Waarom hernieuwbare energie zal winnen…

Beste belegger,

Als wij denken aan de toekomst van energie, dan zien we een verschuiving voor ons. Heel veel beleggers zien dit nog zwart of wit. Tesla zal de wereld overnemen met de elektrische auto, terwijl fossiele brandstoffen plaats zullen maken voor groene energie.

Daar valt op zich niet zoveel tegen in te brengen. Natuurlijk heeft groene energie de toekomst, omdat het op lange termijn altijd goedkoper zal zijn dan fossiele brandstoffen.

Maar het is naïef om te denken dat er over een paar jaar geen fossiele brandstoffen meer zullen worden gebruikt.

Onderstaande grafiek geeft duidelijk aan hoe de energieconsumptie momenteel is verdeeld.

Het goede nieuws: hernieuwbare energie heeft nog veel te winnen. Momenteel consumeren we zo’n 10% aan hernieuwbare energie. Maar het merendeel komt toch echt uit olie, steenkool en gas.

De realiteit is dan ook heel simpel: in de komende decennia zal de wereld nog draaien op fossiele brandstoffen.

Hernieuwbare energie nog in de kinderschoenen

Dat betekent helemaal niet dat wij niet positief zijn op hernieuwbare energie. Want dat zijn we wel. Maar je moet ook realistisch blijven in dit geval: hernieuwbare energie staat nog in de kinderschoenen.

Bovendien is niet iedereen even overtuigd van deze kansrijke sector. Zo heeft President Trump dit jaar nog doodleuk de tarieven voor geïmporteerde zonnecellen omhoog gegooid. Nu wordt er een tarief gerekend van 30%.

De verwachtingen zijn dat er door deze maatregel zo’n 11% minder zonnepanelen worden geïnstalleerd in Amerika samen met een verlies van 23.000 banen. Natuurlijk geen goed nieuws voor de sector.

Komt van uitstel, afstel?

Dat Trump liever inzet op het behouden van fossiele brandstoffen is geen verrassing. Dat de President vervolgens ook regelgeving introduceert die het moeilijker maakt om over te stappen op groene stroom, mag ook niet als een verrassing komen.

Als je als belegger investeert in zonne-energie, of andere hernieuwbare energie, omdat je verwacht dat we in 2020 allemaal onze elektrische dekentjes verwarmen dankzij de zon, wind of water, wordt het tijd om de verwachtingen wat bij te schaven. Zo’n vaart zal het namelijk niet lopen.

Dat betekent overigens niet dat er geen groei is. Want die is er wel. En die groei is enorm. zoals je kan zien op onderstaande grafiek.

Maar onderschat niet hoe groot de totale energieconsumptie van de wereld is en hoe relatief klein de rol is die hernieuwbare energie daar nu nog in speelt.

Net zoals beleggers die verwachten dat Trump inderdaad zal winnen en fossiele brandstoffen weer omvormt tot hot commodities. Ook dat zal niet meer lukken.

Het einde van de ‘oorlog tegen (steen)kool’

Feit blijft dat hernieuwbare energie uiteindelijk altijd goedkoper is dan fossiele brandstof. En dat zien niet alleen wij, maar ook producenten van fossiele brandstof.

Van de 32 nutsbedrijven, die bijvoorbeeld steenkool afnemen, heeft maar 1 bedrijf aangegeven meer te gaan doen met steenkool in de komende jaren. 1 op de 32.

Zelfs nu Amerika uit het klimaatakkoord Parijs is gestapt, Trump maatregelen neemt om fossiele brandstoffen weer populair te maken en importheffingen invoert op onderdelen voor henieuwbare energie, zijn het uiteindelijk de gebruikers zelf die mee moeten gaan in de plannen.

En daar zien we dus iets moois: bedrijven zelf maken al de stap voor hernieuwbare energie. Dat is overigens echt niet omdat iedereen zo begaan is met een groene wereld, maar vooral met een groene bankrekening. Het is uiteindelijk altijd goedkoper om over te stappen op groene stroom.

Als belegger heb je dan ook weinig andere keuze dan positief te zijn op hernieuwbare energie. Uiteindelijk leiden de wegen namelijk allemaal naar goedkopere energieconsumptie. En daar kan Trump niet tegenop.

De 2 maanden of 20 jaar

Het enige wat je als belegger goed moet realiseren: hoewel dit de ‘energie van morgen’ is, heb je als er in investeert wel een langere adem nodig.

Als je investeert in hernieuwbare energie, en zonneenergie in het specifiek, zou je qua beleggingshorizon eerder moeten denken aan jaren, dan maanden. De reden mag duidelijk zijn: het duurt gewoon even voordat hernieuwbare energie echt omarmd wordt, het een groter stuk van de totale energietaart kan innemen en de politiek inziet dat er geen weg terug meer is.

Dat dit gaat gebeuren staat vast. En dat je dit moet zien als een zeer kansrijke investering voor de lange termijn, ook.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.