van vandaag lijken dit volgens hen voorlopig op te vangen. “Deze steun ligt rond de 506 punten en wordt gevormd door meerdere oude bodems uit 2017. In een eventueel herstel naar boven kunnen beleggers zich richten op de koersgap die gisteren werd gevormd tussen de 516 en 518 punten”, aldus de analisten.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat Nederlandse consumenten in september op jaarbasis 2,2 procent meer hebben uitgegeven, terwijl het vooruitzicht voor november minder positief is geworden. Het consumentenvertrouwen daalde deze maand dan ook. De vertrouwensindex daalde met 2 punten naar een stand van 13.

In Italië kwamen de economische raming voor dit jaar en 2019 naar buiten, en daaruit bleek dat volgens het nationale statistiekbureau Istat voor 2018 uitgegaan wordt van een groei van de economie met 1,1 procent en voor volgend jaar met 1,3 procent, voornamelijk ondersteund door een binnenlandse vraag.

De raming lagen boven die van de Oeso, die vandaag ook met nieuwe groeiramingen voor de mondiale economie naar buiten kwam en stelde dat de kracht ervan over zijn top heen is.

Tevens werd bekend dat de Europese Commissie een officiële strafprocedure tegen Italië wil starten omdat de Italiaanse begrotingsplannen niet in overeenstemming zijn met de eisen die Brussel stelt.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe oordeelde dat de markt nauwelijks reageerde, “wat overigens niet betekent dat het onderwerp van de agenda is! Dit was volgens verwachting en de meest recente voortekenen lijken er op te wijzen dat de situatie nog wel eens kan gaan verslechteren, wat dan weer nadelig is voor de vooruitzichten van de euro”, voegde Hordijk toe.

In Brussel heeft May aan het eind van de middag een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker om de Brexit-deal verder voor te bereiden voor de EU-top van volgende week, waarna op een nog onbekende datum in december de Brexit in het Britse parlement in stemming wordt gebracht.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gedaald, terwijl het aantal eerste steunaanvragen is gestegen. De orders duurzame goederen daalden in oktober, terwijl het consumentenvertrouwen in november harder daalde dan verwacht, de bestaande woningverkopen in oktober stegen en de leidende indicatoren gingen omhoog.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek verder dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 16 november voor de negende week op rij zijn gestegen, met 4,9 miljoen vaten tot 446,9 miljoen vaten.

Olie noteerde donderdag tot 1,9 procent hoger.

De euro/dollar handelde op 1,1397. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1399 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1370 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 22 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML met een winst van 2,9 procent, gevolgd door DSM en ArcelorMittal met winsten van respectievelijk 2,0 procent en 2,1 procent.

ASR Nederland daalde daarentegen 1,0 procent, Aegon verloor 0,2 procent en Signify noteerde 0,5 procent lager.

Ahold Delhaize won 0,8 procent. Het aandeel profiteerde van een koopaanbeveling van Kepler Cheuvreux. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 21,40 naar 25,40 euro. Volgens de analisten wordt Ahold Delhaize binnen de sector gezien als een veilige haven. “De onderneming is sterk gefocust op marges en de vrije kasstroom, en presteert in lijn met de verwachtingen”, aldus Kepler Cheuvreux. “Ahold Delhaize lijkt goed gepositioneerd mocht het volgend jaar tot een marktcorrectie komen”, besloot Kepler Cheuvreux.

Altice Europe, dat nabeurs met kwartaalcijfers komt, eindigde op een winst van 1,5 procent.

In de AMX trokken de techaandelen de kar. Besi steeg 4,0 procent, terwijl ASMI 3,6 procent won. Flow Traders ging 4,1 procent hoger nadat UBS het aandeel op de kooplijst zette. Stijgende volatiliteit in de komende jaren zal de flitshandelaar goed doen, denken de analisten.

Aperam spande de kroon met een winst van 7,2 procent. Volgens Bloomberg zal wereldhandelsorganisatie WTO onderzoek doen naar de legitimiteit van de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

Sligro bungelde onderaan met een verlies van 1,1 procent, terwijl OCI 0,5 procent verloor.

Zonder duidelijke aanleiding leverde Intertrust 0,4 procent in.

Onder de kleinere aandelen in de AScX was Pharming koploper met een koerswinst van 8,9 procent. VolkerWessels leverde 1,2 procent in, maar het aandeel noteert ook ex-dividend vandaag. De kater van Lucas Bols hield aan. Het aandeel daalde nog eens 1,0 procent, nadat er woensdag al meer dan 8 procent aan beurswaarde verloren ging na slecht ontvangen halfjaarcijfers.

Het aandeel TIE Kinetix stond vlak. Het e-commerce bedrijf realiseerde in zijn op 30 september van dit jaar afgesloten boekjaar minder omzet, maar schreef wel weer zwarte cijfers.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,0 procent hoger op 2.669,03 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,7 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel