Wat is de beste crypto hardware wallet? [2023]

In de afgelopen jaren zijn er heel wat hardware wallets op de markt gekomen. Zodat je veilig je cryptomunten kan beheren. Daar zijn we heel blij mee, maar het kan nu wel de vraag zijn: welke crypto hardware wallet is het beste? In dit artikel vertellen we je welke hardware wallet onze favoriet is en waarop we dat baseren.

Belangrijk om vooraf over een hardware wallet te weten

Voordat je verder gaat, is het handig om wat achtergrond informatie te hebben over het beheren van cryptomunten. In dit artikel vertellen we je er alles over. Je kan crypto’s namelijk op verschillende manieren beheren.

Een hardware wallet is er daar een van. Hoewel een hardware wallet de veiligste manier van bewaren is, betekent dat niet per se dat zo’n wallet het beste voor jou is. Een hardware wallet zorgt bijvoorbeeld net voor het meeste gemak. Als je de gemakkelijkste weg wilt, dan is een account bij een crypto broker bijvoorbeeld beter. We raden nu Kraken of ByBit aan.

Mocht je dan tot de conclusie komen dat je een hardware wallet nodig hebt, dan kan dit artikel of de onderstaande cursus ook nog handig. Je komt enkele do’s en don’ts te weten.

— Download onze laatste Praktische Crypto Cursus, voor alle crypto tips —

Veilig navigeren in crypto land

Onderaan dit artikel vind je trouwens een videobeschrijving van beide Trezor Wallets en hoe je precies je wallet instelt én gebruikt!

Waarop ik baseer wat het beste is:

Ik heb natuurlijk m’n voorkeur voor wat ik belangrijk vind.

Ten eerste ben ik ervan overtuigd dat meerdere crypto netwerken er toe doen. Ik wil daarom altijd een wallet die meerdere crypto’s ondersteunt. Dat kunnen normale crypto tokens of munten zijn, zoals ETH of BTC. Maar ik vind het ook belangrijk dat NFTs worden ondersteund.

Ten tweede wil ik een zo goed mogelijke koppeling hebben op de EVM-taal, omdat je zo de meeste crypto applicaties kan gebruiken. EVM staat voor Ethereum Virtual Machine en is een computertaal speciaal ingericht voor (smart contract) blockchains. De meeste van deze blockchains ondersteunen de EVM-taal. Dus ook crypto netwerken die geen Ethereum zijn, ondersteunen EVM. Zoals Avalanche, Polkadot of Near.

Als je een hardware wallet hebt die goed met EVM-netwerken kan koppelen, heb je dus toegang tot het grootste deel van alle crypto applicaties. Dat kan bijvoorbeeld heel handig zijn voor handel in NFTs of om je crypto vermogen te laten renderen in DeFi.

Ten derde moet het natuurlijk veilig zijn, goed werken en als het kan een niet te hoge prijs hebben. Logisch…

En de beste hardware wallet is…

De hardware wallet die ik al langere tijd bijna dagelijks gebruik voor m’n crypto activiteiten is het Trezor T model, ontwikkeld door SathosiLabs.

De Trezor T is het nieuwste model van SathosiLabs en werkt door het apparaatje per meegeleverde kabel in je PC of telefoon (Trezor werkt alleen op Android telefoons) te pluggen. Het schermpje zal dan automatisch opleven. De Trezor T ligt als volgt in je hand en is zo makkelijk te besturen middels de touchscreen.

Waarom de Trezor T de beste wallet is:

Ten eerste ondersteunt de Trezor T een heel scala aan cryptomunten. En SathosiLabs breidt deze lijst ook steeds uit.

Ten tweede kan je je Trezor goed via Metamask verbinden. Metamask is de meest gebruikte crypto wallet voor EVM-netwerken. Hiermee kan je het grootste deel van de crypto wereld bezoeken. In deze blog vertellen we je precies hoe je Metamask installeert en hoe je het download.

Ten derde is de software van Trezor opensource (openbaar). Dat is een enorm pluspunt voor veiligheid, want doordat de software voor iedereen openbaar is, kan iedere techneut van over de hele wereld meekijken om de softwarecode waterdicht te maken. Daarnaast is de wallet makkelijke te gebruiken middels het touchscreen.

Wel is de prijs aan de hogere kant: je betaalt 301,29 euro voor het standaardpakket met meegeleverde kabel.

Enkele punten om rekening mee te houden:

Om de hardware wallet te gebruiken, moet je op je PC of telefoon een stukje software hebben om verbinding meet te maken. Ik werk hiervoor via Metamask, maar je kan de wallet ook gebruiken via de eigen Trezor software. Deze wordt ook wel Trezor Suite genoemd. Je kan hier een desktop versie downloaden of je kan naar https://suite.trezor.io/web/ gaan. Via Trezor Suite heb je inzicht in je crypto bezit en kan je ook betaalopdrachten uitvoeren.

Een nadeel is wel dat je via je telefoon Trezor niet op Metamask kan verbinden, maar louter via https://suite.trezor.io/web/ kan werken. Natuurlijk kan het zijn dat Metamask de optie voor Trezor koppeling op de telefoon in de toekomst wel toevoegt.

Ook moet je via je telefoon meestal een nieuwe kabel aanschaffen. Dat zal waarschijnlijk een USB-C naar USB-C kabel moeten zijn.

Een ander nadeel is dat de wallet moeilijk te leveren is en e voorraad op het moment van schrijven niet bijzonder hoog is. Een gevolg van het wereldwijde chiptekort en de populariteit van deze wallet onder crypto gebruikers.

Tot slot kan je alleen per kabel werken. De Trezor hardware wallet ondersteunt dus geen bluetooth.

De goedkopere variant van de Trezor T: Trezor One

300 euro voor een hardware wallet kan wellicht veel zijn. Gelukkig is er daarom ook een goedkoper model, genaamd de Trezor One. Deze werkt vrijwel hetzelfde, alleen kent een stukje minder gebruiksgemak door het ontbreken van touchscreen. In plaats daarvan heb je twee knoppen waarmee je de wallet bestuurt.

Ook zal je je pincode om de wallet te ontgrendelen altijd op je PC of telefoon moeten invoeren.

Bij de Trezor One krijg je een kabel van de wallet naar de PC meegeleverd. Je betaalt alleen 83,49 euro voor de wallet.

Hieronder nog eens alle verschillen tussen de Trezor T en de Trezor One:

 

Hoe gebruik je de beste crypto wallet?

Naast het kiezen van de beste crypto hardware wallet, moet je ook zorgvuldig omgaan met het gebruik van je nieuwe wallet.
Raja legt het je graag stap voor stap uit in deze video.

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.