Europa - 5 februari 2021 - Aandelen

Bescheiden winsten in Amsterdam

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent op 655,84 punten.

De bescheiden winsten volgen op een rally donderdagavond op Wall Street, waar de Amerikaanse beurzen voor de vierde dag op rij stegen. De S&P 500 en Nasdaq boekten zelfs nieuwe records.

“Het sentiment wordt bepaald door positief bedrijfsnieuws, goede macro-economische cijfers en bemoedigend nieuws met betrekking tot de coronacrisis”, aldus analisten van SEB.

Marktanalist David Madden van CMC Markets sprak van “voorzichtig optimisme”.

Volgens SEB kijken beleggers uit naar vanmiddag, wanneer het Amerikaanse banenrapport inzicht geeft in de stand van de Amerikaanse arbeidsmarkt in januari. Uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP eerder deze week bleek de stijging van de werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten in januari veel groter dan verwacht, terwijl de krimp in december juist minder groot was dan aanvankelijk gemeld.

Volgens de verwachtingen voor het rapport van vanmiddag, kwamen er afgelopen maand 103.000 nieuwe banen bij, na een daling in december van 140.000, aldus SEB. Volgens economen zal de terugval in het aantal banen in januari lager liggen dan gebruikelijk, omdat er aan het einde van 2020 al veel banen verloren gingen.

“De pandemie heeft dan wel een grote impact op ons dagelijks leven, maar de meeste beursgenoteerde en financieel gezonde bedrijven hebben er weinig last van, of in ieder geval veel minder dan gevreesd”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

De olieprijzen stegen vanochtend met 1,3 procent. Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend op 1,1980.

Naast het Amerikaanse banenrapport is de macro-economische- en de bedrijfsagenda vandaag op de laatste handelsdag van de week erg mager gevuld.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen steeg Shell 2,8 procent, nadat het aandeel donderdag inleverde na het afgeven van kwartaalcijfers. ING en ArcelorMittal stegen tot 1,5 procent. Wolters Kluwer gaf juist 1,5 procent prijs.

In de AMX wonnen PostNL en Boskalis 4 tot 7 procent. Jefferies zette een koopaanbeveling op PostNL. Jefferies verhoogde de ramingen voor de vrije kasstroom dit jaar met maar liefst 65 procent. Dit leidde ertoe dat de analisten de ramingen voor het voorziene dividend met 40 procent verhoogden, goed voor een dividendrendement van 8 procent. Eurocommercial Properties noteerde onderaan met een verlies van 1,4 procent.

In de ASCX won BAM 6,0 procent. TomTom daalde 0,1 procent, nadat het aandeel op donderdag ook al flink aan waarde inleverde na de cijfers op donderdag. ING haalde TomTom wel van de kooplijst. Analist Marc Hesselink van ING oordeelde na de jaarcijfers van TomTom dat de toekomstige groei traag zal zijn. Hij had echter gerekend op een groeiversnelling.

Het lokaal genoteerde DGB Group steeg met 8,3 procent. DGB zal de overnamesom die is betaald voor de activiteiten van de inmiddels lege huls niet gebruiken voor de uitkering van een speciaal dividend, maar voor nieuwe investeringen, zo werd donderdag na afloop van een aandeelhoudersvergadering bekend.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.