RealT’s vastgoedtokens en de vastgoedbubbel

Vastgoedtokens zijn een actief dat we al enkele jaren volgen. We hebben al vaker aangegeven dat wij via deze weg in vastgoed investeren. Dat werkt via RealT. Zie ook deze handleiding voor meer informatie. Nu waren er recent enkele beleggers die bij ons aanklopten, dat ze niet overtuigd zijn, omdat er een vastgoedbubbel zou zijn. In dit artikel geef ik aan waarom ik en verschillende collega’s bij BeursBrink er toch in blijven investeren.

Ik ontken niet dat er een vastgoedbubbel is. Sterker nog, die is er als we op verschillende plekken in de wereld als we de Zwitserse bank HSBC mogen geloven.

+20% kapitaalwinst op vastgoed

In augustus werden er weer enkele huizen uit de stal van RealT getaxeerd. Zo’n taxatie wordt gedaan door een onafhankelijke partij en ongeveer op jaarlijkse basis. De resultaten waren keurig. Hieronder het overzicht van de acht getaxeerde panden op 11 augustus:

De eerdere taxatie vond in april van 2021 plaats. Je kan dit voor ieder pand specifiek bekijken. Neem bijvoorbeeld 18983 Alcoy Ave:

Nu kan je natuurlijk zeggen, de echte ravage op de vastgoedmarkt moet nog komen. Ben ik met je eens, maar alsnog zijn er een aantal feiten over RealT’s vastgoed, waardoor we er rustig in blijven zitten en kopen.

#1 Een bewezen vastgoedstrategie

Wanneer je in vastgoedtokens investeert, lijkt het alsof je zomaar vastgoed koopt. Het tegendeel is waar. Je mengt je namelijk in een hele slimme strategie, uitgevoerd door de Jacobson broers (de oprichters van RealT). Zij zijn veteranen in de markt en kochten vroeger ook vastgoed op in Miami en Montreal. En niet in het hoge segment, maar juist in wijken die in verval zaten.

Net zoals je op de beurs laag wil kopen, wil je dat in de vastgoedmarkt ook.

Wijken die niet de beste zijn, kan je vervolgens opknappen door in publieke faciliteiten en infrastructuur te investeren. Je zorgt dat mensen beter leven, zodat je vastgoed meer waard wordt en je uiteindelijk meer huur kan vragen.

Meer over de strategie lees je hier.

De Jacobson broers doen het nu met RealT in Detroit. Hieronder het netwerk dat ze al hebben uitgebouwd (allemaal met financiering via vastgoedtokens).

#2 Laag segment

In een recessie worden luxe producten vaak ingeruild voor goedkopere varianten. Dat is niet heel veel anders met vastgoed. Als de huur te hoog is, ga je naar zoeken naar lagere huur. Je komt dan wel uit in het lagere segment, maar hebt nog steeds een dak boven je hoofd.

RealT focust zich niet op het hogere segment, maar op het lagere segment in de markt. Jean Marc Jacobsom zegt erover:

De meeste mensen die huurden in hoog segment komen naar ons lagere segment. Daarbij kan het laag segment nog verder uit de stad trekken. Dit hebben we vaker meegemaakt.

Deze herpositionering zal een eventuele vastgoedklap onschadelijk maken of doen verlichten.

#3 Hypotheekvrij

Het vastgoed dat je via vastgoedtokens koopt, heeft geen hypotheek. Omdat er geen schulden in het spel zijn, is een hogere rente niet erg. Terwijl een groot deel van de vastgoedmarkt hier wel onder gebukt gaat.

Je rendement op de tokens zal dus niet lijden onder een hogere rente.


Raja en verschillende collega’s hebben een positie in vastgoedtokens van RealT. Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.