Crypto & Marihuana – zijn potcoins de toekomst?

In 2017 waren er twee grote trends die op veel aandacht van beleggers konden rekenen: cryptocurrency en marihuanaaandelen. En als je die twee dan combineert – beide activa staan bekend om hun stevige rendementen – krijg je een soort beleggingskans op steroïden.

Althans, dat is wat sommige enthousiastelingen mij zo af en toe mailen.

Maar zijn cannabiscoins écht interessant?

De marihuana cryptocoins

Het idee achter cryptocoins die zich toeleggen op de marihuanaindustrie is erg simpel. De legalisatiegolf in Amerika heeft zich tot op heden beperkt tot statelijk niveau. Dat wil zeggen: op landelijk (federaal) niveau is marihuana nog steeds verboden.

Hierdoor hebben marihuanabedrijven het in Amerika lastig.

Aan de ene kant mag er in bijvoorbeeld Californië wel marihuana worden gekweekt en verkocht, maar aan de andere kant mag dat niet de staatsgrens over naar Arizona, waar alleen medische marihuana legaal is.

Deze semi-legaliteit heeft ook zijn weerslag op bijvoorbeeld de financiële dienstverlening.

Zo is het voor cannabisbedrijven lastig om creditcardbetalingen te accepteren, rekeningen te openen en girale betalingen te verwerken. Dat komt weer, omdat marihuana op landelijk niveau nog steeds illegaal is.

De oplossing voor dit probleem: digitale valuta

Cryptomunten zouden volgens veel aanhangers de oplossing zijn voor dit probleem. Met de verschillende cannabiscoins die in omloop zijn, kunnen shops gewoon digitale valuta accepteren en zijn dollars overbodig.

Een goed voorbeeld van zo’n munt is de ‘Potcoin’:

De digitale munten kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om transacties te doen, waardoor de hoeveelheid cash bij bedrijven beperkt kan blijven. En dat is vrij belangrijk, want er gaan in gemiddelde shops aan duizenden dollars per dag om. Meestal cash-only, omdat veel banken geen zaken willen doen met cannabisshops uit angst om de federale wet te breken.

Potcoin, Hempcoin & DopeCoin

De potcoin zag in januari 2014 het licht en was daarmee een van de eerste coins gericht op de marihuanaindustrie. En voor veel beleggers is de potcoin een van de bekendste cannabismunten.

Dat komt vooral door wat slim marketingwerk:

Dennis Rodman werd in een trip naar Noord-Korea gespot met een Potcoin.com tshirt. En dat was voldoende voor een flinke koersopstoot.

Ook de CannabisCoin is in 2014 opgestart, waarbij je de cryptocurrency direct zou kunnen omwisselen voor marihuana. Zo is er een lijn met marihuana onder de naam CANNdy, waarbij er een vastgestelde omwisselkoers is van 1 coin voor 1 gram marihuana.

Dat crypto’s gericht op marihuana in 2014 een kans leken voor veel developers blijkt wel uit de hoeveelheid coins die toen zijn opgericht. Ook DopeCoin kwam in 2014 naar buiten, waarbij de coin belooft om ‘marihuana enthousiastelingen te voorzien van een moderne en veilige manier om zaken te doen in de 21e eeuw’. Wat dat ook mag betekenen.

De CannaCoin werd in 2014 als een gedecentraliseerde blockchainoplossing geïntroduceerd gericht op veilige blockchaintransacties in de marihuanaindustrie.

4 cryptocoins zijn toch wel genoeg, denken we dan? Nee hoor, want in 2014 kwam er nog een coin uit: de Hempcoin. Daarbij richt de hempcoin zich niet alleen op cannabis, maar juist op de hele agrisector.

Fantastisch nieuws, toch?

Dan natuurlijk de belangrijke vraag: zijn dit soort coins interessant als investering?

Tja.

