Nederland - 12 augustus 2021 - Azië

Chinese crackdown is nog niet voorbij

door SVEN VAN GASSE

China’s harde aanpak van het bedrijfsleven lijkt nog lang niet voorbij. Topleiders van de heersende Communistische Partij hebben woensdag een blauwdruk voorgesteld van de wijze waarop zij de komende 5 jaar de regelgeving voor bedrijven willen blijven aanscherpen.

Het laatste vijfjarenplan van het land bevat beloften om de regels aan te scherpen die monopolistisch gedrag aan banden moeten leggen en technologische innovatie moet reguleren. De autoriteiten riepen ook op tot rechtshandhaving om actie te ondernemen op gebieden van “vitaal belang”, waaronder financiële diensten en onderwijs.

Hoewel de beleidsplannen nog zeer vaag zijn, wijst dit erop dat Pekings ongekende hardhandige optreden tegen particuliere ondernemingen, die eind vorig jaar begon, nog wel enige tijd kan aanhouden. De vijfjarenplannen zijn de hoeksteen van het Chinese economische en sociale beleid.

Het algemene goed

De regering heeft zich beroepen op de noodzaak om de nationale veiligheid te waarborgen en de belangen van het algemene goed te beschermen. Regelgevende instanties hebben de particuliere sector ervan beschuldigd sociaaleconomische problemen te veroorzaken die de samenleving zouden kunnen destabiliseren en de greep van de partij op de macht zouden kunnen aantasten.

De repressie heeft de marktwaarde van veel machtige Chinese bedrijven met meer dan $1 biljoen doen dalen. Dit heeft zelfs enkele grote voorstanders van Chinese aandelen en investeringen aan het denken gezet.

Masayoshi Son – CEO van Softbank, dat belangen heeft in Alibaba, Didi en ByteDance – zei dinsdag dat hij een voorzichtige aanpak hanteert voor investeringen in China totdat de impact van de nieuwe regelgeving duidelijk is.

Son stelt:

Zodra er meer duidelijkheid is, staan we opnieuw open voor nieuwe investeringen in China.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.