Marihuana – een ‘risicofactor’ voor alcoholbedrijven

Dat ‘big alcohol’ moet oppassen voor de groene golf is ondertussen duidelijk. Recent nog gaf Tom Magee, een brouwer, aan dat cannabis vele malen groter kan worden dan de totale markt voor onafhankelijke Amerikaanse brouwers. En hij staat daarin niet alleen.

Magee is zelf CEO van Lagunitas Brewing en was vroeger een topman bij Budweiser. Zelf is hij fan van de marihuanasector en ziet daar veel kansen. Ook daarin, is hij niet de enige brouwer.

Er zijn veel meer brouwers die zich openlijk hebben uitgelaten over de kansen en bedreigingen die de marihuanamarkt vormt voor hun sector. Sommige partijen nemen een wat meer proactieve houding: Constellation Brands kocht gewoon een belang van bijna 10% in de grootste cannabisteler van de wereld.

Cannabis als een risico

Het idee dat cannabis marktaandeel van brouwers kan afsnoepen is al een tijd bekend. Uit onderzoeken blijkt ook dat alcoholconsumptie gemiddeld wat afneemt zodra marihuana is gelegaliseerd.

Het meest bekende onderzoek is van Michele Baggio, Alberto Chong en Sungoh Kwon die aan de hand van alcoholverkopen tussen 2006 en 2015 hebben becijferd dat er gemiddeld 15% minder alcohol werd verkocht nadat marihuana was gelegaliseerd.

Ook bedrijven zien risico’s in de marihuanamarkt. Molson Coors bijvoorbeeld, heeft in een filing bij de SEC aangegeven dat:

Hoewel de uiteindelijke impact momenteel niet duidelijk is, kan de opkomst van legale cannabis in bepaalde Amerikaanse staten en Canada zorgen voor een verschuiving van het besteedbare inkomen, waarbij er een verandering kan ontstaan in de voorkeur voor onze producten en bier.

Bron: SEC Filing Molson Coors 

Nu is een bedrijf verplicht om bepaalde risico’s te vermelden. En Molson heeft ook genoeg andere risico’s in het rapport, zoals bijvoorbeeld de invoer van statiegeldflessen in Canada of het verlies van belangrijk personeel.

Het is dan ook niet zo dat de risico’s gekwantificeerd zijn, maar desalniettemin blijft het een trend onder alcoholbedrijven: de grote spelers kijken met steeds meer interesse naar de marihuanamarkt.

Transformeren naar alcocannabis

Hoewel er nog te weinig data beschikbaar is om met zekerheid te zeggen dat marihuana daadwerkelijk zorgt voor een 15% afname van alcoholverkopen, staat wel vast dat alcoholbedrijven er goed aan doen om niet te lang af te wachten.

Constellation Brands, onder andere van Corona, heeft gewoon een ruim 190 miljoen dollar in een marihuanabedrijf geinvesteerd. Daarmee is de brouwer naast maker van bier en wijn ineens ook een marihuanabedrijf.

Dat is een trend waarvan wij verwachten dat deze doorzet. Het is namelijk een kleine kwestie van tijd voordat ook de eetwaren in Canada worden goedgekeurd. Dan zijn brouwers ineens in staat om (non)alcoholische drankjes te maken met cannabis verwerkt.

Dat zal betekenen dat je in de komende jaren veel meer alcoholbedrijven ziet die de stap maken naar marihuanaproducenten. En zelfs voor big tobacco is een belang in de marihuanasector geen vreemd parcours.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.