Ik was laatst op een verjaardag en daar vertelde bijna iedereen dat ze met cryptomunten betaalden. De tandarts werd betaald met de Dentacoin, de energierekening met de EnergyCoin en de boodschappen werden voldaan met INS.

Dat klinkt allemaal fantastisch. Behalve dan dat bovenstaand verhaal is gelogen. Niemand betaalt met de Dentacoin. En nog minder mensen hebben ooit van de EnergyCoin gehoord.

Hoe vaak hoor je over iemand die echt betaalt met een bitcoin (behalve dan over de man die twee pizza’s kocht en dat beter niet had kunnen doen, want dan had hij nu in de Forbes gestaan)? Nooit toch. Laat staan met een specifieke coin.

Sectorcoins

En dat is direct mijn grootste probleem: er is totaal geen reden om een sectorspecifieke coin te gebruiken. Als de blockchain werkt en er inderdaad betrouwbare transacties mee kunnen worden gedaan, is de vraag natuurlijk: is één munt dan niet genoeg?

Zou je dan als marihuanaondernemer niet eerder naar bitcoins kijken, omdat die ook buiten de marihuanabusiness bruikbaar zijn?

Net zoals wij niet met Appiemunten betalen bij de Albert Heijn en Coolbie-euro’s bij de CoolBlue, zie ik het nu niet in van verschillende valuta voor verschillende economische sectoren.

Zelfs domme munten stijgen +4.000%

Dat je heel veel vraagtekens mag plaatsen bij de economische schaalbaarheid van de munten en het gebruiksvoordeel, wil dit nog niet zeggen dat je niet heel veel geld kan verdienen met de coins.

Een prima voorbeeld is de potcoin, waar je letterlijk duizenden procenten winst had kunnen rapen, ook al zie ik de haalbaarheid van dat hele project als zeer klein:

Potcoin, bron: coinmarketcap.com

Coming soon…..

De reden dat ik vind dat je als belegger heel skeptisch tegenover een investering in de cannacoinmarket moet staan, heeft vooral te maken met de bruikbaarheid van de munten.

Kijk maar eens naar de HempCoin. Dat is een coin die recent weer veel bij traders op de radar is komen te staan, met grootse plannen om de marihuanaindustrie te veroveren.

Wat mij dan zo opvalt, is dat de echte bruikbaarheid er nog altijd niet is. Er zijn nog geen payment solutions, want die zijn nog volop in ontwikkeling:

En dat zie ik als een groot terugkerend thema bij al die sectorspecifieke coins. Dan kom je alweer snel bij mijn eerdere punt: waarom zou je dan als winkelier niet gewoon bitcoins accepteren?

Even fundamenteel kijken

Dan is er nog een andere reden, waarom je als belegger ernstig mag twijfelen aan de bruikbaarheid van de coins.

De vraag is namelijk: wanneer ga je als belegger geld verdienen?

Om daar antwoord op te krijgen, is het belangrijk om even te kijken naar een partij die dagelijks geld verdient met het verwerken van betalingen. American Express bijvoorbeeld.

American Express rapporteerde de meest recente cijfers voor het eerste kwartaal vorige maand en kwam uit op een winst van 1,63 miljard dollar. Op een omzet van 9,72 miljard dollar. En dit voor het bedrijf dat zo’n 23% van de totale Amerikaanse creditcardbetalingen verwerkt.

Waarbij de totale markt voor creditcardbetalingen op 5.936 biljoen uitkwam in 2016. Waar je dus geen snelle rekenaar voor hoeft te zijn, om te zien dat er heel veel volume moet worden gedraaid om winst te maken.

De marktwaarde van marihuana

Om dit nog iets duidelijker te maken: in het vierde kwartaal van 2017 werd door PayPal 131 miljard dollar aan betalingen verwerkt. Dat is verwerkt op een totaal van 2,2 miljard transacties. En resulteerde in een wint van 511 miljoen dollar.

