Nederland - 27 maart 2017 - Aandelen
door DIETER P.

Damrak eindigt op verlies

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag voor de vijfde keer in zes dagen lager gesloten. De financiële markten zijn volgens veel marktvolgers nog in de ban van het afketsen van de nieuwe Amerikaanse zorgwet van president Donald Trump.

De AEX index daalde 0,4 procent tot 509,32 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent. Ook de Amerikaanse beurzen noteren duidelijk lager en de dollar is ten opzichte van de euro een stuk goedkoper geworden.

“Veel marktvorsers wijzen naar de mislukte plannen van Trump en de stroperigheid waarmee zijn beleid tot stand komt, maar dat is zeker niet het hele verhaal”, zei analist Corné van Zeijl van Actiam. “We hebben in de afgelopen periode gezien dat beleggers de focus heel erg op aandelen hadden en zich van vastrentende waarden als obligaties hadden afgekeerd. Die scheefgroei wordt nu enigszins hersteld, wat eigenlijk heel gezond is”, voegde Van Zeijl toe.

Dat aan staal gerelateerde fondsen als Arcelor Mittal, Aperam en AMG Advanced Metallurgical Group het maandag slecht deden, ligt volgens de marktvorser aan het feit dat de hausse in het speculeren in grondstoffen als ijzererts wat is afgenomen. “Bij koper gebeurt feitelijk hetzelfde; daar dalen de prijzen nu ook flink”, aldus de analist.

De macro-economische agenda was mager gevuld. Het ondernemersklimaat in Duitsland verbeterde in maart, zo bleek uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg van 111,1 in februari naar 112,3 deze maand, het hoogste niveau sinds juli 2011. Er werd door economen vooraf gerekend op een indexniveau van 111,0.

De maatschappelijke geldhoeveelheid M3 steeg in de eurozone in februari met 4,7 procent. In januari nam de geldhoeveelheid toe met 4,8 procent. De kredietverstrekking aan niet-financiële bedrijven nam met 2,0 procent toe in februari, versus een stijging van 2,3 procent een maand eerder. De kredietverstrekking aan huishoudens groeide met 2,3 procent en lag daarmee boven het groeitempo van 2,2 procent in januari.

Olie noteerde maandag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot 47,61 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 50,75 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0884. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0868 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0812 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden zes fondsen in het groen, waaronder Heineken, Ahold Delhaize en AkzoNobel met winsten van circa een procent. Het grootste verlies was weggelegd voor ArcelorMittal dat ruim 4,9 procent inleverde.

Claimorganisatie Wakkerpolis en de Consumentenbond daagden verzekeraar NN Group voor de rechter gedaagd voor vergoeding van ingehouden ‘eerste kosten’ van beleggingsverzekeringen, in een collectieve claimzaak. Het gaat om 500.000 klanten die volgens Wakkerpolis gemiddeld zo’n 5.500 euro aan kosten kunnen terugvorderen, omdat zij niet over de kosten waren geïnformeerd. Het totale bedrag van de claim komt daarmee op 3,2 miljard euro. Het aandeel NN Group sloot 0,1 procent lager.

Elliott Advisors vindt als aandeelhouder van AkzoNobel dat de constructie met de Stichting AkzoNobel geen absolute garantie biedt tegen een vijandige overname. Dit meldde het private investeringsbedrijf, dat een belang van ruim 3 procent in AkzoNobel heeft, maandag. “Onafhankelijk van de Stichting AkzoNobel, geloven wij dat aandeelhouders de macht hebben om leden van de raad van commissarissen en de raad van bestuur te verwijderen”, zo luidt de tekst van het persbericht. Volgens Elliott houdt de Stichting alle prioriteitsaandelen in het Nederlandse verf- en chemie concern, die in buitengewone omstandigheden recht geven tot het benoemen van leden van de raad van commissarissen en van de raad van bestuur. Voor zover Elliott kan overzien, heeft de Stichting in de afgelopen zes jaar geen gebruik gemaakt van dit recht en waren benoemingen in de raad van bestuur gebaseerd op niet bindende nominaties door de raad van commissarissen. De aandeelhouders merkte verder op dat de Stichting geen call opties voor aandelen AkzoNobel heeft als beschermingsmiddel tegen een vijandige overname. AkzoNobel sloot 0,8 procent hoger.

Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor Aegon van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel opwaarts werd bijgesteld van 4,60 naar 4,80 euro. Het aandeel zakte 2,3 procent.

Bank of America Merrill Lynch verhoogde het koersdoel voor Wolters Kluwer van 30,60 naar 31,50 euro met een ongewijzigd Underperform advies. Het aandeel zakte 0,4 procent.

Het aandeel Unibail-Rodamco noteerde ex-dividend en sloot 2,3 procent lager.

