Bitcoin: een gouden koopkans

Net als de traditionele markten heeft de cryptomarkt een flinke tik moeten verwerken. Op 12 maart daalde de waarde van crypto’s met 50 procent. Nog nooit gezien in de cryptomarkt en waarschijnlijk een gevolg van grote beleggers die naar liquiditeit vluchtten en daarom digitale munten van de hand deden. De daling biedt een een mooie kans voor beleggers, die nog cash beschikbaar hebben.

Het coronavirus is de grote boosdoener op de markten en spaart ook cryptomunten niet. Toch speelt de pandemie zich in de fysieke wereld af en niet of nauwelijks in de digitale. Fundamenteel gezien verandert er dus maar weinig voor bitcoins en andere cryptomunten.

Oké, verschillende evenementen waar de crytogeeks bij elkaar komen, worden afgelast. Toch weten deze als geen ander digitaal te communiceren. Daarnaast zijn centrale banken en overheden volop in stimulatiemodus gegaan, waardoor crypto’s weleens heel goed als inflatiehedge gebruikt kunnen worden.

Er is alleen nog iets gaande in de marktdynamiek, wat het huidige moment ideaal maakt om bitcoins te kopen.

Miner collapse

Momenteel vindt een miner collapse plaats: een situatie waarin miners van bitcoins niet meer genoeg aan nieuwe bitcoins verdienen, waardoor ze de werkzaamheden neerleggen.

Miners zijn degenen die met superhardware wiskundigepuzzels oplossen in het netwerk. Dit vergt veel energie en produceert een enorme computerkracht. Met deze computerkracht bouwen miners een firewall om het Bitcoin-netwerk waardoor het veiliger wordt. In ruil hiervoor krijgen miners bitcoins.

Nu is de prijs per bitcoin hard gedaald en daarom zijn lang niet meer alle miners winstgevend. Dat is bijvoorbeeld te zien op de volgende grafiek:

De rode bandbreedte geeft aan wat de kostprijs is om een bitcoin te delven bij een energieprijs van 0,04 dollar per kilowatt. Dat is ongeveer het gemiddelde dat een miner betaalt voor energie en daarmee komt de kostprijs op 7.900 dollar, terwijl de markt ongeveer 6.500 dollar voor een bitcoin betaalt.

Daarom gooit een groot deel van de miners de handdoek in de ring. Dat is te zien aan de firewall, ook wel de hashrate genoemd.

Deze hashrate staat momenteel 40 procent lager van de top. 40 procent van alle miners heeft dus de productie stil gelegd.

Een (digitale) gouden kans

Zo’n gebeurtenis komt niet vaak voor. De eerste keer dat miners het netwerk in groten getale verlieten, was in 2011. Toen daalde de hashrate ruim 50 procent. Later, eind 2018, vond er nog een grote miner collapse plaats. De hashrate daalde met bijna 50 procent.

Op beide momenten was er grote paniek in de markt. Achteraf bleek het alleen een heel goed moment om te kopen, omdat een miner collapse voor een bodemvorming zorgt. Dit heeft te maken met een dalend aantal bitcoins als gevolg van een kleiner aantal miners.

Bij de huidige miner collapse voorzie ik daarom ook een bodem.

Het aantal nieuwe bitcoins dat de markt betreedt, neemt af doordat een groot aantal miners stopt. Er zijn minder computers die naar bitcoins zoeken en daarom worden er minder bitcoins gevonden.

In 2011 daalde het nieuwe aanbod bitcoins per dag met bijna 50 procent en in 2018 met 25 procent. De markt hoefde dus minder bitcoins te verteren en als gevolg steeg de prijs.

Een kritisch moment

Wel is de huidige miner collapse iets spannender dan voorheen.

We bevinden ons nu net voor de halving. De halving is het schaarstemechanisme van de Bitcoin en vindt iedere 4 jaar plaats. De aanstaande staat gepland in mei van dit jaar, dus over enkele maanden.

Door de halving geeft de software van de Bitcoin miners nog maar de helft bitcoins. Nu zijn dat 12,5 bitcoins per geopend blok op de blockchain en na de halving 6,25 bitcoins.

Dit betekent twee dingen: de kostprijs van een bitcoin verdubbelt en het nieuwe aanbod bitcoins halveert.

Laten we eerst het mogelijke negatieve gevolg hiervan onder de loep nemen. Over enkele maanden zal een bitcoin dus gemiddeld rond de 15.000 dollar kosten. Nu noteert de prijs rond de 6.500 dollar. Wanneer de prijs niet snel gaat stijgen, gaat er dus een miner collapse van ongekende grootte plaatsvinden.

In dat geval zullen miners het netwerk dus blijven verlaten. Niet per se een hele grote ramp, of iets dat bitcoins onveilig maakt. Het is namelijk zo dat de hashrate in de afgelopen jaren exponentieel is gestegen. Zelfs na de crash van eind 2017. Eigenlijk ging de hashrate over het grootste gedeelte van 2018 als een raket omhoog.

De computerkracht achter het netwerk kan dus best een flinke tik verwerken en daarna nog steeds immens groot zijn. Momenteel is de firewall van de Bitcoin even groot als de gehele energieconsumptie van Tsjechië. Zelfs na de huidige daling van 40 procent.

Daalt de hashrate nog eens met 50 procent? Dan is er nog steeds enorm veel energie die de Bitcoin beveiligt.

Bovendien daalt de kostprijs per bitcoin wanneer de hashrate daalt. De software merkt een daling van de hashrate op en verlaagt vervolgens de moeilijkheidsgraad om bitcoins te delven. Hierdoor daalt de kostprijs en zo wordt het voor miners aantrekkelijker om wel verder te gaan.

Dit mechanisme zal miners dus altijd in leven houden. Een miner collapse kan nooit een volledige ineenstorting van het netwerk beteken.

130% in amper twee maanden

Een andere kant van het verhaal is, dat een stijging van 130% in nog geen twee maanden zeker tot de mogelijkheden behoort. Het is in het verleden vaker gebeurt en de fundamentele krachten spreken in het voordeel van  de Bitcoin. Zoals ik eerder zei, vindt er nu een miner collapse plaats waardoor er al minder nieuwe bitcoins in omloop komen.

Komt hier de halving nog eens overheen? Dan daalt het nieuwe aantal bitcoins dat de markt betreedt nog eens extra. In het verleden was de halving standaard de katalysator voor een stierenmarkt bij de Bitcoin. Logisch, omdat het nieuwe aanbod halveerde. Minder aanbod bij een gelijkblijvende vraag betekent een veel hogere prijs.

Een stijging van 130 procent, naar een break-even prijs voor miners is dus zeker mogelijk. En dat maakt het huidige moment zo interessant om te kopen.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk Zomer
4 jaren geleden

Ik ben debutant , hoe en waar kan ik Bitcoins aanschaffen

jonas
4 jaren geleden

As u wins uit bitcoin wil maak, moet u daghandel doen.
 Ek stel voor dat u met Sarah Barton handel dryf. Ek doen dit al ongeveer ’n jaar en ek doen baie goed. U kan haar kontak via haar e-pos,
sarahbartontrades@gmail.com

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.