Attentionomics: Hoe beoordeel je memecoins?

Memecoins zijn misschien wel de succesvolste (crypto)activa ter wereld. Ondanks dat ze volgens traditionele maatstaven weinig waarde zouden moeten hebben, staan er al drie memecoins in de top 25. Deze munten zijn DOGE, SHIB en PEPE. En als we verder kijken, zijn er zelfs zeven memecoins met een marktwaarde van meer dan een miljard dollar! Maar waarom zijn deze munten zo populair? En hoe kun je bepalen welke memecoins de moeite waard zijn om in te investeren?

In deze blog leggen we een nieuwe manier uit om de waarde van memecoins te begrijpen. Deze methode heet “attentionomics”. Het richt zich op het vermogen van een munt om aandacht te trekken.

Wat is Attentionomics?

Attentionomics is een manier om de waarde van memecoins te beoordelen. In plaats van alleen naar traditionele financiële gegevens te kijken, richt attentionomics zich op de aandacht die een munt kan krijgen. Hoe meer aandacht een munt kan trekken, hoe groter de kans dat deze in waarde stijgt.

Hier zijn 12 belangrijke factoren die bepalen hoeveel aandacht een memecoin kan krijgen:

1. Grootte van het Publiek

Het eerste wat je moet overwegen is de grootte van het publiek. Hoe breder het publiek, hoe meer mensen de munt zullen gebruiken.

Een munt die zich richt op een breed publiek, zoals hondenliefhebbers (bijv. DOGE), heeft meer potentieel dan een munt gebaseerd op een obscure grap (ofwel een ‘inside joke’).

2. Duurzaamheid van de Meme

Is de meme waarop de munt is gebaseerd een tijdelijke rage of iets dat lang meegaat? Memes die al jaren populair zijn, hebben meer kans om duurzaam te zijn. Zo was de hierboven genoemde DOGE hond al een meme in 2013. Het won dat jaar zelfs de titel “top meme of the year”.

Maar neem nu eens politieke munten. Deze kunnen veel aandacht krijgen tijdens verkiezingen, maar wat gebeurt er daarna?

Politieke munten zoals TRUMP en BODEN hebben de afgelopen tijd flinke stijgingen gezien door o.a. de verkiezingen. Zie hieronder het koersverloop van TRUMP (MAGA).

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Maar wat als de verkiezingen en de climax van het politieke spektakel voorbij zijn? Dan kan de memecoin weleens fors inleveren.

3. Gender Appeal

Kan de meme mensen van alle geslachten aanspreken? Als dat zo is, hoe groter het publiek. Nu zal vooral de focus op mannen belangrijk zijn, want uit onderzoek blijkt dat de cryptomarkt uit veel meer mannen dan vrouwen bestaat.

4. Visualisatie

Kun je de essentie van de meme makkelijk in een beeld vatten? Iconische beelden zijn belangrijk omdat ze gemakkelijk te herkennen en te delen zijn. Als je het beeld kunt combineren met al bekende memes, zoals een bekende persoon, is dat nog beter.

Neem bijvoorbeeld de memecoin Dogwifhat (WIF) (marktwaarde +3 miljard dollar). Het beeld is een hond met een herkenbare gebreide muts (links). Plaats je deze herkenbare muts nu op het hoofd van bijvoorbeeld de bekende acteur Adam Sandler (rechts), dan spreek je gelijk een heel nieuwe doelgroep aan:

Met visualisatie bedoelen we niet alleen digitaal. Ook de toepassing in de fysieke wereld, kan belangrijk zijn. De gemeenschap achter Dogwifhat deed hierin weer goede zaken:

5. Toegankelijkheid

Zijn er veel mensen met geld actief op de blockchain van de munt? Bijvoorbeeld, als je de kansen van een memecoin wilt maximaliseren, lanceer je het op een populaire blockchains zoals Ethereum of Solana. Maar ook veel succes werd op het nieuwe Base platform gehaald.

6. Categorie

Is de munt de eerste in zijn soort of kan het een geheel nieuwe categorie van memecoins creëren? Een munt die als eerste een nieuwe niche betreedt, heeft vaak een voordeel.

Neem nu bijvoorbeeld ‘country coins’, die logischerwijs landen representeren. Het Europees kampioenschap voetbal komt eraan en dat heeft geleid tot deze nieuwe categorie munten. Beleggers kunnen bijvoorbeeld investeren in het land waarvan zij denken dat het toernooi zal winnen. Zie hieronder de coins FRA, GER, ENG:

7. Helden

Zijn er inspirerende of bekende mensen betrokken bij de munt? Bekende personen kunnen veel aandacht trekken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan Elon Musk die $DOGE ondersteunt.

