Nederland - 24 september 2018

Beursplein 5 wacht rode weekopening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting lager van start. Wall Street sloot vrijdag nog vrijwel onveranderd, rond recordniveaus.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. Afgelopen week koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis nog 1,7 procent hoger naar 549,79 punten.

De Amsterdamse beurs kreeg vorige week een duw in de rug door het koersverloop op Wall Street, waar de handelsontwikkelingen tussen China en de Verenigde Staten voor even naar de achtergrond verdwenen. De S&P 500 index en de Dow Jones index scherpten op meerdere handelsdagen zelfs hun hoogste stand ooit aan.

“Ik ben een beetje verbaasd over de robuustheid van de rally, gelet op de negatieve handelsontwikkelingen,” merkte Michael Geraghty, aandelenstrateeg bij Cornerstone Capital, op. Volgens Geraghty profiteren Amerikaanse aandelen vooral van de sterke bedrijfswinsten, die dankzij belastingmaatregelen van president Donald Trump en de sterke economie op recordniveaus noteren.

Vanochtend in Azië, waar de beurzen in Japan, Zuid Korea en het Chinese vasteland, ofwel Shanghai, de deuren gesloten hielden, ging de aandacht evenwel toch weer uit naar de handelsperikelen.

Donald Trump heft per vandaag tarieven van 10 procent op Chinese producten met een onderliggende waarde van 200 miljard dollar. Bij het uitblijven van een handelsovereenkomst met China zal het tarief richting het einde van het jaar worden verhoogd naar 25 procent.

Als reactie hierop zal de regering van de Chinese president Xi Jinping heffingen opleggen op ruim 5.000 Amerikaanse producten, met een onderliggende waarde van ongeveer 60 miljard dollar.

Afgelopen weekend schreef The Wall Street Journal op basis van bronnen dat China het overleg om met de Verenigde Staten tot een oplossing te komen over het handelsconflict, heeft afgezegd. Een Chinese delegatie zou juist in de komende dagen in gesprek treden met een Amerikaanse afvaardiging.

De beurs in Hong Kong gaf vanochtend 1,2 procent prijs. In Sydney noteerden de hoofdindices slechts nipt in het rood.

Een november-future voor een vat ruwe olie steeg vrijdag op de New York Mercantile Exchange met 0,7 procent, ofwel 0,46 dollar, tot 70,78 dollar per vat. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1737.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben echter wel oog voor de vrijgave van de Duitse conjunctuurindicator Ifo index.

Bedrijfsnieuws

ING moet onder druk van de Europese Centrale Bank een recente verhuizing van Amsterdam naar Londen alweer deels terugdraaien. Dit schreef het Financieele Dagblad maandag op basis van bronnen bekend met de situatie. Volgens de krant komt mogelijk de helft van de handelaren die in 2016 en 2017 noodgedwongen naar Londen werden gestuurd, weer terug. Daarmee staan de door ING beoogde kostenbesparingen van honderden miljoenen euro’s op losse schroeven.

Galapagos start met een wereldwijde ROCCELLA Fase 2 studie met S201086/GLPG1972 bij artrosepatiënten. Galapagos ontvangt hiervoor een mijlpaalbetaling van 9 miljoen euro van haar samenwerkingspartner Servier.

Autofabrikant Toyota is bereid om Android Auto van Google toegang te verlenen tot zijn auto’s. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van een persoon bekend met de situatie. Het gaat alleen om een connectie. Afgelopen week ging het aandeel TomTom bijna een kwart lager nadat Google een deal aankondigde met de fabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi, die besturingssysteem Android gaan gebruiken in het dashboard van hun auto’s.

De omzet van het modebedrijf FNG, met kleding- en schoenmerken in de Benelux als Miss Etam, Brantano en Claudia Sträter, steeg in het eerste halfjaar met 10 procent tot 251,1 miljoen euro. Het terugkerende bedrijfsresultaat, of REBITDA, steeg met 30 procent naar 25,1 miljoen euro.

WDP vond in Lidl een nieuwe huurder voor een nieuw te realiseren distributiecentrum in Breda. Lidl zal ongeveer 55.000 vierkante meter huren.

Vastgoedfonds Bever Holding boekte in de eerste zes maanden van 2018 weer winst. Nadat in de eerste helft van 2017 een verlies van bijna een half miljoen euro werd geleden, prijkte er na de eerste zes maanden in 2018 een winst van krap 1,1 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg vrijdag 0,3 procent naar 26.743,50 punten en won op weekbasis 2,2 procent. De S&P 500 index leverde vrijdag fractioneel in op 2.929,67 punten. Techbeurs Nasdaq daalde een half procent naar een slotkoers van 7.986,96 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.