De hernieuwbare energierevolutie is een godsgeschenk voor de Bitcoin

De Bitcoin wordt er vaak van beschuldigd dat de munt helemaal niet decentraal is, omdat het netwerk grotendeels afhankelijk is van miners uit China. Een goed argument, aangezien 60 procent van de computerkracht die het netwerk van de Bitcoin beveiligd uit China komt. Alleen door de revolutie in hernieuwbare energieën zal dit veranderen.

In het betalingsnetwerk van de Bitcoin zorgen miners voor de uitgifte van nieuwe coins. Daarnaast voeren miners transacties uit in het netwerk. Dat is een lucrative business.

Alleen niet voor niets. Want miners kunnen bitcoins alleen delven als ze genoeg computerkracht leveren aan het netwerk. Daarvoor zijn speciale computers nodig en grote hoeveelheden energie.

China: het walhalla voor miners

China is voor de miningsector een van de ideale plekken om bitcoins te delven.

Ten eerste omdat de kosten voor de productie van hardware voor miners, genaamd ASICs, enorm laag liggen. Dat zorgt er voor dat vrijwel alle ASICs in de wereld in China worden gemaakt. Veruit de grootste producent van deze ASICs is Bitmain. Het bedrijf zou goed zijn voor ruim meer dan de helft de productie van van ASICs wereldwijd.

Ten tweede is China zo’n walhalla voor miners, omdat de energiekosten er enorm laag zijn. Want in China betaalt men ongeveer 0,04 tot 0,05 cent per kilowattuur energie.

Ter vergelijking ben je in Nederland al gauw 0,12 cent de kilowattuur kwijt.Wellicht iets minder als je energie in grote getallen afneemt. Maar dan nog maakt die paar cent per kilowattuur het verschil of je wel of niet gaat minen. Je kan hier zelf het effect van energieprijs zien.

China is dus de ideale plek voor beide inputs die een nieuwe bitcoin nodig heeft.

Maar waarom is dat een probleem?

De Bitcoin streeft er naar om een decentraal netwerk te zijn. Dat wil het, omdat een decentraal netwerk onafhankelijk is van iedere autoriteit. Maar of de Bitcoin zo decentraal is, kan je je afvragen, gezien de grote afhankelijkheid uit China.

60 procent van de computerkracht komt uit China. En wie meer dan de helft van de computerkracht in het Bitcoin netwerk bezit, kan transacties manipuleren. Hoewel dit geen probleem hoeft te zijn als de manipulatie een dag aanhoudt, kan het wel een groot probleem zijn als de manipulatie permanent aanhoudt.

Stapt president Xi Jingping morgen met het verkeerde been uit bed, en vindt hij dat de Bitcoin nou echt een keer moet stoppen, dan zou hij alle miners in zijn land kunnen innemen. Met de computerkracht die Xi dan heeft, heeft hij voor de komende tijd het netwerk in handen.

Alleen die mogelijkheid heeft hij niet voor lang meer

Gelukkig hebben we de zon en de wind als energiebron. Als je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen of windmolens, dan heb je gratis energie. De laatste jaren zijn de kosten van deze hernieuwbare energieën drastisch gedaald en daarmee worden ze steeds aantrekkelijker om te gebruiken.

Allereerst natuurlijk voor al onze energiebehoeften, maar ook voor het delven van bitcoins. Waar we in het Westen momenteel hoge energiekosten hebben (vergeleken met China), kan hernieuwbare energie hier een verandering in brengen. Bloomberg schat bijvoorbeeld dat zonne-energie in 2025 goedkoper zal zijn dan steenkool.

En dat is niet gek, gezien de drastische daling in de kostprijs per watt voor zonne-energie:

Momenteel kan men met hernieuwbare energie zelfs al concurreren met miners uit China. Een energieprijs van zo’n  0,04 – 0,05 kilowattuur kan dus al worden gehaald. Niet gek, aangezien de zon onze planeet 4.000 keer van energie kan voorzien en de wind 30 keer.

China’s miner dominantie neemt af

De toekomst wordt vandaag gebouwd. Ook die van de Bitcoin. Recente gebeurtenissen zijn daar het bewijs voor. Onlangs haalde een startup genaamd Layer1 50 miljoen dollar op bij investeerders. Op een bedrijfswaarde van 200 miljoen dollar.

De reden dat Layer1 het kapitaal ophaalde, is dat het zelf ASICs zal produceren en zelf bitcoins zal gaan delven.

Layer1 zal in Texas zijn miners plaatsen, omdat Texas een ideale plek is voor windenergie. Zo wordt de energiebehoefte van de Texanen momenteel voor 16 procent voorzien met windenergie. Layer1 zal ook gebruik maken van de wind om uiteindelijk in bitcoins uitbetaald te krijgen.

Uiteindelijk is het doel van Layer1 om de computerkracht uit de Verenigde Staten op te krikken van nu 5 procent tot 15 procent in de toekomst. Daarnaast wil het ook een marktaandeel ASICs productie naar het Westen halen.

Layer1 is overigens niet de enige die voor meer computerkracht buiten China zal zorgen. Ook het Chinese Bitmain kondigde onlangs aan dat het een miningfaciliteit in Texas zal bouwen. En niet zomaar een, want het wordt de grootste faciliteit ter de wereld.

Dus een decentrale toekomst

Dit zijn pas enkele recente gebeurtenissen. Er blijft meer en meer geld naar bedrijven vloeien die hernieuwbare energie ontwikkelen. Dat zorgt er weer voor dat de bedrijven meer geld ter beschikking hebben waarmee ze betere technologieën ontwikkelen. En hierdoor zullen zon en wind nog efficiënter produceren, wat tot meer vraag leidt en weer tot meer geldt naar de industrie.

Ook wel het Swanson effect genoemd. Dit effect zorgt er voor dat prijzen uiteindelijk verder dalen, waardoor de hele wereld opeens goedkoop bitcoins kan zoeken.

Momenteel is de Bitcoin nog vrij afhankelijk van China. Maar op termijn zal hernieuwbare energie hier verandering in brengen. Kortom, hernieuwbare energie is een godsgeschenk voor de Bitcoin.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.