Nederland - 23 november 2021 - Munten

Daling Turkse lira gaat maar door

door SVEN VAN GASSE

De Turkse lira daalde dinsdag tot een nieuwe laagterecord van 12,49 per Amerikaanse dollar. Dit is een niveau dat ooit ondenkbaar was en ver voorbij de psychologische barrière van 11 per dollar die vorige week nog als belangrijk werd beschouwd.

De sell-off kwam op gang nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de voortdurend omstreden renteverlagingen van zijn centrale bank verdedigde te midden van een stijgende inflatie met dubbele cijfers. Hij bestempelde de verlaging als onderdeel van een economische onafhankelijkheidsstrijd en wees oproepen van beleggers en analisten om van koers te veranderen af.

De inflatie in Turkije bedraagt nu bijna 20%. De lira heeft dit jaar bijna 40% van zijn waarde verloren en alleen al sinds begin vorige week 20%.

Ter vergelijking: op dit moment in 2019 werd de lira verhandeld tegen ruwweg 5,6 per dollar. Ook dit was reeds groot nieuws omdat dit een spectaculaire daling was ten opzichte van het niveau van medio 2017 van 3,5 per dollar.

Grafiek lira/USD:

Irrationeel experiment

De Turkse munt bevindt zich sinds begin 2018 in een neerwaartse spiraal. De combinatie van geopolitieke spanningen met het Westen, tekorten op de lopende rekening, krimpende valutareserves en oplopende schulden zorgen voor een neerwaartse prijsdruk.

Belangrijker is echter de constante weigering om de rente te verhogen in een poging om de inflatie te verlagen. Erdogan heeft de rentetarieven een lange tijd als de vijand bestempeld. Hiernaast heeft hij de economische logica verworpen door erop te hameren dat het verhogen van de rentetarieven ervoor zorgt dat de inflatie juist verergert, in plaats van andersom.

Beleggers vrezen dat het gebrek aan onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank. Het monetaire beleid wordt gezien als grotendeels gecontroleerd door Erdogan. Hij heeft in ongeveer 2 jaar tijd 3 centrale bankdirecteuren ontslagen wegens meningsverschillen over het beleid.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.