Euronext Brussel: paradijs voor shorters?

We geven het grif toe: we kijken regelmatig op de site van de Belgische beurswaakhond FSMA om te zien welke posities shorters op de Brusselse beurs innemen. We halen er zeker informatie uit voor onze BE-portefeuille en soms staan we zelfs voor een verrassing.

Verplichting
Het is één van onze stokpaartjes om van tijd tot tijd beleggers op de website van de FSMA te wijzen. Niet om één of ander reglement aan te duiden maar om de weinig bekende informatie over de activiteit van shorters op Euronext Brussel onder de aandacht te brengen.

U krijgt dan een overzicht op een excel-pagina met alle uitstaande shortposities. En in chronologische volgorde ziet u dan de naam van de shorter, het geshorte aandeel, de ISIN-code van het aandeel, de hoeveelheid geshorte aandelen (in procent van het aantal uitstaande aandelen) en wanneer de positie werd gewijzigd. De financiële groep die zich met deze activiteit inlaat, is verplicht om zijn posities aan te geven van zodra ze minstens 0,5 % van de uitstaande aandelen heeft geshort. Onderaan de geopende Excel-file zijn ook de vroegere posities (‘Former positions) en archieven (‘Archives’) terug te vinden.

Goed geïnformeerd
Dergelijke shorters zijn gehaaide speculanten en meestal zeer goed geïnformeerde marktparticipanten. Dit laatste is een absolute must want het verlies bij het shorten of in de wind verkopen van aandelen kan exponentieel zijn. Als u een aandeel aankoopt dan is uw maximale verlies uw volledige inleg en is de winst onbeperkt maar als u short zit dan kunt u  vele malen uw kapitaal verliezen als bijvoorbeeld een aandeel zo zou vervijfvoudigen. Dit terwijl de maximale winst slechts 100% is en dan moet het aandeel waardeloos aflopen. Ze ‘spelen’ dus een gevaarlijk spel.

Ze doen dus hun huiswerk goed en gooien er veel geld tegenaan om hun doelwitten volledig te doorgronden. Het is geen uitzondering dat een analist een rapport van honderden pagina’s opstelt waarbij het bedrijf tot op het bot wordt ontleed en alle mogelijke scenario’s tot in de puntjes wordt uitgetekend. Het is geen sinecure om dergelijke rapporten in handen te krijgen maar we kunnen u verzekeren dat u geen beter naslagwerk zal vinden. Vandaar dat de meeste shorters met een positief trackrecord kunnen uitpakken maar het betekent niet dat ze altijd juist zitten.

Amerikanen
Deze spelers zijn meestal Amerikaanse hefboomfondsen die van shorten hun specialiteit hebben gemaakt en die over de hele planeet op zoek gaan naar aandelen van bedrijven om te shorten. Ze hebben geld opgehaald bij (grote en gespecialiseerde) investeerders, die met dergelijke beleggingen hun portefeuilles willen diversifiëren. En de bedoeling is natuurlijk dat die shorters positieve rendementen boeken en de markt kunnen kloppen (als ze ten minste de geïnvesteerde gelden en het vertrouwen van hun investeerders willen behouden).

Echt gekend zijn deze shorters met namen als Marshall Wace, Boussard & Gavaudan Investements, Kite Lake Capital Management en Och-Ziff Management Europe niet. Het zijn spelers die niet echt te koop lopen met hun activiteiten want bij de beleggersgemeenschap (en ook de bedrijven zelf) liggen ze niet meteen in de bovenste schuif. Marshall Wace is één van de actiefste op Euronext Brussel want het heeft maar liefst op 11 Belgische aandelen shortposities uitstaan.

Welke aandelen?
Het loont de moeite om even te kijken welke aandelen op Euronext Brussel in de wind worden verkocht. Nyrstar, Ontex en IBA zijn de voornaamste ‘slachtoffers’. Bij eerstgenoemde zal het uitstaande percentage, vandaag in totaal 5,49%, de komende weken waarschijnlijk gaan dalen want door de forse koersinzinking van de zinkverwerker is het grootste gedeelte van de winst reeds geboekt. Ontex, met zeven verschillende shorters , en IBA hebben het de voorbije maanden evenmin goed gedaan door operationele problemen en vertragingen in de markten waarin ze actief zijn. Ontex kreeg dan op de koop toe af te rekenen met de terugtrekking van een bod. Verschillende instellingen hadden er blijkbaar op gerekend dat dit scenario zich zou voltrekken.

Opvallende nieuwkomers in de lijst zijn vastgoedbevaks. In Befimmo en Intervest Offices & Warelhouses die beide vooral in kantoren investeren, is er telkens één shortpositie van telkens 0,77%. In biotechaandelen ten slotte is er altijd een enorme shortinteresse geweest (hoewel die de laatste maanden enorm is teruggevallen). Veel shorters concentreren zich op deze sector omdat er als puntje bij paaltje komt veel bedrijven hun (onderzoek)doelstellingen niet halen. Op de Belgische markt zijn er vandaag shortposities in Argenx, Celyad en Mithra.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.