Constellation Brands sorteert voor op volledige overname Canopy

Een paar weken geleden, schreven we nog over de kansen die alcoholbedrijven zien in de marihuanamarkt. Constellation Brands, van biermerk Corona, en Molson Coors, hebben inmiddels al belangen in marihuanabedrijven genomen.

Ook Heineken, is al actief in de marihuanasector.

Niemand is echter zo actief als Constellation Brands. Het was de eerste brouwer die een belang nam in een Canadese producent.

Door 9,9% van de aandelen in Canopy te kopen, heeft Constellation een stap gezet in een markt die straks zal fungeren als een van de grootste concurrenten voor alcohol.

En gisteren heeft Constellation daar nog eens een stapje bovenop gedaan.

Het belang is flink uitgebreid tot maar liefst 38%. Voor het extra belang is een bedrag betaald van ongeveer 3,8 miljard dollar.

Om even met de woorden van President Trump te spreken:

That is HUGE!

Enkele details van de deal:

Constellation koopt 104,5 miljoen aandelen tegen een prijs van $48,60 per aandeel

Constellation ontvangt ook nog eens 139,7 miljoen warrants, die het kan uitvoeren in de komende 3 jaar.

De warrants zijn een belangrijk detail, omdat het Constellation in staat stelt om het belang te vergroten tot meer dan 50%.

Onze mening? Dit is een deal die voorsorteert op een volledige overname.

Dat zal natuurlijk niet morgen of overmorgen gebeuren, maar we zien geen andere reden om ook warrants te eisen waarmee het belang tot boven de 50% kan uitkomen. Tenzij je natuurlijk gaat voor een volledige overname.

Een van de redenen voor de uitbreiding van het belang, kan worden gevonden in de verwachting dat in Amerika ook volledig wordt gelegaliseerd. En met oog op de legalisatie van cannabisdrankjes in Canada in 2019, kan Constellation zo mooi al ervaring op doen en straks direct een marktleidende positie pakken in Amerika.

Rob Sands, CEO van Constellation, gaf aan:

‘Over het afgelopen jaar, zijn we de cannabismarkt veel beter gaan begrijpen, met de enorme groeimogelijkheden die de markt biedt en de leidersrol die Canopy daarin speelt’.

Het is natuurlijk een mooie opsteker voor de sector. Vooral omdat Constellation een premie betaalt voor het belang in Canopy. En het geen klein bedrag is.

Dat onderstreept alleen maar hoe belangrijk de marihuanaindustrie voor alcoholbedrijven is. Zoals we al vaker hebben aangegeven: zodra marihuana legaal wordt, dalen alcoholverkopen met 15%.

Als CEO van een brouwer, is het dus alleen maar logisch dat je met wat schrik kijkt naar al die nieuwe marihuanabedrijven. En slimme CEO’s, doen wat Constellation, Molson Coors & Heineken nu ook doen: kijken naar manieren om toch te profiteren en zo marktaandeel te behouden.

Dat is natuurlijk hard nodig, als je weet dat de markt voor bier in Canada zo’n 9 miljard dollar groot is. Het betekent letterlijk dat brouwers honderden miljoenen dollars kunnen mislopen.

Een investering in de groene sector, is voor brouwers dan ook geen leuk uitstapje, maar pure noodzaak. Daarom blijven we achter onze boodschap van begin mei dit jaar…. het overnamefeest is begonnen!

Bovendien is het goed om eens te kijken naar de laatste cijfers van Constellation. Daar zien we namelijk dat de investering van Constellation in Canopy, heeft geresulteerd in een papieren winst van maar liefst $258 miljoen.

Dat zal andere brouwers vast aan het denken zetten….

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.