Een bijzonder domme trade in GBTC

Met het bereiken van de 15K voor bitcoin, hebben we ineens veel vragen gekregen van beleggers in onze mailbox. De hoge prijs, in combinatie met het nieuws dat de CBOE op 10 december het eerste bitcoin future product zal lanceren en CME acht dagen later volgt met hun future, zorgt voor veel interesse bij onze lezers.

Er zijn nu veel beleggers die de futures vóór willen zijn en investeren in een Bitcoin via de reguliere beurs. Daar bestaat wel een oplossing voor, maar het is een bijzonder dom idee.

De oplossing komt in de vorm van de Grayscale Bitcoin Investment Trust (GBTC). Het is een soort ETF.

Voor veel ‘luie’ beleggers is dit een geweldig product. Je hoeft namelijk niets te leren over het kopen van bitcoins of het bewaren ervan.

Maar, daar betaal je wel een hele dure prijs voor.

Een verkeerde bitcoin trade met GBTC

Ieder aandeel  in GBTC is goed voor ongeveer 0,092 bitcoin. Dat levert een heel simpel rekensommetje op. Als belegger kan je dan gewoon 0,092 x de prijs van een volledige bitcoin doen.

Bijvoorbeeld: de prijs van 1 bitcoin staat nu op 15.000 dollar. Omdat ieder aandeel 0,092 vertegenwoordigd van 1 bitcoin, vermenigvuldig je 0,092 * 15.000 dollar = 1.380 dollar voor een aandeel in GBTC.

En waar staat de koers van GBTC nu op?

 

Juist ja. Op 1790,99 dollars. Je betaalt dus een dikke – hele dikke – premie om ‘gemakkelijk’ te beleggen in bitcoins.

En toch is het volume in de GBTC hoog, wat aangeeft dat er daadwerkelijk mensen zijn die meer dan 300 dollar premie willen betalen. Dat is kennelijk het gevolg, als je wel de prijs van een actief kent, maar niet de waarde…

WAAROM?

Nee, ik begrijp dus niet waarom iemand de GBTC als een goede investering kan aanraden. Zeker niet als je realiseert dat de hele meerwaarde van de GBTC straks als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

Het bestaansrecht van de GBTC is nu ergens te verklaren: er zijn een hoop beleggers die de moeite niet willen nemen om zich in te lezen op bitcoins en dus maar wat doen. Maar straks zijn daar gewoon futures voor te verhandelen.

Hoe ik het zie: het kopen van een bitcoin en het opslaan vereist enige kennis. Om die kennis te vergaren, ben je wellicht een kleine 30 minuten bezig. Dan kan je de dus gewoon de real deal kopen en heb je snel 300 dollar verdiend…

 

 

 

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eric
2 jaren geleden

Beste Michiel,

Gaat het bovenstaande nog steeds op voor GBTC?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.