De recente prijsstijging van Bitcoin kan een impact hebben op de inflatie, door het zogenaamde ‘welvaartseffect’. Het zogenaamde welvaartseffect van niet-gerealiseerde winsten op de cryptomarkt, zou de consumentenbestedingen kunnen stimuleren en vraaggestuurde inflatie kunnen veroorzaken. Dit effect is naar verwachting sterker dan bij aandelen.
De waarde van de Bitcoin is al met meer dan 50% gestegen in 2024 en nadert recordhoogtes. Ook andere crypto’s, zoals Ether, zijn flink gestegen. Dit heeft de totale marktkapitalisatie van crypto naar $2,64 biljoen gebracht.
—Lees ook: Makkelijkste manier om geld te verdienen met crypto —
Volgens experts kan het zogenaamde “welvaartseffect” van ongerealiseerde winsten op de cryptomarkt de consumentenbestedingen verhogen en zo inflatie veroorzaken.
Brent Donelly, president van Spectra Markets, benadrukt:
“De stijging van Bitcoin en andere cryptomunten kan inflatoir zijn omdat het meer geldachtige activa creëert en een sterk welvaartseffect heeft voor jongeren met een hoge neiging tot besteden.”
Het gedragseconomische concept van het “welvaartseffect” impliceert dat mensen meer uitgeven wanneer de waarde van hun financiële activa stijgt.
Volgens een studie van Harvard Business School kan de impact van crypto-rijkdom op huizenprijzen meer uitgesproken zijn dan die van aandelen. Volgens de studie wordt er het volgende benadrukt:
“Crypto-rijkdom veroorzaakt prijsstijgingen van huizen – regio’s met meer crypto-rijkdom zien hogere groei in de waarde van woningen na hoge crypto-rendementen,”
Deze toename in uitgaven wordt gefinancierd door de waardecreatie vanuit dunne lucht – winsten uit activaprijzen. Dit kan leiden tot een stijging van de vraag in de economie, wat opwaartse druk op de prijzen legt.
De Fed zou haar renteverlagingen kunnen herzien vanwege de impact van de stijgende crypto- en aandelenmarkten op de inflatie. Hiermee kan ze mogelijk langer vasthouden aan hogere tarieven.
—Lees ook: De explosiefste selectie crypto’s in de markt —
Bron: CoinDesk
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.