Nederland - 22 december 2021 - China

Chinese vastgoedsector zit mogelijk nog dieper in de problemen

door SVEN VAN GASSE

De Chinese vastgoedsector zit reeds geruime tijd in moeilijkheden. Verschillende ontwikkelaars hebben steeds meer moeite om hun obligatieleningen af te lossen. Er zijn echter nog andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat de Chinese vastgoedsector nog dieper in de problemen geraakt.

De Chinese vastgoedgigant Evergrande is eerder deze maand uiteindelijk in gebreke gebleven. Tot nu toe heeft dit nog geen al te grote impact gehad op de wereldwijde markten. De hoeveelheid schulden waarmee de sector wordt geconfronteerd, zal in de komende maanden echter alleen maar toenemen.

Chinese ontwikkelaars worden geconfronteerd met $19,8 miljard aan aflopende “offshore” obligaties in het eerste kwartaal van 2021. In het tweede kwartaal bedraagt deze schuld $18,5 miljard, aldus analisten van Nomura. Het bedrag voor het eerste kwartaal is dus bijna het dubbele van de $10,2 miljard in het vierde kwartaal van 2020.

Lonen werknemers

De analisten van Nomura wezen op nog een ander probleem. In tegenstelling tot andere sectoren betaalt de bouwsector het grootste deel van het jaarlijkse loon van migrerende werknemers vlak voor het einde van elk “maanjaar” op 31 januari.

De analisten schatten dat Chinese projectontwikkelaars ongeveer 1,1 biljoen yuan of $172 miljard aan achterstallig loon verschuldigd is aan werknemers. In het rapport wordt opgemerkt dat het op tijd betalen van deze bouwvakkers dit jaar van bijzonder belang is. De overheid heeft immers benadrukt dat de stabiliteit, met inbegrip van sociale stabiliteit, volgend jaar een topprioriteit is.

Wanneer de lonen niet of niet op tijd betaald worden, zouden de ontwikkelaars zwaar bestraft kunnen worden door de overheid. Hiernaast zou de sector een nog slechter imago krijgen bij het niet betalen van de lonen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.