Zo ontvang je 8,75% rente op je spaarrekening

Wat als ik jou vertel dat je 8,75 procent rendement krijgt op een spaarrekening met dollars. Wellicht dat je mij voor gek verklaart, omdat je op een normale spaarrekening nul rente krijgt. Toch kan het echt. In de afgelopen jaren zijn nieuwe technologieën en systemen ontwikkeld die dit mogelijk maken. Maak kennis met Dai.

Dai is een stablecoin die gelijk loopt met de Amerikaanse dollar. Een stablecoin is een soort cryptomunt, alleen dan met een stabiele waarde. De Bitcoin wordt als heel beloftevol gezien, maar voor velen is het geen geschikte oplossing omdat de waarde te veel fluctueert.

Een stablecoin heeft hier geen last van, omdat de waarde gelijk loopt met fiatgeld, meestal de dollar. Je kan dus gebruik maken van de digitale technologie, zonder dat je daarvoor stabiliteit inlevert.

Maar hoe ben je dan in staat om ieder jaar 8,75 procent rendement op je Dai te krijgen?

MakerDAO

De afgelopen jaren zijn er veel stablecoins ontstaan. Misschien dat je de bekendste USDT (Tether) wel kent. Al deze stablecoins worden beheerd door één centrale partij, maar Dai niet. Dai vloeit namelijk door het systeem van MakerDAO, een Decentrale Autonome Organisatie, die fungeert als een soort decentrale bank.

Waar dit op neerkomt is dat iedereen zelf Dai’s, oftewel digitale dollars, kan uitgeven in ruil voor onderpand. Dat kan handig zijn wanneer je liquiditeit nodig hebt. Net zoals iemand een lening bij een bank aanvraagt.

De voorwaarden van deze lening worden alleen bepaald door de decentrale organisatie, genaamd MakerDAO. Iedereen die de cryptomunt Maker bezit, mag meebepalen over belangrijke beslissingen in het systeem. Zoals welk onderpand iemand aan moet houden, wat de waarde van dit onderpand minimaal moet zijn en wat de rente is die iemand over zijn geleende Dai’s moet betalen.

Maar ook wat de rente is die iemand ontvangt als hij zijn Dai’s op een digitale spaarrekening zet. Hoe je dat doet,? Daar kom ik zo op terug.

De rente die iemand moet betalen over zijn uitgegeven Dai is iets hoger dan de rente die iemand ontvangt over zijn Dai en zo verdient de DAO zijn geld.

Enkele cijfers

Zo’n digitale dollar in een systeem op de blockchain kan misschien vaag klinken. Al helemaal wanneer je er ook nog eens zonder koersrisico, bijna 10 procent rendement mee kan maken per jaar. Toch ben je zeker niet de eerste die gebruik zal maken van deze mogelijkheid.

Het MakerDAO systeem bestaat ruim 2 jaar en momenteel zijn er ongeveer 130 miljoen Dai uitgegeven. Het is pas sinds enkele maanden mogelijk om ook rente te ontvangen over Dai, maar toch staan er al ruim 50 miljoen Dai op een digitale spaarrekening.

Om al deze Dai te garanderen heeft de MakerDAO ongeveer 380 miljoen dollar aan onderpand opgesloten in smartcontracten op de blockchain. Dit onderpand bestaat voornamelijk uit ethers (ongeveer 2 procent van de totale Ethereum markt) en is dus veel meer dan het aantal Dai in omloop.

En dat is met een logische reden, want het onderpand ethers kan vrij volatiel zijn. Door een hoog onderpand aan te houden zal de organisatie niet in de problemen raken wanneer de cryptomarkt hard omlaag gaat.

Daarnaast houdt de koppeling van Dai goed stand met de dollar. Dat is best knap, aangezien er geen centrale partij is die Dai’s kan kopen of verkopen om de munt precies gelijk te laten lopen met de dollar. Ondanks het grote aanbod Dai, van 130 miljoen, is er genoeg vraag naar de digitale dollar om een peg met de dollar te behouden, zoals op deze grafiek te zien is.

