Nyrstar: minder donkere wolken

De mijnbouwgroep publiceerde eerder deze week zijn halfjaarcijfers en daar waren geen negatieve verrassingen in te vinden. Dat was lang geleden. Zou de groep nu toch op weg zijn naar regelmaat en uiteindelijk winstgevendheid? Op het eerste zicht wel maar…

Nyrstar is bij particulieren zowat het meest gevolgde aandelen van de beurs van Brussel. Het is zeer volatiel en daar houden sommigen wel van. Maar slechts weinigen hebben tot nu toe plezier aan het bedrijf beleefd want velen hebben hoger gekocht dan de koers vandaag staat. Nyrstar is immers een notoire underachiever die de ontgoochelingen, verliezen en financieringen via aandelen- en obligatieuitgiftes over de voorbije jaren heeft opgestapeld. Het heeft al zoveel keer moeten geld moeten ophalen om het bedrijf boven water te houden dat het midden 2017 een schuld torste (met inbegrip van reeds verkochte toekomstige productie) van €1,243 miljard. De beurskapitalisatie bedraagt daarentegen slechts €536 miljoen. Ook het management is verschillende keren grondig dooreengeschud en telkens kwam er een nieuwe strategie met andere accenten.

Het hoeft geen betoog dat velen door al die tegenslagen het vertrouwen in de groep hebben verloren. De koersontwikkeling spreekt boekdelen. Midden 2015 noteerde het aandeel nog op €22, vandaag is dat €5,7. En sinds begin 2016 heeft het aandeel zoals u kunt zien hieronder er weinig van gebakken.

Toch zijn er ons recent enkele gunstige zaken opgevallen. Vooreerst lijkt de koers een bodem te leggen rond de €5. Het voorbije anderhalf jaar vond Nyrstar er drie keer steun. De kans neemt toe dat het aandeel hier niet duurzaam onder zal terugvallen. Daarnaast waait er een nieuwe wind door het bedrijf met de komst van topman Gilmar Rode. De topmanager is een nieuwe richting ingeslagen met duidelijke beleidskeuzes: operationele verbeteringen, hogere efficiënte, aanhoudende investeringen in winstgevende mijnen en een hernieuwde focus op een snelle opstart van de multimetalensmelter in Australië, Port Pirie die het kroonjuweel van de groep moet worden. Dit alles zou moeten leiden tot een positieve cashflow en winstgevendheid in 2018.

Dat Rode er zelf vertrouwen in heeft, zette hij in de verf door in twee keer zo’n 300 000 aandelen aan te kopen, de eerste keer betaalde hij bijna €6,5 en de tweede keer minder dan €5. Vandaag staat de man bijna op break-even met zijn participatie maar het moge duidelijk zijn dat hij op meer mikt.

Het halfjaarrapport dat eerder deze week werd gepubliceerd viel bij ons in de smaak. Nyrstar boekte een 23%-hogere EBITDA van €111 miljoen en wist het nettoverlies te beperkten tot €21 miljoen. Het voerde tegelijk de investeringen op met 29% tot €161 miljoen, toch een teken van vertrouwen in de toekomst. Ook de markt was opgetogen want sindsdien wist het aandeel een kleine 3 à 4% te winnen. De cijfers evolueren in de goede richting terwijl de voortzetting van de strategie, die Rode heeft geïntroduceerd, als een rode draad door het rapport liep. Ook de opstart van Port Pirie in september 2017 loopt volgens plan. Het management bevestigde bovendien dat de smelter vanaf 2020 jaarlijks voor €130 miljoen aan de EBITDA zou moeten bedragen.

Het bedrijf heeft echter nog niet alle schaapjes op het droge. Naast de opstart van Port Pirie, waarmee er altijd iets fout kan lopen, zijn er veel externe elementen die Nyrstar zuur kunnen opbreken. U kunt zelf een inschatting maken van de impact van de verschillende parameters op de EBITDA. Nyrstar publiceerde hiervoor een handje lijstje. Naast de euro, die niet te sterk mag stijgen, spelen ook de zinkprijzen, de zinkverwerkingslonen (Zinc TC), de Australische dollar en in minder mate de zilverprijs een belangrijke rol. Een stijging van de euro met 10% zou een negatieve impact van €83 miljoen kunnen hebben. Dus als het van de groep afhangt, zet de eenheidsmunt haar huidige opmars niet voort.

Hoewel dat Nyrstar nog heel wat werk voor de boeg heeft, ziet de toekomst er toch iets rooskleuriger uit. Het risico blijft hoe dan ook zeer hoog en enkel beleggers die zich daarvan bewust zijn, mogen zich aan dit aandeel wagen.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.