In de Midkap ging OCI aan kop met een winst van 6,6 procent, nadat de onderneming vrijdag nabeurs de boeken opende. In 2016 kwam de omzet van OCI uit op 1,9 miljard dollar, 12,8 procent lager dan de omzet van bijna 2,2 miljard dollar over 2015. Dit was volgens OCI voor een groot deel te wijten aan lagere verkoopprijzen. De verkochte volumes stegen in 2016 echter “robuust”. Het nettoresultaat uit voorgezette activiteiten verbeterde van een verlies van 246,1 miljoen naar een winst van 167,9 miljoen dollar. OCI voorziet een “snel pad van schuldenafbouw”, wat in 2018 al moet resulteren in een ‘investment grade’ kredietbeoordeling. Op operationeel vlak verwacht OCI dat de operationele kasstroom in 2017 en daarna in 2018, significant zal aantrekken dankzij de opstart van Iowa Fertilizer Company en Natgasoline, hogere bezettingsgraden in Egypte en gunstigere wisselkoersen van het Egyptische pond. Verbeterde prijsniveaus spelen OCI ook in de kaart.

Air France-KLM droeg de rode lantaarn met een verlies van 4,6 procent. Bank of America Merrill Lynch verlaagde het advies op het aandeel van Kopen naar Underperform en stelde het koersdoel op 6,50 euro. “Lange afstandsmaatschappijen hebben dit jaar 34 procent beter gepresteerd dan korte afstandsmaatschappijen in Europa, maar we denken dat het sentiment ten gunste van de Noord-Atlantische markt zal matigen in de komende paar maanden”, aldus analist Mark Manduca. Het fonds had verder te leiden van het nieuws dat de grootste Amerikaanse concurrent American Airlines strategische besprekingen voert met de Chinese partner van Air France-KLM, China Southern.

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor ASM International van 51,00 naar 56,00 euro en handhaafde daarbij het advies op Overwogen. Reden voor de koersdoelverhoging is volgens de analisten de recente sterke prestatie van het aandeel ASM Pacific Technologies. Het belang van ASMI in ASM PT is inmiddels goed voor circa 65 procent van de marktkapitalisatie van ASMI. Het aandeel verloor 0,8 procent.

WDP breidt via zijn joint venture WDP Development RO zijn magazijnruimte in Roemenië uit met 115.000 vierkante meter. Met de aanbouw van de nieuwe magazijnruimte is inmiddels begonnen. De ruimte zal voor jaareinde opgeleverd worden. Daarmee komt de totale vastgoedportefeuille op circa 280.000 vierkante meter, “gelijk aan een waarde van ongeveer 145 miljoen euro”, aldus WDP. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.

Bij de kleinere fondsen was het beeld weinig anders, met veel rood en slechts een handvol fondsen in het groen, waaronder uitblinker Takeaway.com met 4,3 procent. UBS verhoogde het advies voor de onderneming van Neutraal naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 23,00 naar 36,00 euro.

Klanten van Van Lanschot, die ontevreden zijn over de verkoop van leningen in 2015 aan de gespecialiseerde uitwinner Promontoria, hadden ruim de tijd om hun lening af te lossen of elders onder te brengen. Dit zei een woordvoerder van de bank maandag in reactie op een publieke oproep van een claimstichting. De Stichting tegen Klantendumping door Van Lanschot riep afgelopen weekend in een advertentie in De Telegraaf mensen die zich benadeeld voelen op om contact op te nemen. Volgens de stichting mogen banken leningen niet overdragen aan andere partijen die geen bank zijn. Dit zou juridisch onrechtmatig en “maatschappelijk onaanvaardbaar” zijn en niet passen binnen de bijzondere zorgplicht van een bank. Van Lanschot sloot maandag 1,4 procent lager.

AMG Advanced Metallurgical Group vernam dat Global Advanced Metals USA het tantalumcontract tussen beide partijen wil stopzetten. Volgens Global Advanced Metals USA slaagde AMG er niet in om voldoende garanties af te geven dat het bedrijf aan zijn verplichting kan voldoen, na de brand in een van de fabrieken van AMG begin dit jaar. AMG is het hier niet mee eens en is van plan om “alle stappen” te nemen om de rechten te beschermen die in het contract zijn opgenomen. AMG bekijkt momenteel de exacte gevolgen van de annulering van het contract, die momenteel op circa 5 miljoen dollar worden geschat. Het aandeel AMG sloot maandag 6,1 procent onder het slot van vrijdag.

Van de lokale fondsen droeg Ctac Gert van de Weerdhof voor als lid van de raad van commissarissen. De nominatie zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de aandeelhouders tijdens de jaarvergadering. Na deze bijeenkomst zal Olde Hartmann, de huidige voorzitter van de raad van commissarissen aftreden. Ctac steeg 0,3 procent.

Hydratec Industries boekte in 2016 een hoger bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten op een hogere omzet, aldus het bedrijf vrijdag nabeurs. Hydratec realiseerde in 2016 een bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten van 8,2 miljoen euro, tegen 7,8 miljoen een jaar eerder. De netto-omzet uit voortgezette activiteiten steeg van 113,4 miljoen euro in 2015 naar 162,4 miljoen euro. Hydratec stelt een dividend voor van 1,70 euro per aandeel, een stijging van 24 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen een dividend werd uitgekeerd van 1,37 euro per aandeel. Het aandeel Hydratec noteerde maandag 6,9 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.333,38 punten. De Dow Jones index daalde eveneens 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.