Nederland - 14 februari 2022 - Aandelen

“Big Tech staat onder druk”

door SVEN VAN GASSE

Beleggers die geld willen steken in Amerikaanse of Chinese internetgiganten moeten voorzichtig zijn. Volgens verschillende strategen staan de grote technologiebedrijven onder druk en zal dit in de toekomst niet verbeteren.

Allereerst staan zowel Amerikaanse als Chinese techreuzen onder de radar van regelgevende instanties.

In het afgelopen jaar hebben de Chinese autoriteiten hard opgetreden tegen hun techbedrijven. Ze voerden onder andere speciale wetgeving in die variëren van antimonopolie tot gegevensbescherming. Hiernaast heeft president Joe Biden vorig jaar een nieuw uitvoeringsbesluit ondertekend. Dit besluit omvatte het plan om concurrentiebeperkende praktijken in onder meer Big Tech fors aan te pakken.

Next generation tech

De wereld staat op punt over te gaan van tweede-generatietechnologieën naar derde-generatietechnologieën, aldus Viktor Shvets van Macquarie Capital. De vraag is welke grote technologiebedrijven wendbaar genoeg zijn om deze grote overgang te overleven.

Volgens Shvets hebben we geleerd dat bij overgangen slechts 1 of 2 bedrijven het echt redden. Microsoft is bijvoorbeeld het enige grote technologiebedrijf dat succesvol van de eerste naar de tweede generatie is overgestapt.

Shvets heeft niet gespecifieerd wat de derde generatie van technologie precies zal inhouden. Feit is dat de hype rond Web 3.0, de metaverse en de volgende generatie van het internet eind vorig jaar begon te groeien. De metaverse verwijst in ruime zin naar een virtuele wereld waarin mensen interacteren via avatars. In die ruimte kunnen gebruikers deelnemen aan virtuele activiteiten zoals gaming, concerten of sportwedstrijden.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.