Dus: 2,2 miljard transacties is een winst gerealiseerd van een half miljard.

Als we dat dan eens afzetten tegen de marihuanamarkt, waarvan geschat wordt dat deze in Amerika een omzet op marihuanaverkopen zal genereren van ongeveer 20 miljard per jaar, is het maar de vraag of je blij mag worden als investeerder in marihuanacoins.

Mastercard heeft bijvoorbeeld een ratio waarbij ongeveer 0,1% van het transactievolume wordt omgezet naar winst. Als we dat dan doortrekken naar het groene goud:

Wanneer een marihuanacoin net zo groot wordt als American Express (1/5e van de markt) en dus 4 miljard aan betalingen mag verwerken uit de marihuanaindustrie, zou dat met 0,1% ongeveer 4 miljoen aan commissie zijn.

Waar gaat die commissie naartoe?

De fees, zoals creditcardverwerkers hun premie noemen, worden bij normale creditcardbedrijven aan een centraal orgaan betaald.

Mastercard is zo’n orgaan en American Express ook. Die verdelen de winst vervolgens weer onder aandeelhouders (dividend) en het bedrijf zelf.

Met crypto’s werkt dat niet zo. Daar worden de fees verdeeld onder de mensen die de transacties goedkeuren (met hun computers) in de vorm van nieuwe ‘gemijnde tokens’.

Hierdoor zet je dus effectief in op de waarde van de nieuwe geminede tokens. En dat is tricky, want er is niets zo volatiel als cryptomunten.

Cryptomunten zijn ‘fair’ gewaardeerd….

Wie vandaag zoekt naar de marktwaarde van PotCoin, ziet dat deze ruim 28 miljoen dollar groot is. Dus met andere woorden: als de PotCoin – theoretisch gezien – de American Express van de marihuana zou worden, zou dat betekenen dat je nu 28 miljoen dollar marktwaarde hebt voor een bedrijf dat 4 miljard dollar aan betalingen verwerkt.

Dat ziet er op papier niet direct heel duur uit. Maar, dan ga je er dus wél vanuit dat de PotCoin ook daadwerkelijk 20% van de betalingen zal processen. En dan ga je er voor het gemak ook vanuit, dat 100% van de betalingen via cryptomunten zullen gebeuren.

En dat is niet realistisch. Zo is bijvoorbeeld de pornoindustrie, ook niet iedereen over gestapt op cryptomunten, terwijl er op papier wel vraag voor zou moeten zijn (net zoals bij marihuana).

Echte legalisatie is de grootste bedreiging

Om dit verhaal af te ronden is er nog een punt wat ik wil meegeven. Hoewel het heel mooi klinkt als je de American Express van de marihuanamarkt te pakken hebt, investeer je eigenlijk in een digitale valuta die vooral profiteert als de sector illegaal blijft.

Dat is weer heel tegenstrijdig op de visie die we bij BeursBrink hanteren. Ik ben er zeker van dat de huidige legalisatieslag slechts het begin is, omdat marihuana een succesverhaal is. Van belastingen, tot banencreatie, tot medicatie tot recreatie: iedereen profiteert.

En dat lijkt mij de doodsteek voor dit soort coins: het succes van marihuana zal uiteindelijk zorgen voor een legale status en de noodzaak voor aparte valuta direct op een zijspoor zetten.

Want vraag je eens af…. Welke bank in zijn right mind zal in een legale situatie niet een graantje van die 20 miljard aan omzet op jaarbasis mee willen pikken?

Mijn conclusie: speculeren kan, want de munten bewegen zeer volatiel en kunnen inderdaad hard stijgen zonder enige fundamentele onderbouwing. Investeren is een heel ander verhaal. Ik zet dan veel liever in op legalisatie en een groene toekomst.

Disclaimer: Auteur heeft géén posities in bovengenoemde munten en heeft ook geen intentie om deze te kopen.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.