Smallcap Pro - 9 januari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Charlie Munger: voor succes, wees bewust van Anchoring Bias

Charlie Munger is één van de succesvolste beleggers ter wereld en al tientallen jaren de rechterhand van Warren Buffett, de absolute nummer 1 in de beleggingswereld. Munger stelt dat beleggers zich bewust moeten zijn van de anchoring bias, indien zij succes willen hebben in hun beleggingscarrière.

Anchoring bias is een cognitieve bias die ervoor zorgt dat we te veel vertrouwen op het eerste stukje informatie dat we over een bepaald onderwerp krijgen. Wanneer we inschattingen maken over iets, interpreteren we nieuwe informatie vanuit het referentiepunt van “ons anker”, in plaats van het objectief te bekijken.

Anchoring kan leiden tot over- en onderwaardering

De anchoring bias kan een grote rol spelen in het waarderen van een bepaalde activa. Het kan leiden dat je een activa gaat onder- of overwaarderen. Je gebruikt het aanvankelijke ankerpunt dan immers als referentiepunt voor toekomstige besluitvorming.

Een voorbeeld uit de beleggingswereld. Stel je ziet een aandeel dat een paar maanden geleden aan $100 noteerde. Nu kost het aandeel echter maar $30. De anchoring bias zorgt ervoor dat je de $100 als ankerpunt gebruikt. Je gaat het aandeel dan “goedkoop” kopen aan $30, in de veronderstelling dat het wel opnieuw zal stijgen naar de eerdere prijs van $100.

Hoe de anchoring bias tegen gaan?

Om de anchoring bias tegen te gaan is het belangrijk om nieuwe informatie steeds objectief te beoordelen. Je mag je ook niet te sterk vasthouden aan informatie die je eerder kreeg en open staan voor aanpassingen.

Om de valkuilen van anchoring bias te vermijden, raadt Munger aan zich regelmatig bloot te stellen aan nieuwe informatie en alternatieve standpunten te bekijken. Door actief de eigen vooroordelen op te sporen en uit te dagen, kunnen beleggers hun besluitvaardigheid verbeteren en betere resultaten bereiken.

We sluiten af met een quote van Munger:

The most important thing to do if you find yourself in a hole is to stop digging.

Bron: Twitter
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Smallcap Pro

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Smallcap Pro

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.