Het stemmen mag beginnen….

Op 7 juni is het dan eindelijk zover: de Canadese Senaat mag stemmen op de marihuanawet middels een goed- of afkeuring van de Bill C-45.

Als Canada vóór stemt, zetten ze in op een nieuwe economie die tegen 2021 al meer dan 20 miljard Canadese dollar groot kan zijn.

Nu is het zo dat in de laatste 100 jaar, de senaat tegen één wetsvoorstel heeft gestemd dat al was goedgekeurd door het Lagerhuis. Statistisch gezien is de kans dus groot dat de wet er door komt.

Maar, voor beleggers is het wel belangrijk om te realiseren dat de wet iets anders is dan een paar maanden geleden.

C-45 en de 2.0 versie

In de afgelopen weken heeft de Senaat verschillende amendementen doorgevoerd.

Dit zijn op het eerste gezicht allemaal kleine wijzigingen aan het voorstel waarbij er technisch gezien niet veel veranderd aan het doel van de wet. En dat is natuurlijk dat het in Canada legaal wordt om zowel medicinaal- als recreatief marihuana te kopen en gebruiken.

Toch is het goed om even bij een paar wijzigingen stil te staan.

In totaal zijn er namelijk meer dan 40 wijzigingen doorgevoerd in de afgelopen weken. 29 daarvan zijn voorgesteld door Senator Tony Dean, de sponsor van het wetsvoorstel. En sommige wijzigingen, zijn wel degelijk belangrijk voor de industrie.

Geen ‘swag’

Zo werd op 1 juni een wijziging geaccepteerd waardoor het niet meer mogelijk is om promotionele producten te branden. Met andere woorden: T-shirts, stickers, sleutelhangers en andere producten die je normaal ook wel ziet bij grote bier- en drankmerken.

Lijkt op het eerste gezicht logisch. Ook in de tabaksindustrie zie je dat er steeds strengere regelgeving is omtrent het gebruik van promotionele branding.

Maar…. het is een draak van een voorstel. Waar je niets aan hebt.

Zo is de aanpassing bijzonder hypocriet. In Canada mogen alcoholbedrijven namelijk wél dit soort marketing uitvoeren.

Daarnaast zijn er ook wat praktische zaken.

Blanco verpakkingen

Health Canada heeft bijvoorbeeld eerder dit jaar al verboden om verpakkingen met merklogo’s te gebruiken. In plaats daarvan moeten producenten hun product verpakking in een eenkleurige verpakking met een logo en gezondheidswaarschuwing.

Dat ziet er ongeveer zo uit:

 

Nu kan je natuurlijk afvragen of dit zo’n impact zal hebben op de markt. Maar in combinatie met een ander voorstel in de C-45 Bill, wordt het al wat lastiger. Het wetsvoorstel verbiedt namelijk ook het adverteren op radio en TV.

De vraag die marihuanaondernemers zich dan mogen stellen: hoe kan ik een product in de markt zetten zonder reclame en branding?

Reclame oude stijl….

Hoewel de aanpassing niet het einde van de wereld betreft, blijft het een vervelende zaak dat je als ondernemer niet wat meer kan doen om een nieuw product in de markt te zetten.

Aan de andere kant maak ik me als belegger niet heel veel zorgen: de marihuanamarkt is een markt die sowieso al heel veel onder de radar opereert met mond-op-mond-reclame als een grote drijfveer voor nieuwe klandizie.

Belangrijker is natuurlijk dat de wet morgen gewoon wordt geaccepteerd.

En daarover gesproken…

Wanneer wordt er dan precies gestemd?

Morgen (7 juni) wordt er gestemd. Er zit al meer dan 200 uur aan vergaderingstijd in deze wet, dus je zou verwachten dat het redelijk snel is geklaard.

Maar er is niet perse een deadline meegegeven, behalve dan 7 juni. In theorie kan de finale stem dus ook pas tegen middernacht vallen.

Momenteel zijn er 32 conservatieve Senatoren die sowieso op bijna alle wijzigingen van de wet hebben tegen gestemd. Dat zijn overigens malloten, want ze hebben ook gestemd tegen een vertraging van de implementatie van de wet en een complete ban op thuiskweek.

Goed. Er zijn ook wat serieuze partijen.

Niemand van de 43 Senatoren van de of 11 van de liberale partij hebben tegengestemd en zullen waarschijnlijk ook voor de wet stemmen morgen.

Conservatieven hebben 15 stemmen nodig

Dat betekent dat de conservatieven de stemmen nodig hebben van 15 andere senatoren om een blok te vormen en de wet af te keuren.

Er zijn mij geen geruchten bekend dat de senatoren ook daadwerkelijk 15 andere nee-stemmers hebben gevonden.

Ik voorzie dan ook niet zoveel problemen met de stemming morgen.

En dan is er nog de zomervakantie

Omdat de Senaat allemaal wijzigingen op de wet heeft goedgekeurd, moet het wetsvoorstel nu weer terug naar het Lagerhuis (House of Commons). Daar moet dan nog een keer finaal gestemd worden, voordat er mag worden geimplementeerd.

Ook hier verwacht ik geen problemen. De C-45 is daar al eens met vlag en wimpel gepasseerd (200 tegen 82).

Echter, op 22 juni gaat iedereen in Canada zomervakantie vieren (20 graden is daar een prima zomer, dat terzijde).

Om ervoor te zorgen dat de belangrijke onderdelen van de wetgeving ook daadwerkelijk worden goedgekeurd vóór de vakantie, zullen de dames en heren van het Lagerhuis dag en nacht doorwerken.

Letterlijk.

Zelfs bij een goedkeuring is er dus nog flink veel werk aan de winkel, maar Canada lijkt alles op alles te zetten om een goedgekeurde wet te passeren en uiteindelijk te implementeren.

Wij zitten in ieder geval met spanning op kantoor, te kijken naar de uitslag. En natuurlijk houden we onze lezers via de mail op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.