VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 18 december 2020 - Aandelen

Bescheiden winsten in Amsterdam

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,3 procent op 626,82 punten.

De ogen zijn nog steeds gericht op de brexitgesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie lieten weten dat het lastig wordt om op korte termijn een deal te sluiten, merkte beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx op.

Von der Leyen zei dat de gesprekken vandaag worden voortgezet. Volgens  Michel Barnier,  hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, blijven er nog maar “enkele uren over” voordat er echt een deal gesloten moet worden. Banier sprak van “het moment van de waarheid” voor beide kanten.

De Europese Unie wil tegen zondag een deal rond hebben om nog voor het einde van het jaar eventuele wijzigingen door te kunnen voeren aan eerder gemaakte afspraken.

“Behoudens een doorbraak vandaag, verwacht ik dat beleggers vandaag terughoudend blijven in aanloop naar een extra risicovol weekend”, aldus analist Craig Erlam van OANDA Europe, wijzend op de onzekerheid gerelateerd aan de brexitgesprekken.

“Voor beleggers zou het misschien beter zijn als er nog geen deal komt, maar er wel hoop blijft”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Bij het sluiten van een akkoord zou het immers wel eens einde van het vermaak kunnen zijn.”

De Amerikaanse futures duiden voor vanmiddag op een vlakke opening, nadat de drie hoofdindices op recordhoogtes sloten donderdag. Een stijging van de wekelijkse steunaanvragen zorgde voor meer hoop op een steunpakket in de Verenigde Staten.

Volgens leiders in het Amerikaans Congres is een deal over een steunpakket van 900 miljard dollar nabij. Meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, waarschuwde donderdag evenwel dat de kans “zeer groot” is dat beleidsmakers het weekend nog nodig hebben om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Bovendien is er haast bij gebaat, omdat anders de Amerikaanse overheid op slot moet.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,2249. De olieprijzen daalden licht.

Beleggers hebben vandaag nog oog voor de Amerikaanse index van leidende indicatoren. De Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland steeg in december iets sterker dan verwacht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging Galapagos aan kop met een winst van 2,5 procent, na een koersval eerder in de week. Jefferies verlaagde vrijdag het koersdoel voor Galapagos van 118,00 euro naar 86,00 euro, bij een ongewijzigd Houden advies. “Galapagos is tegen de grond gegaan, maar is nog niet uitgeteld”, aldus analisten.

Philips steeg 1,9 procent. Philips nam het Amerikaanse BioTelemetry over voor een bedrag van 2,8 miljard dollar, omgerekend circa 2,3 miljard euro. BioTelemetry boekte in 2019 met 1.900 werknemers een omzet van 439 miljoen dollar en verwacht een dubbelcijferige groei te realiseren, evenals een verbetering van de aangepaste EBITA-marges naar meer dan 20 procent tegen 2025.

Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een verlies van 1,5 procent.

In de AMX won Pharming 4,5 procent. Aalberts verloor 1,8 procent.

In de AScX won Accsys 6,8 procent. Alfen verloor 2,5 procent.

Het lokaal genoteerde Alumexx verloor 4,9 procent na een winst van 35 procent op donderdag.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.