Europa - 18 maart 2021 - Aandelen

Bescheiden winsten op Amsterdamse beurs

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,3 procent op 682,50 punten.

Beleggers reageerden daarmee positief op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond en de onverminderde “dovish” toon van voorzitter Jerome Powell. Dit zorgde voor nieuwe recordstanden op Wall Street woensdagavond. De Dow Jones-index sloot voor het eerst boven de 33.000 punten, nadat Powell opnieuw bevestigde het monetaire beleid te handhaven totdat de Amerikaanse economie verder is hersteld van de impact van de coronacrisis. Beleidsmakers spraken bovendien van aantrekkende groeivooruitzichten.

Conform de verwachting handhaafde de Amerikaanse centrale bank de federal funds rate op 0,00 tot 0,25 procent. Daarnaast bevestigde de Fed voorlopig maandelijks in totaal voor 120 miljard dollar aan Treasury’s en aan hypotheken gekoppelde leningen te blijven kopen.

“We zullen de economie zolang als nodig blijven ondersteunen”, aldus Powell.

“De Fed doet er alles aan om economische groei te creëren en zoveel mogelijk Amerikanen aan het werk te zetten”, aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. Dit betekent voor de financiële markten dat de Amerikaanse dollar vermoedelijk zal dalen ten opzichte van andere valuta’s en dat Amerikaanse aandelen hoogstwaarschijnlijk de stijgende trend verder zetten, zo voorziet de beleggingsspecialist.

De winsten op de Europese beurzen bleven vanochtend evenwel beperkt, nadat rentes wereldwijd verder aantrokken. Zo steeg de Amerikaanse tienjaarsrentes tot 1,73 procent, terwijl ook de Duitse rentes stegen, zij het in een lager tempo.

“We verwachten dat de kapitaalmarktrente nog wat verder oploopt”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Zolang de economische groeivooruitzichten goed blijven, maken centrale bankiers zich geen zorgen over een – in hun ogen tijdelijke – inflatiepiek. Of beleggers ook zo ‘cool’ blijven als de rentes verder oplopen, is nog maar de vraag”, aldus Wiersma.

De Bank of England komt vanmiddag met een rentebesluit. Net als bij de Fed zal de focus liggen op de toelichting op het besluit, aldus vermogensbeheerder Michael Matthews van Invesco. “Zeker gezien in het Verenigd Koninkrijk het vaccinatieprogramma vruchten begint af te werpen”, aldus Matthews. “Hoewel er weinig twijfel over bestaat dat de Britse centrale bank een pas op de plaats zal maken, zullen beleggers vooral zoeken naar hints over een mogelijke verschuiving in de visie van beleidsmakers”, zo stelde de vermogensbeheerder.

De dollar gaf na het rentebesluit terrein prijs en de euro/dollar steeg direct van 1,1910 naar 1,1990. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1941. De olieprijzen daalden met 0,5 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen ASR Nederland, ING en ABN AMRO tot 1,5 procent na het Amerikaanse rentebesluit van woensdagavond. Galapagos steeg 1,7 procent. Randstad noteerde onderaan met een verlies van 0,5 procent. Morgan Stanley haalde het aandeel van de kooplijst.

In de Midkap won TKH Group 5,6 procent, nadat ING het aandeel op de kooplijst zette. Basic-Fit verloor 0,4 procent.

Onder de kleinere aandelen won Brunel 12,2 procent, na een positief rapport van ABN AMRO Oddo. ABN AMRO verhoogde donderdag het advies voor Brunel van Neutraal naar Outperform, terwijl het koersdoel van 7,00 naar 14,00 euro ging. Analist Konrad Zomer merkte op dat Brunel afgelopen jaar de kostenbasis meer terugschroefde dan dat de omzet daalde. Een “uitstekende prestatie”, oordeelde de analist.

Sif daalde 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.