Nederland - 28 maart 2017 - Aandelen
door DIETER P.

Beursblik: Cijfers Sif ondergeschikt aan toekomstplaatje

(ABM FN-Dow Jones) Sif Holding zal woensdag de cijfers over 2016 onthullen, hoewel analisten vooral zullen uitkijken naar uitspraken van de Roermondse funderingsspecialist over de periode na 2017. Dit bleek uit een rondgang van ABM Financial News onder analisten.

Sif mikt zelf voor 2016 op een productiedoelstelling van 183 kiloton. Dit werd nog eens door de funderingsspecialist herhaald op de beleggersdag aan het begin van dit jaar. Een dag die door de markt overigens goed werd ontvangen, gezien de koersontwikkeling nadien.

Het Roermondse Sif opereert met zijn monopiles in een overzichtelijke markt. Samen met het Duitse EEW is de onderneming marktleider en geldt Steelwind als de uitdager. De markt kent daarbij een duidelijke geografische verdeling, met Sif dat in Rotterdam uitlevert en EEW in Rostock. Steelwind zit daar geografisch tussenin met het Duitse Nordenham.

Aan het einde van het derde kwartaal van 2016 zei Sif dat het orderboek voor 118 kiloton was gevuld en dat er voor nog eens 160 kiloton aan exclusieve onderhandelingen liepen.

In de afgelopen maanden haalde Sif verschillende nieuwe opdrachten binnen. In totaal 71 monopolies voor het offshore windmolenpark Hohe See van het Duitse energiebedrijf EnBW en eerder al 44 monopiles inclusief verbindingsstukken voor het Norther windmolenpark.

Een woordvoerder van Sif zei na het binnenhalen van de opdracht voor Hohe See tegen ABM Financial News dat het orderboek er voor 2017 “goed uitziet” en dat deze inmiddels “redelijk vol” is. ING, dat Sif op de kooplijst heeft, schat dat de funderingsspecialist inmiddels voor 110 kiloton aan orders heeft voor dit jaar en nog eens 99 kiloton, waarvoor klanten wel tekenden, maar de financiering nog niet rond is.

Volgens de analisten is het vooral bepalend wat Sif zal zeggen over 2018 en daarna. Overigens is niet iedereen hierover optimistisch gestemd. Analist André Mulder van Kepler Cheuvreux waarschuwde onlangs nog dat in de toekomst windmolenparken steeds verder op zee zullen komen te staan, waardoor de monopiles van Sif niet lang genoeg zullen zijn om nog te gebruiken voor de fundering. Deze monopiles zijn namelijk tot een diepte van 50 meter bruikbaar, aldus de marktvorser. Uiteindelijk voorziet Mulder dat windmolenparken daarom zullen kiezen voor zogenoemde floaters.

Vermoedelijk kijkt Sif volgens de analist van Kepler Cheuvreux ook wel naar het toepassen van floaters, maar dat zullen meer bedrijven doen, zoals bijvoorbeeld SBM Offshore, waardoor Mulder vreest dat Sif de huidige dominante marktpositie zal verliezen, terwijl ook nog eens Europa op een zeker moment “volgebouwd” zal zijn. Eerder deze maand verlaagde de analist zijn advies voor het aandeel van Kopen naar Reduceren.

Sif Holding opent de boeken over 2016 woensdag voorbeurs. Dinsdagmiddag handelde het aandeel 1,1 procent lager op 22,50 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.