Europa - 2 november 2020 - Aandelen

Breed gedragen optimisme op Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandag de wind in de rug. De AEX koerste 1,4 procent hoger naar 541,26 punten.

“Voor de komende maand is het pessimisme zo goed als verdampt”, zegt analist Corne van Zeijl van Actiam tegen ABM Financial News. Dit na de recente koersdalingen.

Ook CIO Mark Haefele van UBS denkt dat het negatieve sentiment van vorige week, toen beleggers duidelijk risico-avers werden, slechts van korte duur is.

“In de huidige markt adviseren we om actie te nemen: profiteer van de volatiliteit, spreid voor de komende etappe, koop diegene die van de coronacrisis profiteren en jaag op rendement”, aldus Haefele.

Hoewel dinsdag de Amerikaanse verkiezingen op de rol staan en de uitslag ongewis is, denkt Van Zeijl dat aan het einde van de maand de verkiezingsonrust is verdwenen.

Vanochtend bleek de industrie in de eurozone iets harder gegroeid dan voorlopige cijfers voorspelden.

De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 53,7 in september naar 54,8 afgelopen maand. Daarmee was de meting iets sterker dan het voorlopige cijfer van 54,4.

In veel regio’s trok de activiteit in de industrie aan, zoals in Frankrijk en Duitsland

Econoom Chris Wiliamson van Markit sprak van een erg sterke maand, waarbij vooral de output en het orderboek hard stegen. In de afgelopen twee decennia waren deze cijfers nauwelijks vaker zo hoog. “Duitsland was opnieuw de ster”, oordeelde Williamson.

De euro/dollar handelde op 1,1641. Olie werd 2,8 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden vrijwel alle aandelen hoger. Koploper was Just Eat Takeaway met een koersstijging van 3,3 procent. Ahold Delhaize won 2,8 procent en Prosus 2,4 procent. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor Prosus met 15 euro naar 120,00 euro.

Een kwartaalupdate van Unibail-Rodamco-Westfield in aanloop naar een belangrijke aandeelhoudersvergadering leverde een koersverlies op van 2,4 procent. Unibail zag de huurinkomsten in de afgelopen negen maanden dalen met 17,2 procent tot 1,53 miljard euro. Op vergelijkbare basis betekende dit een afname met 15,3 procent. “Het herstel versnelde in september”, merkte CEO Christophe Cuvillier op. Dat was ook terug te zien in de huurgelden die geïnd konden worden. Maar in oktober werden er weer nieuwe, strengere coronamaatregelen van kracht. “Dit benadrukt de noodzaak van het RESET-plan”, aldus de topman.

Galapagos daalde 1,9 procent. KPN herstelde van een eerder verlies, na een negatief rapport van Bank of America. Het aandeel noteerde 0,8 procent hoger.

In de AMX was Pharming koploper met een koerswinst van 6,3 procent. Air France-KLM won 6,1 procent. Den Haag keurde het reorganisatieplan van KLM af, omdat de piloten zich niet willen committeren. Inmiddels lijken zij echter bereid om meer water bij de wijn te doen.

Arcadis, vorige week al een uitblinker na cijfers, kreeg maandag van verschillende analisten fanmail in de vorm van hogere koersdoelen. Het aandeel steeg 4,0 procent.

De kwartaalupdate van Corbion werd beloond met een koerswinst van 3,5 procent en een koersdoelverhoging door Degroof Petercam.

Basic-Fit daalde 1,4 procent nadat er steeds scherpere coronamaatregelen van kracht worden. PostNL verloor 5,0 procent na een kwartaalupdate. PostNL herhaalde de onlangs verhoogde outlook en stelde dat een dividend weer op de agenda staat. Toch reageerden analisten wat teleurgesteld. Jefferies noemde de winst onder verwachting. KBC Securities zag evenwel ruimte om het koersdoel te verhogen.

Bij de smallcaps steeg Alfen 3,5 procent en Kendrion, dat dinsdag met cijfers komt, 4,0 procent.

Accsys daalde 1,0 procent.

In de lokale lijst was er één uitblinker. Na een overnamebod van Sanofi steeg de koers van Kiadis 249,7 procent. KBC Securities noemde een overnamebod van 5,45 euro per aandeel eerlijk. Dat komt neer op een waardering van 308 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.