Nederland - 24 augustus 2020 - VS

“Daling dollar is sterk overdreven”

door SVEN VAN GASSE

De Amerikaanse dollar is sinds juni 6,6% verloren ten opzichte van de euro. Op termijn kan de dollar nog verder afglijden maar het belang ervan als reservevaluta zal volgens analisten niet in gevaar komen.

Volgens Jonas Goltermann, econoom bij Capital Economics, is de daling van de dollar dan ook sterk overdreven.

Tegenstanders van de dollar wijzen op het dalende aandeel in de wereldwijde deviezenreserves in de afgelopen jaren. Volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds is het aandeel van de dollar in de totale mondiale reserve gedaald van 64,7% in 2017 tot ongeveer 62% in het eerste kwartaal van 2020.

Goltermann verklaart echter dat de daling van de dollar kan worden toegeschreven aan andere redenen dan de reservestatus van de munt. Door de lage rentevoeten en de stappen die Europa heeft gezet om de economie te ondersteunen, is er een opmerkelijke verschuiving in de richting van de euro gekomen.

Geen alternatief

Volgens Goltermann is tijdens de Covid-19 crisis de rol van de dollar als belangrijkste mondiale valuta nog versterkt.

Hiernaast wijst de econoom op het feit dat er geen echt alternatief is voor de dollar. De twee grootste economieën, de eurozone en China, zijn beiden kleiner dan deze van de Verenigde Staten.

De broze politieke onderbouwing van de euro en de kapitaalcontrole en het unieke politieke systeem in China zijn aanzienlijke tekortkomingen waarmee de munten te kampen hebben.

Sven Schubert, strateeg bij Vontobel Asset Management, verklaarde ook dat de euro en de yuan de twee meest haalbare alternatieven zijn. Geen van beide is echter een serieuze concurrent.

Ongeveer 50% van de wereldwijde handelscontracten worden nog steeds in Amerikaanse dollar afgesloten. Het land neemt echter maar 12% van de wereldhandel voor zijn rekening.

De diepte van de Amerikaanse financiële markten is ongeëvenaard. Centrale banken geven er nog steeds de voorkeur aan om een meerderheid van hun reserves in dollar aan te houden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.