Een enorme toepassing voor de blockchain waar je waarschijnlijk nog niets over hebt gehoord

Een paar maanden geleden heb ik tokens gekocht van een blockchain analyse tool. De UWL tokens laten een heel nieuwe businessmodel zien, dat nog niet vaak aan de orde is gekomen. Zonde! Want dit businessmodel kent alleen maar winnaars.

Als je minimaal 5.000 UWL tokens hebt, krijg je toegang tot de blockchaintracker van Uniwhales. Simpelweg door je Ethereum wallet te verbinden aan hun website. Met deze software volg je orders van de grote jongens op de blockchain (ook wel whales genoemd).

De precieze toepassing van UWL is hier niet interessant. Wat wel interessant is, is dat de UWL tokens als een softwarelicentie fungeren.

De toepassing van softwarelicenties is enorm groot. Het kan een blockchaintracker als Uniwhales zijn. Maar denk ook aan Word en Excel. Of Udemy, een platform waar je online cursussen kan volgen.

Ik geloof dat we de getokenizeerde manier van softwarelicenties veel meer gaan zien, omdat het eigenlijk alleen maar voordelen biedt aan makers en gebruikers.

En als we dat inderdaad gaan zien, is dat op zijn beurt weer goed voor Ethereum. Want deze blockchain is de gateway naar dit alles.

Hoe werkt een getokenizeerde softwarelicentie?

Getokenizeerde softwarelicentie is de manier waarop een softwareontwikkelaar de toegang tot zijn software regelt. Of anders gezegd: wie laat je wel en niet toe om jouw intellectueel eigendom te gebruiken? En hoe dwing je dat af?

In de ‘normale wereld’ kan dit nogal ingewikkeld zijn. Met getokenizeerde software neem je als techneut deze 4 stappen:

  1. Je moet natuurlijk je sofware product bouwen.
  2. Je bouwt een blockchain wallet integratie in dit product. Zo’n integratie is vrij eenvoudig. Dit artikel laat bijvoorbeeld zien hoe je als techneut Metamask in 6 stappen in je webapplicatie integreert. Ook bestaan hier tools als Collab.land voor.
  3. Hierna is het alleen nog een kwestie van een crypto token lanceren. Ook hier zijn handleidingen voor geschreven die de meeste softwareontwikkelaars kunnen volgen (en zo niet dan bestaan er voorgeprogrammeerde programma’s).
  4. De laatste stap is en blijft marketing.

Dit is werkelijk mogelijk vanuit je zolderkamertje. Je hoeft namelijk niet door een administratieve rompslomp. Want deze administratie wordt uitbesteed aan de blockchain.

Voordelen van getokenizeerde softwarelicentie

Voor de techneut

Zoals we net hebben gezien is het als techneut veel toegankelijker om iets aan de man te brengen. Je snijdt een hele hoop werk af (en nog eens het minst leuke werk). Dat werkt doet de blockchain voor jou.

Oké, handelingen op de blockchain kosten geld. Ethereum is het meest gebruikt en daar kunnen de kosten oplopen. Gelukkig kunnen we hier makkelijk omheen. Als je geen dikke portemonnee hebt (of iets eerst wil testen voor het echie), dan gebruik je gewoon een goedkoper Ethereum-netwerk zoals Binance Smart Chain of Polygon.

Een tweede voordeel als techneut is dat je vermogen heel hard kan groeien. Als jij weet dat je het gaat maken, dan moet je een ERC-2o token opzetten. Want met deze tokens zet je makkelijk een vrije markt op. Bijvoorbeeld op Uniswap (of Pancakeswap op Binance Smart Chain of Quickswap op Polygon).

De vrije markt zal eindstand altijd goed werk belonen. Het UniWhales product wordt bijvoorbeeld keihard doorontwikkeld met nieuwe functies. Zie hier de grafiek van UWL:

In 3 maanden is de waarde van de token verdrievoudigd. Het team heeft het grootste deel van de tokens eind vorig jaar verkocht aan vroege kopers/investeerders. Nu heeft het nog 3,66 miljoen UWL, waarvan 1,5 miljoen voor het team zelf en de overige om operaties te financieren. Zoals nieuwe teamleden of marketing.

Naast het verdiende geld van de token sale zit het team hier op 2,75 miljoen dollar. En zolang goed werkt wordt geleverd, wordt dat alleen maar meer.

Voor de gebruiker

Het grootste voordeel als gebruik is dat je liquide bent. Ik kan op ieder moment besluiten om UWL tokens in te wisselen voor cash. Dit is natuurlijk een enorme toevoeging ten opzichte van een normale softwarelicentie.

Het is dus heel eenvoudig om even te kijken of het stukje software iets voor jou is. Er zijn geen algemene voorwaarden of juridische dingen waar je rekening mee hoeft te houden.

Daarnaast profiteer ik als gebruiker mee van het succes van de applicatie. Zo is mijn UWL vermogen ook verdriedubbeld in de afgelopen maanden.

Tot slot heeft het ontwikkelingsteam meer ‘skin in the game’. Natuurlijk is het altijd al zo geweest dat de maker van software (of welk product dan ook) profijt heeft van een beter product.

Alleen bij een getokenizeerde softwarelicentie zal het team ook veel harder de nadelige gevolgen ondervinden wanneer ze niet verder ontwikkelen of het product niet meer bijhouden. Als dat gebeurt zal de tokenprijs dalen en neemt ieders vermogen af.

Zijn er ook nadelen?

We hebben net gezien hoe getokenizeerde software werkt. Nergens heb je het woord inkomen gelezen.

Ik ken niemand die een inkomen helemaal shit vindt. Sterker nog, een stabiel inkomen is van levensbelang. Hoe weet je anders zeker of je iedere maand je huur of hypotheek kan betalen?

Natuurlijk kan het Uniwhales team iedere maand een beetje UWL tokens verkopen. Alleen op een gegeven moment zijn deze toch op.

Daarnaast zijn de opbrengsten hiervan ook deels afhankelijk van het sentiment in de cryptomarkt. Uniwhales is vandaag dik gestegen. Maar dat komt voor 80% doordat de hele markt knalgroen kleurt.

Gelukkig hebben we hier ook een oplossing voor. Met non-fungible tokens (NFTs) kan je bijvoorbeeld (deels) een abonnementsvorm inbouwen, terwijl alle voordelen behouden blijven.

NFTs zijn crypto tokens die niet deelbaar zijn. Ze zijn dus uniek zoals vrijwel alles op deze wereld. Uitzonderingen hiervan zijn bijvoorbeeld bitcoins, aandelen, een pak suiker of een liter benzine.

Bij deze dus nog maar eens een reden waarom crypto nog verder zal knallen dan waar het vandaag staat.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.