Europa - 20 augustus 2020 - Aandelen

Boskalis uitblinker op rood Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag fors lager, waarbij onder meer IMCD, ArcelorMittal en Adyen flink aan waarde inleverden, maar Boskalis werd beloond voor de halfjaarcijfers met een dubbelcijferige koerswinst. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,4 procent op 552,42 punten.

De verliezen voor de AEX waren wat groter dan bij omliggende beurzen. De Stoxx Europe 600 liep met 1,2 procent terug.  Ook de Amerikaanse beurzen staan een lagere opening te wachten vanmiddag.

Beleggers bleken vooral teleurgesteld in de notulen van de Federal Reserve. Uit de laatste vergadering van de centrale bank in juli, bleek de Fed erg terughoudend over de ontwikkelingen in de Amerikaanse economie. De monetaire beleidsmakers leken ook een stap terug te doen van het idee om de rentecurve te beheersen door middel van verdere uitbreiding van opkoopprogramma’s.

“De sobere visie op de verwachtingen voor de tweede jaarhelft in combinatie met een duidelijke afwijzing van het sturen van de rentecurve in de huidige omstandigheden, zijn vermoedelijk de reden voor de plotselinge verkoopgolf op de beurzen”, aldus topman Krishna Guha van Evercore ISI.

“Het is tijd voor een rondje winstnemingen”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. “Met oplopende geopolitieke spanningen, het uitblijven van nieuwe steunmaatregelen in de VS en het weer oplaaien van het coronavirus, zijn er weinig argumenten om vol aandelen bij te kopen. Wat winst nemen lijkt ons dan ook niet meer dan gezond”, aldus Wiersma.

Op geopolitiek vlak werd vanochtend evenwel door Chinese media gemeld dat Beijing en de Washington in de komende dagen toch met elkaar rond de tafel gaan zitten om te kijken hoeveel progressie er is geboekt met de Fase 1 handelsdeal. Eigenlijk zouden China en de VS al afgelopen weekend met elkaar overleggen, maar dit werd op het laatste moment afgezegd.

Volgens de South China Morning Post zullen vicepremier Liu He en handelsgezant Robert Lighthizer deelnemen aan het gesprek.

De euro/dollar noteerde op 1,1839. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar op 1,1839 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1905 op de borden.

Een oktober-future voor een vat ruwe olie sloot daarnaast woensdagavond 0,1 procent hoger op 42,93 dollar op de New York Mercantile Exchange. Vanochtend gaf de future 0,9 procent prijs.

Beleggers hebben vandaag op het macro-economische vlak vooral oog voor de vrijgave de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen. De afgelopen maanden heeft dit cijfer meerdere malen de markten in beweging gezet.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerde Adyen na het afgeven van cijfers onderaan met een verlies van 4,9 procent. Het fintechbedrijf zag in de eerste helft van 2020 de omzet aantrekken, maar de winst tegen verwachting in onder druk staan door investeringen in de groei. Voor KBC Securities waren de cijfers reden om het aandeel op de verkooplijst te zetten. De cijfers waren volgens KBC grotendeels in lijn met de verwachtingen, maar een onverwachte correctie raakte de nettowinst, aldus de analisten. Degroof Petercam rekent op een goede tweede jaarhelft na een solide eerste helft.

KPN noteerde met een plus van 0,5 procent in het groen. Galapagos won 4,9 procent, na de forse klap op woensdag toen er tegenvallend nieuws uit de VS kwam over de potentiële reumabehandeling filgotinib.

In de Midkap won Boskalis maar liefst 10,7 procent na cijfers. Het operationeel resultaat voor aftrek van buitengewone posten (EBITDA) kwam over de verslagperiode uit op 204,1 miljoen euro tegen 135,7 miljoen euro een jaar eerder en een analistenprognose van 156 miljoen euro. ING sprak van solide resultaten.

Ook cijfers van BAM Groep werden positief onthaald met een winst van 0,9 procent. In de eerste zes maanden daalde de omzet van bouwer BAM Groep op jaarbasis van 3,5 miljard naar 3,1 miljard euro. Dit mondde uit in een gecorrigeerd verlies vóór belastingen van 134 miljoen euro. In juli waarschuwde BAM al voor een verlies van circa 130 miljoen tot 150 miljoen euro. De bouwer voldeed volgens Kempen aan de eigen verwachtingen, maar zal in de tweede jaarhelft nog een aantal drastische beslissingen moeten nemen.

Air France-KLM en Altice verloren krap 3 procent.

Onder de kleinere aandelen won Ajax 0,7 procent. De voetbalclub is direct geplaatst voor de groepsfase van de Champions League na de winst woensdagavond van Bayern München op Olympique Lyon. Plaatsing garandeert inkomsten van minimaal 40 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.