Dividend - 27 mei 2019 - Dividend
door PAUL SCHRIJVER

Big Oil’s Big Shot is het ultieme voorbeeld van houdbaar dividend

Beste belegger,

Big Oil was decennia lang het machtige imperium waar alles om draaide. Maar de laatste jaren heeft het flinke concurrentie gekregen. Van de duurzame energie kant.

Daarnaast had de oliesector ook nog eens behoorlijk last van andere tegenwind. Zo was er de Financiële Crisis van 2007 tot 2009. Bovendien daalden de olieprijzen scherp in de jaren 2014-2016.

Olieaandelen bleken ineens niet meer massaal garant te staan voor beleggingssucces. Uitmuntende groei- en winstcijfers en dito koerswinsten waren opeens geen zekerheidje meer.

Veel vervelender nog voor beleggers.

De kers op de taart werd een stuk kleiner, of bleef plotseling uit: het dividend. Want laten we wel wezen. Als het gaat om continu hoge dividenduitkeringen doen. Dan moest u altijd bij Big Oil zijn.

Denkt u nu vooral niet dat het ineens allemaal kommer en kwel is. Big Oil heeft namelijk een Big Shot. Eentje die gewoon nog op de oude vertrouwde voet verder gaat.

Exxon Mobile: rots in de dividendbranding

Exxon Mobile is het grootste olie- en gasbedrijf ter wereld. Vorig jaar produceerde het zo’n 4 miljoen vaten olie en gas per dag.

De cijfers zijn dan ook niet misselijk:

  • Marktwaarde: ruim 320 miljard dollar.
  • Omzet in 2018: 290 miljard dollar.
  • Winst in 2018: 21 miljard.

Veel belangrijker nog. Exxon Mobile is financieel kerngezond.

Het blijft winstgevend. Dat deed het zelfs tijdens de Financiële Crisis en de olieprijs-dip een paar jaar geleden.

Daarom is Exxon’s kredietwaardigheid bijvoorbeeld een stuk hoger dan die van de concurrentie (AA+ rating bij Standard & Poor’s, Aaa bij Moody’s). Dat maakt weer dat het veel goedkoper geld kan lenen. Als dat nodig is.

Maar dat is het niet. Exxon lost namelijk nog gewoon schuld af (4,5 miljard dollar in 2018). Investeerde in 2018 ook nog eens tientallen miljarden. En daarna bleef er nog plenty over.

Ga maar na.

In 2018 was de vrije cashflow van Exxon Mobile 20 miljard dollar. Na investeringen(!). Voor het uitbetalen van het dividend had het 14 miljard dollar nodig. De rest, 6 miljard dollar, bleef dus op de financieel ijzersterke balans staan.

Exxon is dan ook een zeer betrouwbare dividendbetaler.

  • Al 36 jaar (!) op rij werd het dividend verhoogd.
  • Het huidige dividendrendement is ruim 4,5%.
  • Per kwartaal wordt 0,87 dollarcent per aandeel uitgekeerd.
  • Dat komt neer op 3,48 dollar op jaarbasis.

Afgelopen april kondigde Exxon Mobile het dividend te verhogen met 6,1%.

Voorbij Big Oil’s Big Shot: klein maar even zo fijn voor uw dividendinkomsten

Nou, tot zover deze inkijk bij een dividend-Big Shot met een marktwaarde van 320 miljard dollar. Kern van het verhaal: financieel gezonde bedrijven zorgen voor een houdbaar dividend.

Wist u dat u voor houdbaar dividend niet alleen maar naar bedrijven als Exxon Mobile hoeft te kijken?

Wij houden het graag wat kleiner. Zeg maar bedrijven met een marktwaarde die zo’n 100 keer lager ligt. Die ook gewoon voor houdbaar dividend zorgen.

Dividend Smallcaps.

Het is niet voor niets dat we naar zulke dividendkanjers kijken. Ze zijn bijvoorbeeld nog betaalbaar voor de kleine belegger. In tegenstelling tot een Exxon Mobile. Daar leg je al gauw 80 dollar voor op tafel.

Sterker nog.

  • Voor gearriveerde dividendbetalers als Johnson & Johnson en McDonald´s betaal je zelfs al zo’n 150 tot 200 dollar. Per aandeel.
  • De gemiddelde koers van de aandelen in onze Dividend Smallcaps portefeuille is daarentegen nog geen 27 euro.
  • Voor 1 aandeel McDonalds (dat zo’n 200 dollar waard is) ontvang je op jaarbasis omgerekend 4,16 euro aan dividend (bruto, dus voor aftrek dividendbelasting).
  • Investeer je dat geld in ons duurste aandeel in portefeuille. Dan ontvang je daarvoor 10,40 euro bruto. Dat is exact 250% meer! Hou je nog geld over bovendien.

Het mooie is: voor het geld van 1 aandeel McDonald’s kun je 1 aandeel van ALLE posities in onze Dividend Smallcaps portefeuille kopen.

Moet je wel een paar tientjes bijleggen. Maar dan heb je een gespreid setje dividendaandelen goedkoop op de kop getikt. Je hoeft niet te raden wat op een paar jaar meer ontvangen dividend oplevert: 1 aandeel McDonald’s, of dat setje.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de koerswinsten die in het verschiet liggen.

Dividend Smallcaps staan garant voor outperformance

Want belangrijker nog dan de betaalbaarheid: historische data bewijst dat juist deze Dividend Smallcaps steeds weer zorgen voor outperformance. Bovendien zijn ze qua koersbeweging ook nog eens het minst volatiel.

Dat laten we u zien met wat cijfers.

De periode november t/m eind december 2018: de eindejaarsdip op de wereldwijde beurzen.

In die tijd verloor graadmeter S&P500 8,5%. Terwijl de Dividend Smallcaps een stuk minder volatiel bleken. De schade bleef beperkt tot een min van 6,8%. Daarmee behaalden de Dividend Smallcaps dus bijna 2% meer rendement dan de S&P500!

Kijk, daar kun je mee thuiskomen.

Hoe Exxon Mobile het deed in die periode? Minus 15,5%…

Ruim 2 keer slechter dan de Dividend Smallcaps. De aandelen uit onze portefeuille tonen zich dus een stuk minder volatiel. En dat zag u direct terug in het rendement.

En weet u. Bij dat rendement hebben we nog niet eens de factor dividend meegenomen…

>>Abonneren op het Dividend Smallcaps Rapport

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Dividend

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Dividend

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.