De decentrale digitale dollar loopt zoals je kan zien niet precies gelijk met de dollar, maar het noteert wel binnen de toegestane bandbreedte van plus en min 2 procent.

Bovendien was Dai de afgelopen maanden vaak meer waard dan de dollar, wat op genoeg vraag naar de munt duidt.

Rendement en risico

De economie van de decentrale bank lijkt dus gezond en daarom kan je een rendement van 8,75 procent ontvangen. Zonder dat je daar echt koersrisico mee loopt. Dat is keurig, want de aandelenmarkt levert je gemiddeld een zelfde rendement op, met aanzienlijk koersrisico.

Toch is het niet zo dat een digitale spaarrekening daarom beter is dan de aandelenmarkt. Want het MakerDAO systeem is nieuw en digitaal. Het grootste risico voor Dai is daarom dat dit systeem gehackt zou worden en het onderpand verloren zou gaan.

Dit gebeurde bijvoorbeeld eind 2016 bij een andere Decentrale Autonome Organisatie, genaamd de DAO. Toch schat ik de kans klein dat eenzelfde fout zich voor zal doen bij Maker en Dai (zelf bezit ik ze allebei).

Een ander risico dat je loopt bij de ‘spaarrekening’ is dat het systeem de rente verlaagt. De rente die je krijgt is namelijk variabel. De reden dat de rente zou veranderen, ligt in de peg van Dai met de dollar:

Wanneer er te veel vraag naar Dai zou zijn stijgt de koers van Dai tegenover de dollar. Om deze koers dan binnen de peg te houden kan de DAO beslissen om de rente te verlagen. Het gevolg daarvan zal zijn dat het aantrekkelijker wordt om Dai uit te geven, waardoor er meer aanbod ontstaat. Daarnaast wordt het minder aantrekkijk om te sparen, waardoor er minder vraag zal ontstaan. Het gevolg van meer aanbod en minder vraag zal een dalende waarde van de Dai betekenen.

Hoe zet je Dai op je ‘spaarrekening’?

De eerste stap om jaarlijks 8,75 procent te rentenieren met de digitale dollar is door Dai aan te schaffen. Dat doe je bij een cryptobeurs, zoals Coinbase. Je stort hier geld en koopt vervolgens ethers en met deze ethers koop je Dai. Het ETH/DAI paar is namelijk het meest liquide.

De tweede stap is de aangekochte Dai naar je web3-wallet of cryptowallet in je browser te sturen. Een web3-wallet is bijvoorbeeld Brave, die hetzelfde werkt als Chrome, maar je toegang geeft tot de blockchain van Ethereum. Brave heeft een ingebouwde cryptowallet, waar je jouw Dai naartoe kan sturen.

Je kan er ook voor kiezen om in je Chrome browser een MetaMask wallet te installeren en je Dai hiernaartoe te sturen.

De derde stap die je moet nemen is de Dai in een smartcontact opsluiten, die fungeert als jouw spaarrekening in het systeem. Dit doe je via de oasis.app. Dit is de User Interface van Maker, waar je rente kan ontvangen, maar ook zelf Dai aan kan maken.

Deze app dien je te koppelen aan jouw wallet. Dat doe je door simpelweg op de wallet te klikken die jij gebruikt (in mijn geval MetaMask).

Daarna kom je in de portal en zal je de Dai uit je (MetaMask) wallet zien staan. Om de rente te ontvangen is het slechts een kwestie van de Dai waarover je rente wilt ontvangen in te vullen in de balk onder ‘deposit’. Wanneer je daarna op de groene button klikt, zal de Dai naar het smartcontract vloeien.

Dat komt er dan zo uit te zien:

Ik heb 10 Dai opgesloten in de spaarrekening van Maker. Deze houdt realtime bij hoeveel rente je ontvangt van de DAO en klaar is kees.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.