8. Actieve Gemeenschap

Zijn de makers of fans van de munt actief op sociale media? Denk hierbij aan een X of Instagram account met een groot bereik. Ook een gemeenschap via Discord helpt enorm om de connectie tussen fans, makers en de munt te versterken.

Een actieve gemeenschap kan helpen de munt te promoten en meer aandacht te trekken. Denk bijvoorbeeld aan de Dogwifhat gemeenschap die een enorme muts voor de Wall Street Bull maakten.

9. Katalysatoren

Zijn er komende gebeurtenissen die meer interesse in de munt kunnen wekken?

Een mooi voorbeeld zijn de eerder genoemde Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vooral de aanloop naar de climax kan politieke munten zoals $TRUMP en $BODEN een boost geven.

10. Herkomst

Heeft de munt een interessant verhaal of mysterie achter zich? Een boeiend verhaal kan helpen om meer aandacht te trekken. Ook kunnen constant nieuwe ontwikkelde theorieën over de mysterieuze herkomst van een munt zorgen voor aanhoudende relevantie.

Hierbij is het ultieme voorbeeld het mysterie rondom ‘Satoshi Nakamoto’. Satoshi Nakamoto is de naam die wordt gebruikt door de vermoedelijk pseudonieme persoon of personen die 15 jaar geleden Bitcoin hebben ontwikkeld.

Tot op de dag van vandaag is er weinig bekend over ‘Satoshi Nakamoto’.

11. Geografie

Spreekt de munt een internationaal publiek aan of is het beperkt tot een specifieke regio? Een munt die wereldwijd populair kan zijn, heeft meer groeipotentieel.

12. Sfeer en Vibes

Heeft de munt een leuke, positieve sfeer? Maakt het mensen aan het lachen en willen ze het delen? Goede vibes kunnen de populariteit van een munt vergroten.

De top 15 memecoins zijn allemaal leuke en/of ‘schattige’ karakters:

Tokenomics versus Attentionomics

Traditioneel kijken cryptobeleggers naar tokenomics om de waarde van een munt te bepalen. Dit omvat zaken zoals het totale aanbod van de munt, het aantal gebruikers en de technologische basis. Maar attentionomics introduceert een nieuwe dimensie.

Toen tokenomics voor het eerst werd geïntroduceerd, vonden veel mensen het te academisch. Het leek alsof Wall Street-experts probeerden de wereld van cryptomunten binnen te dringen. Maar nu zijn tokenomics wijdverbreid en worden ze grondig geanalyseerd!

Attentionomics lijkt op hetzelfde punt te staan als tokenomics een paar jaar geleden. Het is een nieuwe benadering, maar heeft het potentieel om net zo belangrijk te worden.

Hoe kijken we bij BeursBrink aan tegen memecoins?

We zeggen eerlijk dat we geen fan zijn van memecoins. We investeren liever in activa die waarde creëren, zoals bedrijven of een klein aantal cryptomunten.

  • Ten eerste omdat waarde een veel duurzamer model is dan aandacht.
  • Ten tweede omdat je waarde in cijfers uit kan drukken en aandacht niet.
  • Ten derde omdat een bedrijf (of een cryptomunt die echte waarde toevoegt) veel moeilijker te kopiëren is, terwijl je memecoins tegenwoordig met een paar drukken op de knop kan lanceren. Memecoins kunnen dus snel worden verwaterd.
  • Bovendien, voor alle zeven memecoins met een miljard dollar marktwaarde zullen er minstens zevenduizend gesneuveld zijn.

Aan de andere kant kunnen we niet ontkennen dat memecoins misschien wel de succesvolste activa uit de afgelopen jaren zijn. Dogwifhat steeg in de afgelopen zes maanden bijvoorbeeld met meer dan 200.000 procent!

Eindstand concluderen we daarom dat memecoins waarde kunnen hebben in je portefeuille, maar wel voor een (piep)klein deel. In het Crypto Smallcaps Rapport investeren we daarom in één memecoin. Deze hebben we in het recente juni rapport opgenomen. Het is geen Dogecoin of Dogwifhat, maar een relatief onbekende naam, met een marktwaarde rond de 100 miljoen dollar.

In deze analyse lees je waarom we de memecoin hebben opgenomen.

Nog geen toegang? Sluit hier een abonnement af.

Foto: Vecteezy


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg v-l-rietveldgmail-com op de voet

Direct zien wanneer V-l-rietveldgmail-com een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.